Každodenný zlozvyk, ktorým si privolávate chorobu: Toto by ste mali robiť s oknami!

Zdroj: gettyimages.com
2018-11-18 15:30:00

Odostrite závesy a vytiahnite žalúzie nahor! V opačnom prípade si koledujete o vznik ochorenia. Každý deň sa vo vzduchu a na nábytku zachytávajú častice prachu, nesúce rôzne baktérie a patogény. Ak nedovolíme slnečnému svetlu prienik do miestnosti, prispievame tým k rozmnožovaniu baktérií!


Mávate často zastreté okná záclonami alebo závesmi? V tom prípade rátajte so zdravotnými problémami! Vedci dvíhajú varovný prst a upozorňujú na tento zvyk, ktorý na prvý pohľad vyzerá nevinne, no môže stať za vyšším rizikom vzniku chorôb. Takto obmedzíte prísun slnečného svetla do miestnosti, čo znamená vyššiu koncentráciu baktérií.

Čítajte tiež: Jesenná pomoc na vysoký krvný tlak: Spravte toto a tlak vám klesne o pár hodín!

Vyššie riziko chorôb

Vedci zistili, že slnečné svetlo zabíja choroboplodné baktérie, ktoré žijú v prachu, zatiaľ čo tmavšie miestnosti podporujú ich rozmnožovanie. Výskumníci varovali, že problém sa týka aj kancelárií bez okien!

Vedúci štúdie Dr Ashkaan Fahimipour povedal: "Ľudia trávia väčšinu svojho času v interiéri, ktorý je vystavený časticiam prachu, ktoré nesú baktérie, vrátane patogénov, ktoré sa spájajú so vznikom ochorení. Preto je dôležité porozumieť tomu, ako vlastnosti budov, v ktorých trávime väčšinu času, ovplyvňujú prašné ekosystémy a ako to môže mať vplyv na naše zdravie."

Výskum to potvrdil

Jeho vedecký tím na americkej univerzite v Oregone vytvoril 11 identických miniatúrnych izieb, pričom v miestnostiach boli rôzne úrovne svetla. Po 90 dňoch mali temné miestnosti dvojnásobný počet baktérií!

"Dúfame, že s ďalším výskumom by sme mohli navrhnúť, aby bolo zabezpečené denné svetlo v budovách, ako sú školy, kancelárie, nemocnice a iné domy, spôsobom, ktorý znižuje riziko infekcií prenášaných prachom, " dodal Dr Fahimipour dodal.

Zistenia boli zverejnené v časopise Microbiome.

Fotogaléria


Tagy:
okno baktérie chrípka choroba

2018-11-18 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia