Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SPÁSA pre tých, ktorí bojujú s KILAMI navyše: Postará sa o ubúdanie CENTIMETROV v páse!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď sa povie testosterón, mnohí si ho hneď spoja s drsnejším pohlavím, keďže ide o dominantný pohlavný hormón u mužov. Ale tento hormón dokáže oveľa viac!

Nový výskum predstavený na Európskom a medzinárodnom kongrese o obezite zistil, že muži s nízkym obsahom testosterónu boli schopní zvrátiť prírastok hmotnosti pomocou testosterónových injekcií.

Čítajte tiež: Vysoký krvný TLAK sa môže ozvať na ZÁCHODE: ZNAMENIE pri vykonávaní potreby, že je zle!

Ešte predtým, ako sa niekto narodí, testosterón hrá hlavnú úlohu vo formovaní pohlavných orgánov. Ide o hormón, ktorý v dospievaní spôsobuje rast vlasov a svalov. Vtedy produkcia hormónu vrcholí, no potom jeho hladina pomaly klesá. Podľa Národného inštitútu zdravia je testosterón dôležitý pre pohlavný styk, svalovú silu, produkciu vlasov a spermií, ako aj pre distribúciu tuku a kostnú hmotu.

Nízky testosterón a zvýšenie hmotnosti

Vedci z Nemecka a Spojených arabských emirátov sledovali takmer 800 mužov s nízkou hladinou testosterónu v krvi, pričom zistili, že viac ako polovica z nich bola obéznych. Z tejto skupiny sa viac ako polovica účastníkov rozhodla pre injekcie testosterónu. Muži, ktorí dostali liečbu testosterónom, stratili pár centimetrov z obvodu pása. V priebehu 11-ročnej štúdie títo muži stratili asi 50 kilogramov! Tí, ktorí nedostávali testosterón, pribrali v priemere niečo cez 5-6 kíl.

Žiadny z mužov liečených testosterónom nemal počas štúdie infarkt. Približne štvrtina mužov nedostávala hormón. Aj keď niektorí pacienti z oboch skupín zomreli počas 11-ročného obdobia, počet úmrtí bol v skupine s testosterónom tretinový oproti počtu neliečených mužov. Podľa tlačovej správy o výskume bolo najviac úmrtí spôsobených dopravou, športovými nehodami a pooperačnými infekciami.

Testosterón je okrem imého dôležitý aj pre rast svalovej sily. (FOTO: gettyimages.com)
Zobraziť galériu (2)
Testosterón je okrem imého dôležitý aj pre rast svalovej sily. (FOTO: gettyimages.com)

Muži v oboch skupinách boli na začiatku štúdie obézni a približne polovica z každej skupiny mala cukrovku 2. typu. Na konci štúdie mali takmer všetci neliečení pacienti cukrovku 2. typu, zatiaľ čo v skupine s testosterónom sa nevyskytli žiadne nové prípady.

Nejde o zázračnú kúru

Na druhej strane, testosterón nie je zázračným liekom na starnutie a nemal by sa užívať bez odporúčania lekára. V roku 2014 vydal Úrad pre potraviny a liečivá varovanie, že liečba testosterónom môže zvýšiť riziko mŕtvice, srdcového infarktu a smrti. 

Medzi ďalšie hlásené vedľajšie účinky užívania testosterónu patria:

  • Zvýšenie počtu celkových červených krviniek, ktoré môžu spôsobiť tvorbu krvných zrazenín
  • Spánkové apnoe, nové alebo sa už existujúce zhoršuje
  • Akné a iné kožné problémy
  • Zväčšené prsné tkanivo
  • Zmenšovanie semenníkov a znížená tvorba spermií

Ak je testosterón správne podávaný lekárom, môže mať výhody pri zvrátení prírastku hmotnosti a predchádzaní vážnym zdravotným stavom, ktoré môžu byť spôsobené obezitou. Vedľajšie účinky však môžu nastať bez lekárskeho dohľadu. Kým nebude urobený ďalší výskum, najmä u osôb bez klinicky nízkeho testosterónu, môže byť najbezpečnejšou cestou k chudnutiu rozhovor s lekárom a výber správneho životného štýlu.

Viac o téme: ZdravieChudnutieHormónTestosterón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9