Bežne používané chemikálie odhaľujú svoju diabolskú tvár: Následky na celý život!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-11-17 15:30:00

Moderné poľnohospodárstvo má na rováši jeden z najväčších hriechov páchaných na ľudskom zdraví. Vedci nachádzajú čoraz viac dôkazov, že používanie insekticídov, známych aj pod názvom organofosfáty, môže mať nebezpečný dopad na tých najzraniteľnejších.

Výskumníci varujú, že používanie insekticídov na likvidáciu hmyzu v poľnohospodárstve môže vyústiť k častejšiemu výskytu vývojových porúch u detí. Z výsledkov publikovaných v magazíne PLOS Medicine vyplýva, že aj keď sú tehotné ženy vystavené nízkym dávkam tzv. organofosfátov, IQ ich detí je v priemere nižšie, než je bežné. Deti tiež mávajú problémy s učením, pamäťou alebo pozornosťou, upozorňujú vedci.

Čítajte viac: Slovensku hrozí poľnohospodárska pohroma: Tretinu územia trápi kontaminácia

Organofosfáty sú organické zlúčeniny fosforu, ktoré boli pôvodne vyvinuté ako nervové plyny na vojenské účely, informuje portál Sciencedaily.com. Dnes sú organosfáty takisto účinnými zbraňami, ale namierenými proti hmyzu na farmách, golfových ihriskách a iných miestach.

„Morová rana“ pre ľudský mozog

Ľudia s nimi môžu prísť do styku prostredníctvom jedla, vody, alebo aj vdychovaného vzduchu. Podľa vedcov sú také nebezpečné, že sa ich negatívne pôsobenie prejavuje aj pri nízkych expozíciách, čo potvrdilo viac ako 30 epidemiologických či experimentálnych štúdií na zvieratách a bunkových kultúrach.

Dôkazy naznačujú, že ak je dieťa organosfátom vystavené počas prenatálneho vývoja, hrozia mu deficity v kognitívnej, behaviorálnej a sociálnej oblasti. Keďže boli tieto chemikálie pôvodne vytvorené so zámerom, aby ovplyvňovali centrálny nervový systém, nečudo, že ovplyvňujú aj vývoj mozgu, a to s celoživotnými dôsledkami, varujú odborníci a vyzývajú k vyššej ochrane životného prostredia.

Fotogaléria


Tagy:
IQ insekticíd organofosfáty

2018-11-17 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com, PLOS Magazine  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia