Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zaspali ste pri pozeraní televízie? Očakávajte tieto zmeny

Ako ovplyvňuje svetlo z televízie na náš spánok? Je to vôbec zdravé?
Ako ovplyvňuje svetlo z televízie na náš spánok? Je to vôbec zdravé? (Zdroj: thinkstock.com)

Spať pred zapnutou telkou nie je nič nezvyčajne, ba až úplne bežné. Takmer každý to pozná. Dávajú napínavý film, ktorý vás úplne pohltí, no po celom dni vás premôže únava. Zaspávate a ani vo sne vás nenapadne presunúť sa z pohodlnej postele či gauča k televízii, aby ste ju vypli. Výsledok? Zmeny v mozgu!


Spúšťač emócií

Zdá sa vám, že pri zapnutej televízii lepšie spíte? Je načase sa zamyslieť. V skutočnosti má na vás takýto spánok úplne iný dopad. Výskumy naznačujú, že oddych pri stlmenom svetle pred televíziou alebo počítačom, z ktorých vyžaruje svetlo, môže ovplyvniť našu náladu.

"Sme navrhnutí tak, aby sme spali v tme. Keď vyjde slnko, svetelné receptory v sietnici v zadnej časti oka nám hovoria, že je čas sa prebudiť. Začne sa blokovanie melatonínu, čo je hormón, ktorý podporuje spánok. Zvrat nastáva v noci, kedy je ideálny čas na stlmenie svetla pred spaním. Spánok je nevyhnutný pre reguláciu našej nálady," povedal klinický riaditeľ školy o spánku v Londýne Dr. Guy MeaDows.

Akékoľvek svetlo v spálni, či už z televízora, naruší tieto hormóny spánku, čo vedie k jeho zanedbaniu a spúšťa zlú náladu. Spánkové cykly a nálady sú totiž prepojené


Sú ovsené vločky naozaj vhodné na raňajky?


Únava tlmí účinok prefrontálnej kôry v mozgu, ktorá je zodpovedná za väčšie racionálne myslenie. Spôsobí používanie inej časti mozgu - amygdaly, zodpovednej za emócie. Ide o primitívny emocionálny regulátor v mozgu, ktorý zosilní naše emócie. Výsledkom je väčšia náchylnosť k hnevu, agresii a smútku.

Súvislosť medzi svetlom a depresiou

Doktorantka neurovedy Tracy Bedrosian z Ohio State Univerity zistila vzťah medzi svetlom a depresiou. Súčasťou experimentu bolo 16 škrečkov rozdelených do skupín po dvoch, ktorí boli vystavení jasnému svetlu až 16 hodín denne. Ďalších osem hodín jedna polovica škrečkov odpočívala v úplnej tme a druhá bola vystavená tlmenému svetlu, ktoré spôsobila zapnutá televízia v noci. Po ôsmich týždňoch boli viditeľné zmeny, konkrétne v časti mozgu známej ako hipokampus. U škrečkov, vystavených tlmeným svetlom, zaznamenali typ zníženej hustoty v hipokampe. Ten je známy u ľudí, ktorí trpia klinickou depresiou.

Ak zvyknete zaspávať pred televíziou, nečudujte sa, ak sa ráno zobúdzate so zlou náladou, navyše akoby zlomení a unavení. Je načase rozhodnúť sa pre zmenu tohto zvyku.

Čítajte tiež: Zabudnite na hodiny strávené vo fitku: Táto činnosť je lepšia než akékoľvek cvičenie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9