Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dajte do poriadku bolestivé KOLENÁ: Skrytý účinok POTRAVINY na KĹBY, o ktorej by ste to nepovedali!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo sa nedávno zistilo, že na artritídu zaberá nízkokalorická strava, teraz vedci zdôrazňujú konzumáciu určitej potraviny, ktorá by mohla ešte viac pomôcť. O to zaujímavejší je fakt, že sa pôvodne hovorievalo o jej negatívnom vplyve na kĺby.

Artritída postihuje milióny ľudí na svete, pričom najbežnejším typom je osteoartróza. Hoci tento stav nie je príjemný, svitá nádej na jeho odvrátenie vďaka konzumácie určitého druhu mlieka, ktoré údajne dokáže spomaliť postup ochorenia, ako sa uvádza na arthritisaction.org.uk.

Čítajte tiež: Je lepšie nakupovať v obchode alebo na trhu? Veľké vytriezvenie o KVALITE ovocia a zeleniny!

Toto ochorenie zastrešuje celý rad stavov spôsobujúcich bolesť a zápal v kĺbe. Mnoho štúdií bojuje s osteoartritídou, ktorá podľa Národnej zdravotnej služby (NHS) vo Veľkej Británii spočiatku ovplyvňuje hladkú výstelku chrupavky kĺbu, čo sťažuje pohyb a vedie to k bolesti a stuhnutiu. Bohužiaľ, neexistuje žiadny liek na toto ochorenie, na druhej strane, stav sa časom nemusí zhoršiť! 

Čo pomôže? 

Množstvo zmien v životnom štýle preukázateľne zmierňujú príznaky. Predmetom diskusií a sporov bola hlavne konzumácia mliečnych výrobkov. Niektorí tvrdia, že z jedálnička ich treba vyradiť, keďže dôkazy naznačujú, že sú spôsobujú zápal v tele. Iné štúdie zase poskytli dôkazy o opaku. Podľa nich si treba vyberať mliečne výrobky – určitý typ môže totiž prospieť ľudskému telu. Ide o záver štúdie publikovanej v časopise Arthritis Care & Research.

Dajte do poriadku bolestivé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa zistení, ak ste žena, pravidelné pitie nízkotučného mlieka môže pomôcť spomaliť progresiu osteoartritídy kolena. Na základe tohto výsledku odborníci z Brigham and Women’s Hospital v Bostone naznačili, že pitie mlieka môže mať ochranný účinok na kolenný kĺb. Ostatné mliečne výrobky však nepriniesli rovnaké výsledky, pričom syr bol spojený so zvýšením progresie osteoartritídy kolena u žien a jogurt nemal žiadny vplyv na mužov ani ženy.

Vplyv pitia mlieka na kĺb

Na preskúmanie týchto súvislostí vedci prijali 888 dobrovoľníkov - mužov a 1 260 - žien s OA kolena. Počas štúdie boli ich kĺby zröntgenované, aby sa zmeral priestor v kolennom kĺbe, čo vedcom umožnilo vyhodnotiť progresiu OA. U dobrovoľníčok, ktoré nepili mlieko, sa priestor pre kolenný kĺb zúžil v priebehu štyroch rokov o 0,38 mm. U tých, ktorí pili menej ako tri alebo štyri až šesť pohárov (237 ml) týždenne, sa znížil o 0,29 a o 0,26 mm u tých, ktorí pili viac ako sedem pohárov týždenne. Vedci však nezistili žiadnu súvislosť medzi konzumným mliekom a zmenšením šírky kĺbového priestoru u mužov.

Vedúci výskumník Dr. Bing Lu dospel k záveru: „Naša štúdia je najväčšou štúdiou skúmajúcou vplyv príjmu mliečnych výrobkov na progresiu OA kolena. Naše objavy naznačujú, že ženy, ktoré často pijú mlieko, môžu znížiť progresiu OA. “

Odborník z Artritickej asociácie Martin Lau uviedol v komentári ku zisteniam, že táto štúdia ukázala, aké dôležité je mlieko v úlohe znižovania progresie OA. Podľa neho vápnik a rastový faktor podobný inzulínu-1 môžu byť prospešnými faktormi. Preto môže byť pre zdravie kĺbov dôležitá zdravá strava a časté pitie mlieka.

Viac o téme: ZdravieStravaMliekoKĺbyArtritída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9