Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

BEŽNÝ liek v sebe SKRÝVA silu, o ktorej vie málokto: KONIEC s PODCEŇOVANÍM známej tabletky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aspirín vám ani zďaleka nepomôže len pri bolestiach. Môže byť užitočný aj pri vážnejších diagnózach, kedy zvyšuje mieru prežitia.

Chráni pred srdcovými chorobami, riedi krv, znižuje riziko vzniku krvných zrazením a pôsobí proti bolesti. Niet divu, že milióny ľudí na svete denne siahne po aspiríne ako po spoľahlivom pomocníkovi, ktorý ich zbaví problému. 

Čítajte tiež: SUPERPOTRAVINA pre životne dôležitý ORGÁN: Črevá PROFITUJÚ hlavne z tohto ovocia!

Znižuje zápal v tele

Podľa najnovšieho výskumu užívanie aspirínu trikrát týždenne môže znížiť riziko úmrtia na rakovinu prsníka a močového mechúra! Vedci tvrdia, že takéto množstvo jedného z najpopulárnejších liekov týždenne môže znížiť šancu na spomínané ochorenia až o tretinu, ako sa uvádza na dailymail.co.uk

Testy naznačujú, že liek bojuje proti zápalovým procesom, ku ktorým dochádza, ak niekto ochorie. Tak môže tento známy liek zvýšiť mieru prežitia pri niektorých druhoch rakoviny. Taktiež sa predpokladá, že jeho protizápalové vlastnosti znižujú riziko rakoviny čriev a niektorých ďalších foriem ochorenia.

Zodpovedný autor Dr. Holli Loomans-Kropp z Národného onkologického ústavu v Spojených štátoch uviedol: „Výsledky prispievajú k dôkazom, že aspirín môže zlepšiť prežitie pri niektorých druhoch rakoviny. Aj keď sa predchádzajúci výskum sústredil hlavne na rakovinu zažívacieho traktu, naša analýza rozširuje výhody aj na ďalšie orgány, ako je močový mechúr a prsník.“

BEŽNÝ liek v sebe
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prínos užívania lieku

Vedci pozorovali 140 000 dospelých Američanov, väčšinou starších ako 65 rokov, po dobu až 13 rokov. U pacientov s rakovinou prsníka, ktorí užívali aspirín najmenej trikrát týždenne, bola o štvrtinu nižšia pravdepodobnosť úmrtia. Navyše, miera prežitia u tých, ktorí mali nádor močového mechúra, sa zvýšila o tretinu. Akékoľvek užívanie aspirínu znížilo riziko úmrtia o 21 a 25 percent v porovnaní s tými, ktorí ho nebrali. 

Tím z Národného onkologického ústavu v USA vyzval na potvrdenie týchto výsledkov odborníkov na realizáciu ďalších výskumov. Rakovina prsníka je každoročne diagnostikovaná u asi 55 000 žien vo Veľkej Británii, pričom si ročne vyžiada 11 500 životov. Asi 10 200 nových prípadov rakoviny močového mechúra je diagnostikovaných každý rok a 5400 ľudí umrie na túto chorobu.

„Tieto výsledky môžu naznačovať, že pre niektoré typy rakoviny môže byť aspirín skutočne vhodný. Väčší prínos však možno pozorovať pri zvýšenej frekvencii používania,“ potvrdzuje Dr. Loomans-Kropp.

Neznížil riziko vývoja rakoviny

Experimenty naznačujú, že hoci liek bojuje proti zápalovým procesom pri rakovine prsníka a močového mechúra, neznížil však riziko ich vývoja, liečby a nezastavil ďalšie štyry formy choroby - vrátane rakoviny pažeráka, žalúdka, pankreasu alebo maternice. Dlhodobé užívanie aspirínu bolo tiež spojené so zníženým rizikom srdcových chorôb, mŕtvice, rakoviny zažívacieho traktu a úmrtí na akékoľvek choroby.

Dr. Loomans-Kropp uviedol: „Mnoho štúdií hodnotilo dlhodobé výhody užívania aspirínu. Avšak súvislosť užívania aspirínu s výskytom a prežitím rakoviny u starších jedincov zostáva neistá. Tieto zistenia naznačujú, že užívanie aspirínu môže zlepšiť prežitie rakoviny močového mechúra a prsníka. Aj keď môže mať protektívny účinok na rakovinu, je potrebné brať do úvahy škody a výhody dlhodobého užívania lieku.“ 

Viac o téme: LiekRakovinaChorobyAspirín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9