Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Imunitný systém človeka váži až kilogram: Posilní ho aj liečivá huba rastúca na Slovensku

Foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Počas chladnejších mesiacov je imunitný systém vystavený väčšej záťaži ako počas zvyšku roka. Riziko prechladnutia stúpa, a práve obranyschopnosť organizmu rozhodne o tom, či vás choroba dostane. Ako zistíte, že máte oslabenú imunitu?

Imunitu tvorí systém buniek, orgánov a protilátok v tele, aj preto sa o nej hovorí ako o imunitnom systéme. Ten hrá v tele veľkú úlohu, ktorou je zachovanie integrity organizmu. „Imunitu môžeme zjednodušene definovať ako schopnosť organizmu brániť sa proti čomukoľvek, čo by mohlo spôsobiť poškodenie zdravia, dokonca i smrť. Je to obranný systém, ktorého orgány, tkanivá a bunky, sú rozložené po celom tele. Spolu sa nazývajú lymfatické orgány, ktoré môžeme rozdeliť na primárne, zodpovedné za produkciu lymfocytov, a sekundárne, kde nastáva samotná imunitná reakcia,“ vysvetľuje Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologickej spoločnosti Natures.

Čítajte viac: Zázvorový čaj ako superliek? Štyri najčastejšie CHYBY, ktoré ho oberajú o účinok!

„Základným stavebným prvkom imunity sú bunky nazvané makrofágy, ktoré pohlcujú cudzorodé objekty a rozpoznávajú a ničia poškodené bunky. Ich počet však kolíše v závislosti od stavu organizmu, teda záleží od toho, či sme vyčerpaní, oslabení inou chorobou, ale aj od toho, či sme v noci spali alebo nie.“

Náš ochranný štít

Pre lepšiu predstavu, imunitný systém je asi kilogram vážiaci orgán tvorený bunkami a tkanivami, z ktorých niektoré cirkulujú telom a iné sú usadené na svojom mieste. Počet buniek tvoriacich imunitu sa odhaduje približne na 100 na 12-tu. Bunky sú v neustálom pohybe, zanikajú a opäť sa obnovujú a predávajú si dôležité informácie o správnom fungovaní obranyschopnosti. Je dôležité, aby si telo uvedomovalo, kto je jeho nepriateľ. Aj toto je úlohou imunitného systému, ktorý je prepojený s tráviacim, nervovým, pohybovým aj kardiovaskulárnym systémom. Svojou funkciou zabezpečuje bezproblémové fungovanie organizmu a vytvára nám tak ochranný štít pred vonkajšími negatívnymi vplyvmi ako vírusmi, baktériami - bacilmi, ktoré nás chcú dostať do postele. Najmä v zime sa ich po vonku potuluje neúrekom, preto musíte mať svoj imunitný štít vo výbornej kondícii.

Imunita na maródke

Znížená obranyschopnosť sa u jednotlivcov prejavuje rôzne a líši sa aj intenzitou, no zväčša s ňou ide ruka v ruke väčšia únava, ospalosť a ľahostajnosť. Všetci poznáme ten pocit – „niečo na mňa lezie“ alebo „necítim sa vo svojej koži“. Ak vám tieto slová behajú po rozume, pravdepodobne to evokuje, že vaša imunita nie je v najlepšej kondícii a vy ste ľahkým terčom pre rôzne druhy ochorenia. Keď už ste na najlepšej ceste stať sa maródom, máte neprirodzený pocit zimy, studené končatiny, teplotu, potíte sa, aj keď vám nie je teplo a máte zníženú chuť do jedla. V tomto štádiu už telo bojuje so začínajúcou chorobou.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com

Antibiotiká pomáhajú len pri pätine chorôb

Keď už sa vám podarilo chorobu „chytiť“ alebo skôr ona chytila vás, nemusíte bezhlavo utekať k lekárovi a liečiť ochorenie antibiotikami. Antibiotiká sú také rozšírené, že mnohí pacienti prídu k lekárovi a automaticky si žiadajú predpísanie antibiotickej liečby. Bežnou praxou je, žiaľ, to, že lekári ich pacientom predpíšu, aj keď to nie je nevyhnutne potrebné. Navyše, pri ich nezmyselnom užívaní si voči nim vybudujeme odolnosť, čo má za následok, že prestanú účinkovať.

Najčastejšie sa antibiotiká zbytočne predpisujú na zápaly či bolesť hrdla. Tieto problémy síce môžu spôsobiť aj streptokoky, resp. baktérie, no vo viac ako 80-percentách prípadov sú pôvodcami vírusy. Antibiotiká účinkujú iba na baktérie, na vírusy nemajú žiadny účinok. Čo sa týka bežnej chrípky, siahnite radšej po prípravkoch s antiseptickým a protizápalovým efektom. Naopak, pri liečbe angíny spôsobenej streptokokmi sú antibiotiká ideálnym a rýchlym riešením.

Liečivá huba

Aby ste predišli chorobe samotnej a s tým spojenej návšteve doktora a následnému užívaniu liekov na predpis, mali by ste imunitu podporovať pravidelne, a to obzvlášť v zimných mesiacoch. Na liečebné účely je vynikajúca napríklad hliva ustricová. Obsahuje betaglukán, ktorý má silné imunostimulačné a protinádorové účinky. „Betaglukán je imunomodulátor, ktorý napomáha procesu hojenia pokožky, posilňuje imunitu a zabraňuje infekcii,” dopĺňa odborník na imunitu. Naštartuje bunky imunitného systému kolujúce po tele, vďaka čomu efektívnejšie ničia baktérie, vírusy a toxické látky. Betaglukán funguje ako prevencia, no je vhodný aj ako posilňujúci doplnok k liečbe antibiotikami a inými liekmi, dodáva.

Foto: TASR/S. Písecký
Zobraziť galériu (3)
Foto: TASR/S. Písecký  (Zdroj: TASR/S. Písecký)

Viac o téme: ChorobaImunitaHliva ustricová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9