Stav zubov ako motor pre rakovinové bunky: Tento signál už nikdy nepodceňujte!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-19 05:55:00

Prevencia je základom zdravia a platí to aj pri dentálnej hygiene. Ukazuje sa, že závažné onkologické ochorenie môže ešte pred jeho prepuknutím signalizovať ochorenie ďasien. Dôvodom je bakteriálna invázia.

Fínski vedci prišli na to, že baktérie vyvolávajúce parodontitídu môžu zohrávať kľúčovú úlohu v rozvoji rakoviny pankreasu. Z úst sa totiž baktérie dokážu šíriť ďalej tráviacim traktom. Pri parodontóze teda nie sú ohrozené len ďasná a zubné lôžko, ale aj pankreas či iné časti tela. Dokazuje to zvýšený počet pacientov trpiacich rakovinou pankreasu, a zároveň parodentózou.

Čítajte viac: Odteraz budete chodiť k zubárovi menej: Recept na úžasnú ústnu vodu, ktorá vás dostane svojimi účinkami!

Výskumníci z Helsinskej univerzity do výskumu zapojili 70-tisíc dospelých, aby porovnali vzťah medzi úmrtím na rakovinu a paradentózou. Štúdia, ktorú viedol tím profesora Timoa Sorsa, bola zverejnená v magazíne International Journal of Cancer.

Ako uvádza Daily Mail, už predchádzajúca vedecká štúdia identifikovala baktériu stojacu za zápalom ďasien - Treponema denticola môže mať vplyv aj na vznik onkologického ochorenia. Enzým, ktorý baktériám umožňuje množenie, totiž vedci objavili aj v malígnych nádoroch gastrointestinálneho traktu. Pomáha rakovinovým bunkám šíriť sa ďalej a napádať zdravé bunky.

Všímajte si prvé príznaky!

Mnohí ľudia prvotné príznaky paradentózy spočiatku ignorujú, čo je podľa odborníkov chyba. Diagnóza na seba upozorňuje krvácaním z ďasien (nielen pri čistení zubov), kývaním zubov, odhaľovaní zubných krčkov, ale aj bolesťami v zubnom lôžku. Príčin ochorenia môže byť viacero. Predpokladá sa, že pri vzniku paradentózy zohráva úlohu dedičnosť, mikroflóra úst, ale aj úroveň dentálnej hygieny. Pri zápale ďasien vo všeobecnosti platí, že je lepšie mu  predchádzať, než ho liečiť.

Rakovina pankreasu patrí medzi záludné ochorenia, ktoré môže byť ťažké zachytiť v ranom štádiu. Prejavuje sa totiž bolesťami chrbta, tráviacimi problémami, úbytkom hmotnosti, žltkastým sfarbením pokožky a očí. Väčšina pacientov na tento zákerný typ rakoviny zomiera, pretože sa o svojom ochorení dozvedia až vtedy, keď postúpilo do pokročilého štádia. 

Fotogaléria


Tagy:
rakovina paradentóza zápal ďasien

2018-01-19 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia