Nová stratégia ako na vysoký krvný tlak? Lacná, účinná a bez vedľajších účinkov!

Zdroj: gettyimages.com
2019-02-17 15:30:00

Veľa nestojí a jeho vedľajší účinok je ohromujúci! Podľa jednej štúdie by sme mohli mať nový spôsob, ktorý môže pomôcť v boji s hypertenziou, teda vysokým krvným tlakom. Čo je na tom najlepšie, je lacný a zároveň účinný, hoci je primárne určený na niečo iné!

Zoznámte sa s novou stratégiou, ako znížiť vysoký krvný tlak. Nedávne zistenia výskumníkov ukazujú, že expozícia modrému svetlu by mohla byť efektívna, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com! Výsledky výskumu, ktorý sa zaoberal účinkami modrého svetla na vysoký krvný tlak boli nedávno publikované v Európskom vestníku preventívnej kardiológie.

Problém menom hypertenzia

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia je rozšírený v mnohých západných krajinách. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) je vysoký krvný tlak primárnou príčinou asi u 1000 úmrtí denne v USA. Je rizikovým faktorom pre závažnejšie stavy, ako je srdcový záchvat, mŕtvica a ochorenie obličiek. Z týchto dôvodov je najlepšie mať krvný tlak pod kontrolou! 

Čítajte tiež: Sú brušáky len mýtus? Pre ploché brucho potrebujete v skutočnosti niečo iné!

V súčasnosti lekári zvyčajne predpisujú lieky – blokátory enzýmu konvertujúce angiotenzín a blokátory kalciového kanála, ktoré pomáhajú zvládnuť tento zdravotný stav. Hoci môžu byť účinné, vedľajšie účinky sú u nich bežné a súčasťou nich môže byť pretrvávajúci suchý kašeľ či závrate.

Vplyv slnečného žiarenia na krvný tlak

Keďže vysoký krvný tlak je častým problémom, množstvo výskumov sa snažilo prísť na to, aké sú presne jeho príčiny. Zistili, že vplyv má na to životný štýl, vrátane stravovania a cvičenia, no sú aj iné menšie faktory, ktoré sa na tom podieľajú. 

Napríklad štúdie preukázali, že vystavenie sa slnečnému žiareniu má vplyv na hypertenziu! Krvný tlak je v letných mesiacoch nižší. Aj preto niektoré výskumy spájajú vysoké hladiny dlhodobého vystavenia slnečného žiarenia so zníženým rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby.

Vystavenie nadmernej hladine slnečného žiarenia poškodzuje pokožku a spôsobuje predčasné starnutie. Taktiež nie je novinkou zistenie výskumu, že ultrafialové (UV) svetlo je karcinogén - nadmerná expozícia zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože. Na druhej strane, ak sa slnečné svetlo dostane do kontaktu s našou kožou, dôjde ku chemickej reakcii, ktorá produkuje vitamín D. Tento vitamín hrá celý rad základných úloh v tele.

UV svetlo ovplyvňuje aj hladiny oxidu dusnatého (NO) a NO je dôležitá signálna molekula u ľudí a prakticky všetkých ostatných organizmov. Vnútorná výstelka ciev - nazývaná endotel - uvoľňuje NO. To spôsobuje uvoľnenie hladkých svalov okolo krvných ciev, čím sa znižuje krvný tlak.

Keď slnečné svetlo zasiahne pokožku, zlúčeniny ako sú dusitany sa rozpadnú, aby sa vytvoril NO, ktorý sa potom dostane do hlbších tkanív a nakoniec vstúpi do ciev. Interakcia medzi slnečným žiarením, NO a hladkými svalmi krvných ciev môže vysvetliť, prečo slnečné svetlo má účinok minimalizujúci hypertenziu.

Modré svetlo ako objav

Nájdenie spôsobu využitia výhod UV žiarenia pri odstraňovaní negatívnych účinkov by mohlo byť začiatkom k významnému objavu! Výskumníci z University of Surrey v USA a Heinrich Heine z  University Düsseldorf v Nemecku spojili sily, aby preskúmali, či modré svetlo bez UV vlnových dĺžok má potenciál zmierniť hypertenziu.

Hoci už skoršie štúdie ukázali, že viditeľné modré svetlo s vlnovou dĺžkou 420-453 nanometrov môže indukovať produkciu NO bez poškodenia DNA, najnovšia štúdia je o krok ďalej. Po prvýkrát výskumníci zhodnotili, či expozícia modrým svetlom môže produkovať dostatok NO na výrazné zníženie vysokého krvného tlaku.

Stačí 30 minút

Štúdii sa zúčastnilo 14 mužských účastníkov vo veku 30-60 rokov, z ktorých žiadny nemal kardiovaskulárne problémy, hypertenziu alebo diabetes.

Každý účastník navštívil testovacie zariadenie dvakrát, pričom mali jeden týždeň medzi nimi prestávku. Počas jednej návštevy boli ich telá vystavené 30-minútovému modrému svetlu. Na druhom stretnutí prijali 30 minút "kontrolného svetla". Vedci následne hľadali zmeny v krvnom tlaku. Posudzovali aj ďalšie parametre vrátane srdcovej frekvencie, prietoku krvi v predlaktí, cirkulujúcich hladín NO a rýchlosti impulzových vĺn, čo je miera toho, ako sú tuhé tepny. Členovia tímu vykonali merania pred, počas a po expozícii svetla. 

Zistili, že 30 minút celého modrého svetla znížilo systolický krvný tlak - tlak v krvných cievach v závislosti na srdci - o 8 milimetrov ortuti! Podľa autorov bolo toto zníženie ekvivalentné alebo dokonca významnejšie ako "veľkosti krvného tlaku znižujúceho účinok pozorované typickými liekmi na znižovanie krvného tlaku."

Ostatné parametre sa tiež výrazne zlepšili za modrého svetla vrátane rýchlosti pulznej vlny. 

"Naša súčasná štúdia po prvýkrát demonštruje, že vystavenie sa modrému svetlu pri dávkach, ktoré sú porovnateľné s denným vystavením slnečného žiarenia znižuje systolický krvný tlak u mladých zdravých dobrovoľníkov mužského pohlavia," uzatvárajú autori štúdie. 

Samozrejme, táto pilotná štúdia zahŕňala malý počet účastníkov a bude potrebné ich opakovať v oveľa väčšej miere. Ak sa zistenia ešte potvrdia, mohlo by to znamenať novú liečbu na zvládnutie hypertenzie u niektorých populácií.

Ako jeden z autorov štúdie a profesor Christian Heiss hovorí: "Expozícia modrému svetlu poskytuje inovatívnu metódu na presnú kontrolu krvného tlaku bez liečivých látok. Možné a praktické."

Hoci terapia modrým svetlom nikdy nemôže nahradiť zmeny vo výžive a životnom štýle, môže to pre niektorých ľudí priniesť ďalšie výhody. 

"Toto by bolo obzvlášť užitočné pre tých, ktorých krvný tlak nie je ľahko kontrolovaný medikáciou, ako sú napr. starší ľudia."

Fotogaléria


Tagy:
svetlo zdravie liečba vysoký krvný tlak

2019-02-17 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia