Vyskakuje vám krvný tlak? Na vine môže byť bežne používaný prostriedok!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-05 17:00:00

Používate ústnu vodu najmenej dvakrát denne? Podľa výskumníkov robíte chybu. Najmä, ak máte problémy s krvným tlakom, radšej by ste ju mali odložiť bokom. Síce dezinfikuje ústnu dutinu, ale daň za svieži pocit je privysoká.

Podľa najnovšej štúdie publikovanej v magazíne Frontiers in Cellular and Infection Microbiology by mohlo krvný tlak ovplyvňovať aj používanie ústnej vody. Nachádzajú sa v nej totiž antiseptické zložky likvidujúce baktérie ústnej mikroflóry - vrátane tých, ktoré sú považované za prospešné.

Čítajte viac: Novinka, ktorá poteší až tretinu Slovákov s vysokým krvným tlakom: Zjednoduší im život!

Čoraz viac vedeckých dôkazov naznačuje, že baktérie obývajúce naše ústa môžu organizmus ovplyvňovať v širších súvislostiach – výskumníci ich spájajú napríklad s rakovinou hrubého čreva, pankreasu či Alzheimerovou chorobou.

Čítajte viac: Prelomový spôsob, ako zachytiť smrtiace ochorenie skôr, než prepukne: Povlak na jazyku!

Najnovšia štúdia podporuje hypotézu, že ústna mikroflóra obsahuje všeobecne zdraviu prospešné baktérie, a že v ústach existuje určitá prirodzená mikrobiálna rovnováha. Keď dôjde k jej narušeniu, môže sa to odraziť na zhoršenom kardiovaskulárnom zdraví.

Skrytý vedľajší účinok

V ústach sa nachádzajú baktérie pomáhajúce premieňať dusičnany konzumované v strave na molekuly oxidu dusnatého, ktoré pomáhajú udržiavať normálnu hladinu krvného tlaku. Baktérie produkujúce oxid dusnatý však ničí chlórhexidín nachádzajúci sa v ústnych vodách.

Podľa výskumníkov z Baylor College of Medicine v Houstone môže pravidelné používanie ústnej vody napáchať viac škôd než osohu. Z experimentu na 26 zdravých dobrovoľníkoch vyplynulo, že už po týždni používania ústnej vody dvakrát denne dochádza k významnému zvýšeniu systolického krvného tlaku a redukcii priaznivých baktérií žijúcich na našom jazyku.

Vedci v tejto súvislosti upozorňujú, že aj ústna voda môže u pacientov užívajúcich tabletky na krvný tlak znižovať efektivitu liečby, uvádza Medicalnewstoday.com.


Tagy:
vysoký krvný tlak ústna voda chlórhexidín

2019-10-05 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia