Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

UTLMÍ viac než len bolesť: Po tomto zistení si dáte poslednú TABLETKU!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zaujímavý, ba priam až šokujúci účinok má bežne používaný liek proti bolesti, ktorý zásadným spôsobom mení našu psychiku. Podľa vedcov má užívanie paracetamolu takú silu, že dokáže meniť vnímanie rizika a tým dostať človeka do nebezpečenstva.

Tí, ktorí užívali liek, boli ochotní podstúpiť väčšie riziko ako ostatní, ktorí dostali placebo, ako sa uvádza na thesun.co.uk

Väčší risk

Štúdia vykonaná odborníkmi na Ohio State University prišla na to, že lieky proti bolesti známe v USA ako acetaminofén, nielenže liečia bolesti hlavy, ale vyvolávajú tiež pocity, ako keby bol človek tolerantnejší k riziku. 

Čítajte tiež: Najohrozenejšie časti tela podľa ASTROLÓGIE: Ako je to u jednotlivých ZNAMENÍ zverokruhu!

V jednej štúdii dostalo 189 účastníkov buď 1 000 mg lieku, čo je odporúčaná dávka na liečbu bolesti hlavy, alebo placebo, ktoré vyzeralo rovnako. Počas toho, ako sa prejavovali účinky tabletky, vedci sa účastníkov vypytovali na rôzne otázky a požiadali ich, aby na stupnici od jednej do siedmich ohodnotili, aké riskantné sú podľa nich rôzne aktivity.

Tí, ktorí užili paracetamol, zhodnotili aktivity, ako napríklad prechádzka osamote v nebezpečnej oblasti, zoskok padákom a bungee jumping vo veku 30 rokov ako menej rizikové než účastníci, ktorí si dali placebo.

UTLMÍ viac než len
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mali menší strach

Spoluautor štúdie, Baldwin Bay, uviedol, že približne 25 percent populácie v USA užíva tieto lieky proti bolesti každý týždeň. Acetaminofén, u nás známy ako paracetamol, je tiež hlavnou zložkou tylenolu, ktorý je široko používaný v USA.

„Zdá sa, že acetaminofén spôsobuje, že ľudia cítia menej negatívne emócie, keď uvažujú o rizikových činnostiach - jednoducho sa necítia tak vystrašení. Znížené vnímanie rizika a zvýšené riskovanie môžu mať dôležité účinky na spoločnosť,“ uviedol Bay.

Odborníci tiež analyzovali ľudí prostredníctvom virtuálneho testu. ten opäť ukázal, že ľudia, ktorí si dali paracetamol, trpeli menšou úzkosťou a negatívnymi emóciami a mali menší strach. Jednoducho povedané, tento liek robí ľudí odvážnejšími a nebojácnymi. 

V ďalšej štúdii dostalo 545 študentov vysokoškolského štúdia dávky paracetamolu pred účasťou na úlohách, ktoré merali rizikové správanie. Išlo o cviky ako jazda bez bezpečnostného pásu, kradnutie a užívanie drog a alkoholu. Výsledky štúdie boli zverejnené online v časopise Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Viac o téme: ZdravieLiekPsychikaParacetamol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9