Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bežná hygiena rúk, o ktorej sme boli roky presvedčení: V skutočnosti je to inak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pravidelné a dôkladné umývanie rúk je základným hygienickým návykom, ktorý nás zbaví baktérií a ktorým si zároveň posilníme imunitu. Ak si myslíte, že viete, ako vyzerá správna hygiena rúk, zrejme vás teraz vyvedieme z omylu. To, čo sa predpokladalo dlhé roky, je totiž inak!

Kľučky od dverí, tlačidlá vo výťahoch, telefónne slúchadlá, klávesnice počítačov, tyče v dopravných prostriedkoch, peniaze či dokonca ovládač od televízie. Nenápadné súčasti nášho života, no pritom plné mikroorganizmov! Baktérie na nás číhajú zo všetkých strán a len pravidelné a dôkladné umývanie rúk nás pred nimi uchráni a tým pádom aj pred ochoreniami, ako chrípka, hnačka či žltačka.

Čítajte tiež: Každodenný zlozvyk, ktorým si privolávate chorobu: Toto by ste mali robiť s oknami!

Len s teplou vodou? Nie!

Celé roky, v podstate už od malička žijeme v domnienke, že v studenej vode sa ruky neumývajú. Aby sme ich zbavili baktérií, vhodnejšia je teplá až horúca voda. Tvrdili to naše mamy, babky, ale i učiteľky v škôlke. O to bude väčším bude pre vás prekvapením, že to tak v skutočnosti nie je! Svedčia o tom výsledky štúdie, zverejnené v časopise Journal of Food Protection. Výskumníci z americkej univerzity Rutgers v New Jersey zistili, že umývanie chladnou vodou odstraňuje baktérie rovnako ako teplá voda.

Na teplote vody nezáleží

Dobrovoľníkom, ktorých bolo 21, naniesli na ruky veľké množstvo neškodného druhu baktérií E.coli. Následne zisťovali, ako vplývajú rozličné podmienky na skutočnú čistotu umytých rúk. Experiment trval 6 mesiacov, počas ktorých si umývali ruky vo vode s rozličnou teplotou: mala 15, 25 alebo 38 stupňov Celzia. Taktiež používali rozličné množstvo mydla: 0,5 ml, 1 ml alebo 2 ml.

"Ľudia sa musia cítiť komfortne pri umývaní rúk, ale pokiaľ ide o účinok vody proti baktériám, táto štúdia ukázala, že na teplote použitej vody nezáleží. Okrem toho, že má výskum významný vplyv na energiu, keďže studená voda šetrí viac energie než teplá alebo horúca voda, naučili sme sa, že umývanie po dobu 10 sekúnd významne odstraňuje baktérie z rúk," povedal Donald Schaffner, významný profesor a špecialista v oblasti potravinárstva.

Bežná hygiena rúk, o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Treba viac výskumov

Zatiaľ čo štúdia naznačuje, že v množstve použitého mydla nie je žiadny rozdiel, je potrebné zrealizovať viac výskumov, aby sme presne pochopili, aké množstvo a aký typ mydla je potrebný na odstránenie škodlivých mikróbov z rúk, ako uviedol spoluautor Jim Arbogast, viceprezident Hygienických vied a pokroku v oblasti verejného zdravia pre GOJO. 

"Je potrebné zvýšiť povedomie o umývaní rúk a dezinfekcii pracovníkov v stravovacích zariadeniach, ale i verejnosti pred jedlom, prípravou pokrmu a po použití toalety," povedal Arbogast.

Schaffner uviedol, že otázka teploty vody sa už niekoľko rokov diskutuje bez dodatočných vedných poznatkov, ktoré by poskytli dôkaz o tom, že teplota vody spôsobuje rozdiel v hygiene rúk. Mnoho štátov v skutočnosti interpretuje usmernenia Správy potravín a liečiv(FDA), aby teplota vody na umývanie rúk bola 37 stupňov.

Viac o téme: BaktérieUmývanieRukyHygiena
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9