Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľká sila modrých bobúľ na srdce: Toto robia čučoriedky s krvnými cievami!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tmavomodré bobule majú veľkú moc! Dokážu znížiť riziko srdcového ochorenia a prispievajú tak k pevnému zdraviu. Takúto silu však nemajú zakaždým. Len v jednom prípade z nich vyťažíte maximum a ochránite sa pred chorobami srdca.

Podľa novej štúdie, publikovanej v časopise Journal of Gerontology Series A, sú čučoriedky skvelé pre naše srdce! Dokážu znížiť riziko vzniku srdcových ochorení až o 20 percent. Zlepšujú funkciu krvných ciev a znižujú krvný tlak, ktorý je hlavnou príčinou kardiovaskulárnych ochorení. Ak je vysoký krvný tlak ignorovaný, môže viesť k infarktu, mŕtvici a ochoreniu obličiek. Takýto účinok však od nich očakávať až vtedy, ak skonzumujete 200 g bobúľ denne aspoň po dobu jedného mesiaca.  

Čítajte tiež: Keď infarkt udrie nenápadne: Skutočné príbehy žien, ktoré sa ocitli zoči-voči tichému zabijakovi!

Štúdia dokonca čučoriedky porovnáva s liekmi na krvný tlak, predpísanými lekármi. Údajne môžu byť rovnako účinné. Môže za to chemická látka antokyanín, ktorá dáva bobuliam slávne modré sfarbenie. 

Unikátne látky v bobuliach

Výskumníci v Kings College London analyzovali účinky čučoriedkovej šťavy každý deň jeden mesiac.

"Aj keď je najlepšie jesť celé bobule, aby sme získali z nich maximum, naša štúdia zistila, že väčšinu účinkov možno vysvetliť prítomnosťou antokyanínov. Ak by sme jedli čučoriedky každý deň po jedle nepretržite bez jedinej prestávky a išlo by trvalý zvyk, odrazilo by sa to na krvných cievach a mohlo by to znížiť riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení až o 20 percent,“ povedala vedúca vedecká pracovníčka doktorka Ana Rodriguez-Mateosová.

Odborníčka upozorňuje, že čučoriedky sú bohaté na polyfenoly, najmä antokyaníny, ale obsahujú aj iné fenolické zlúčeniny v menších množstvách ako sú prokyanidíny, flavonoly a fenolové kyseliny, a tiež sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov.

Hoci boli spočiatku tieto bobule skúmané kvôli ich potenciálnym priaznivým účinkom na kognitívne funkcie, ktoré sa vekom zhoršujú, nedávno sa ukázalo, že zlepšujú kardiovaskulárne funkcie. Údaje zo štúdie Nurse's Heath Study II preukázali, že vysoký príjem čučoriedok a jahôd a vysoký príjem antokyanínu, ktorý je s nimi spojený bol nepriamo spojený s rizikom infarktu myokardu.

Veľká sila modrých bobúľ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vplyv na krvný tlak

V štúdii zahŕňajúcej 40 účastníkov bol podaný nápoj obsahujúci 200 g čučoriedok na pitie každý deň, alebo išlo o placebo. Bol testovaný krvný tlak, moč a krv u dobrovoľníkov, ako aj ich dilatácia tepny sprostredkovaná prietokom (FMD), čo je ukazovateľ kardiovaskulárnej činnosti. Výskumníci porovnali výsledky čučoriedok a placebo a zistili, že antokyanín - fytochemikália, ktorá dodáva ovociu a zelenine modrú, červenú, ružovú alebo purpurovú farbu - mala dramatický vplyv na hladiny krvného tlaku.

Zistili, že konzumácia 200 g čučoriedok výrazne zlepšila funkciu krvných ciev už za dve hodiny! Po jednom mesiaci pitia šťavy denne sa znížil krvný tlak o 5 mmHg - podobný pokles zaznamenali ľudia, ktorí sa spoliehajú na lieky. Nápoje obsahujúce antokyanín vedú tiež k zlepšeniu endoteliálnej funkcie, ktorá je rozhodujúca pre reguláciu krvného tlaku a krvného zrážania.

Rodriguez-Mateosová dodala: "Zatiaľ čo čučoriedky obsahujú mnoho potenciálne zdravých bioaktívnych molekúl vrátane vitamínov, vlákniny a minerálov, naše súčasné výsledky ukazujú, že antokyaníny sú hlavnými bioaktívnymi zlúčeninami v bobuliach, čo môže prispieť k zvýšeniu endotelovej funkcie po ich konzumácii. Naše výsledky ukazujú po prvýkrát, že antokyaníny spôsobujú zlepšenie endoteliálnej funkcie závislej od ich množstva, ktoré skonzumujeme. Taktiež poukazujú na kľúčovú úlohu antokyanínových metabolitov v sprostredkovaní biologických aktivít, ktoré by mohli prispieť k zdravému kardiovaskulárnemu starnutiu.“

Tento výskum tak prispieva k ďalším vedeckým dôkazom o tom, ako u zdravých ľudí dochádza pri užívaní čučoriedok k trvalým kardiovaskulárnym prínosom. 

Viac o téme: SrdceOvocie ČučoriedkyBobuleKrvný tlakChorobySrdcové choroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9