Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vysoký krvný TLAK sa môže ozvať na ZÁCHODE: ZNAMENIE pri vykonávaní potreby, že je zle!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnoho ľudí tento problém nerieši. Dôvodom je fakt, že vysoký krvný tlak človek necíti. A čo nebolí, to v podstate neexistuje. O to viac si treba všímať príznaky, ktorými dá telo najavo, že niečo nie je v poriadku. Vysoký krvný tlak dokonca môžete odhaliť pri močení!

Nie nadarmo má prezývku „tichý zabijak“. Hoci pri ňom necítime žiadnu bolesť, môže byť smrteľný. Preto treba byt pozorný a pri akomkoľvek nečakanom príznaku alebo zmene na tele treba kontaktovať svojho lekára. Čo by však málokto čakal je fakt, že vysoký krvný tlak sa môže ozvať vo chvíli, kedy to najmenej čakáte. Na záchode pri vykonávaní potreby!

Čítajte tiež: S príchodom DAŽĎA sa ozve táto časť TELA: Hrozia väčšie BOLESTI, netýka sa to aj vás?

Všímajte si farbu moču

Vysoký krvný tlak, známy tiež ako hypertenzia, kladie zvýšený tlak na cievy a životne dôležité orgány. Tento stav by mohol viesť k niektorým smrteľným komplikáciám vrátane mŕtvice a infarktu, ako zdôrazňuje express.co.uk. Preto je nevyhnutná čo najskoršia diagnostika hypertenzie. Tú môže naznačiť podivne sfarbený moč. Ak zistíte, že má váš moč mierne červený nádych, môže ísť o riziko vysokého krvného tlaku. Podľa lekárskeho webu WebMD môže byť červená farba znakom krvi vo vašom moči, čo môže byť spôsobené hypertenziou. 

Pozor však na to! Moč nemusí byť vyslovene len červenej farby. Môžete spozorovať aj jemne ružovkastú farbu alebo škvrny viditeľnej krvi. Ak teda váš moč mierne sčervenal bez zjavného vysvetlenia, ako je napríklad konzumácia červenej repy alebo inej podobnej potraviny, mali by ste zájsť za svojím lekárom.

Vysoký krvný TLAK sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Jednou z najnebezpečnejších vecí na hypertenzii je to, že nemusíte vedieť, že ju máte. V skutočnosti, takmer tretina ľudí, ktorí majú vysoký krvný tlak, o tom nevie. Je to preto, lebo vysoký krvný tlak nemá žiadne príznaky, pokiaľ nie je veľmi závažný. Ak je váš krvný tlak extrémne vysoký, je potrebné dávať pozor na určité príznaky, ako sú silné bolesti hlavy, krvácanie z nosa, bolesti na hrudníku, ťažkosti s dýchaním a krv v moči. Ak máte niektorý z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte lekára,“ uvádza sa na webe WebMD.

Môže ísť o niečo iné

Lenže to, že nájdete krv v moči, ešte nemusí znamenať, že máte vysoký krvný tlak. Existuje celý rad rôznych príčin tohto príznaku, vrátane infekcie, obličkových kameňov a dokonca aj určitých liekov. V každom prípade, ignorovanie krvi v moči by mohlo viesť k ešte závažnejším komplikáciám. Lekár môže požiadať o odber vzorky moču, aby ho bolo možné analyzovať v laboratóriu.

Riziko vysokého krvného tlaku sa dá znížiť zdravou a vyváženou stravou a pravidelným cvičením. Predovšetkým tí, ktorí majú nad 40 rokov by si mali pravidelne kontrolovať krvný tlak aspoň raz za päť rokov.

Viac o téme: ZáchodZdraviePrevenciaMočVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9