Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Náhle vám pribudli vrásky a kolabuje imunita? Príčinou môže byť táto telesná zmena!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Máte pocit, že sa na vás čas podpisuje ostrým perom a vrásky pribúdajú zo dňa na deň? Možno sú na vine aj vaše črevá a pokuľhávajúca imunita!

Švajčiarski vedci prednedávnom objavili súvislosť medzi imunitným systémom, črevnými baktériami a starnutím. Ako vyplýva zo štúdie zverejnenej v magazíne Immunity, dysfunkcia imunitného systému môže viesť k črevnej dysbióze, ktorá sa odráža aj na rýchlosti starnutia.

Čítajte viac: Biochemik o Helicobacter pylori: Baktéria, ktorá telu prináša viac, než len riziká

Závery vedci z univerzity École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) vyvodili na základe experimentov na vínnych muškách, ktorým „vypli“ dôležitý gén v imunitnom systéme, čo u nich viedlo k dysbalancii črevnej mikroflóry a zvýšenej tvorbe kyseliny mliečnej.

Čítajte viac: Zvrat v hľadaní príčin Parkinsonovej choroby: Na vine nemusí byť mozog!

Produktom kyseliny mliečnej sú aj reaktívne formy kyslíka schopné poškodzovať bunky a urýchľovať starnutie orgánov a tkanív. Podľa vedeckého tímu je pravdepodobné, že u cicavcov tento mechanizmus funguje na podobnej báze.

Náhle vám pribudli vrásky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Narušená telesná rovnováha

Je dávno známe, že naše črevá obývajú kolónie baktérií, ktoré dokážu ovplyvňovať imunitný systém a ďalšie telesné funkcie. Stačí, aby došlo k narušeniu rovnováhy črevných baktérii, napríklad v dôsledku ochorenia či užívania liekov a organizmus to ovplyvní na oveľa širšej úrovni, než je napríklad trávenie.

Mušky s deaktivovaným génom vo výskume neprežili tak dlho, ako mušky bez genetického zásahu a v tele mali viac črevných baktérií druhu Lactobacillus plantarum ako zdravé mušky. Práve táto črevná baktéria produkuje kyselinu mliečnu poškodzujúcu epitel čreva a narúšajúcu imunitné funkcie. Keď vedci v rámci experimentu muškám znova aktivovali špeciálny gén imunitného systému, ich imunitný systém bol opäť schopný rozpoznať hrozbu v podobe škodlivých baktérií a úspešnejšie ich likvidovať.

Viac o téme: ImunitaStarnutieČrevná mikroflóraČrevné baktérie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9