Každý tretí Slovák robí rovnakú chybu: Spočiatku necítime bolesť a nevidíme nijaké príznaky

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-02-19 22:00:00

Preventívnu prehliadku by ľudia nemali ignorovať, a to ani v prípade, že sa cítia zdraví. Každoročne ju absolvuje len jeden z troch dospelých Slovákov. Poukazujú na to dáta Inštitútu zdravotnej politiky (IZP), ktoré inštitút zverejnil na sociálnej sieti.

Na preventívnu prehliadku možno zájsť k svojmu všeobecnému lekárovi. „Máte na ňu nárok raz za dva roky. Ak ste darcom krvi, orgánov alebo tkanív, tak ju môžete absolvovať každý rok. Lekár zhodnotí zdravotné riziká vyplývajúce z vašej rodinnej anamnézy, vášho životného štýlu, skontroluje stav očkovania a nasleduje komplexné vyšetrenie vášho tela,“ informuje IZP.

Čítajte viac: Novinka, ktorá poteší až tretinu Slovákov s vysokým krvným tlakom: Zjednoduší im život!

Najčastejšími príčinami úmrtí na Slovensku sú srdcovo-cievne a nádorové ochorenia. Tie v počiatočných štádiách ťažko zbadať. „Necítime bolesť a nevidíme nijaké príznaky. Práve v tomto štádiu je však najlepšie začať s liečbou a aj to je jedným z dôvodov, prečo by sme nemali preventívne prehliadky ignorovať,“ zdôrazňujú odborníci. V rámci prehliadky sa robia aj odbery na hematologické a biochemické vyšetrenia. Čerstvo plnoletí poistenci a poistenci nad 40 rokov absolvujú aj vyšetrenie krvných tukov - cholesterolu a triacylglycerolov.

Ako IZP dodáva, niekedy nie je ľahké nájsť si na preventívnu prehliadku čas, ale práve ten môže priniesť niekoľko ďalších zdravých rokov života.

 


Tagy:
preventívna prehliadka

2019-02-19 22:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, Facebook/IZP  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia