Čistenie zubov má oveľa väčší význam ako si myslíte: Zabráni smrteľnej chorobe?

Dbajte na dôkladné čistenie zubov.
Zdroj: thinkstock.com
2016-04-21 11:15:00

Už od detstva nám rodičia i lekári prízvukovali, aká je zubná hygiena dvakrát denne dôležitá. Minimalizuje riziko poškodenia zubov a bolestivých ďasien. Mali pravdu! Čistenie zubov je priam nevyhnutné, na čo upozorňujú aj vedci na základe nového zistenia.


Nový výskum naznačuje, že správne čistenie zubov môže pomôcť odvrátiť obzvlášť zákernú formu rakoviny!

Podľa vedcov je karcinóm pankreasu, jeden z najnebezpečnejších nádorov, na ktorý zomiera množstvo ľudí, spojený s dvoma typmi baktérií, ktoré tiež spôsobujú ochorenie ďasien. Vedecký tím v Spojených štátoch prišiel na to, že ľudia, ktorí mali tieto dve baktérie v ústnej dutine, mali až dvakrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pankreasu v budúcom desaťročí.

Odborníci prezentovali výsledky na stretnutí Americkej asociácie pre výskum rakoviny v New Orleans. Upozornili tak na správnu hygienu chrupu, ktorá je zároveň prevenciou choroby. Okrem toho potvrdili, aby sa znížilo riziko, mohli lekári by mohli poskytnúť lacný a jednoduchý spôsob na skríning tejto choroby.

Udrie nenápadne

Rakovina pankreasu je jedenástou najčastejšou rakovinou vo Veľkej Británii. Približne 9 000 ľudí je diagnostikovaných každý rok. Ide však zároveň o najviac smrtiacu chorobu - len tri percentá pacientov prežije nasledujúcich 5 rokov v porovnaní s 87 percentami rakoviny prsníka a 98 percentami rakoviny semenníkov.

Veľkým problémom je fakt, že choroba má veľmi málo príznakov v počiatočnej fáze, ktoré si pacient nemusí všimnúť alebo im neprikladá význam. Často sa dostane k lekárovi neskoro až v pokročilejšom štádiu choroby. Preto je nádej na úplne vyliečenie veľmi malá. Choroba je o to zákernejšia, pretože jej symptóny mnohí mylne považujú za zlé trávenie, žalúdočné šťavy alebo namáhanie chrbta. Prejavuje sa bolesťami chrbta, chudnutím a žltačkou.

Sú potrebné efektívne skríningové testy, ktoré by mohli poukázať na prítomnosť baktérií v ústach.

Baktérie, ktoré zvyšujú riziko rakoviny

Vedci, z New York University sledovali 732 ľudí viac ako desať rokov, z ktorých sa u polovici vyvinula rakovina pankreasu a druhá polovica ostala zdravá. Výskumní pracovníci, ktorí použili perorálne vzorky na začiatku projektu prišli k záveru, že dve formy baktérií boli priamo spojené s rizikom tejto nebezpečnej rakoviny.


Koruna krásy prezradí, ako je na tom zdravie: Varovné signály, že niečo nie je v poriadku!


Ľudia, u ktorých bola v ústnej dutine nájdená baktéria P. gingivalis mali o 59 percent vyššie riziko vzniku rakoviny pankreasu, než tí, ktorí nemali, a tí s baktériou A. actinomycetemcomitans mali zase zvýšené riziko až o 119 percent. Obe baktérie sú príčinou paradentózy, ťažkej formy ochorenia ďasien.

Koho sa to týka?

Britskí odborníci tvrdia, že ohrození sú hlavne o ľudí s horším životným štýlom, ktorí sa menej starajú o svoje zuby a tým pádom majú vyššie riziko vzniku rakoviny pankreasu. Predchádzajúce výskumy naznačujú, že baktérie v zubnom povlaku môžu vyvolať zápal, čo by mohlo viesť k rakovine.

"Naša štúdia poskytuje prvý priamy dôkaz, že konkrétne zmeny v mikrobiálnej zmesi v ústach predstavujú pravdepodobný rizikový faktor pre rakovinu pankreasu spolu s vyšším vekom, mužským pohlavím, fajčením, rasou a rodinnou anamnézou. Tieto bakteriálne zmeny v ústach by nám mohli potenciálne ukázať, kto je najviac vystavený riziku vzniku rakoviny pankreasu," povedal výskumník Dr. Jiyoung Ahn.

"Nie je žiadny dôvod, prečo by test slín na detekciu rakoviny pankreasu nemohol byť zhotovený u lekára. Išlo by o nesmierne dôležitý posun v diagnostike, ktorý by mohol v konečnom dôsledku zachrániť tisíce životov ročne," Dr. Nigel Carter, generálny riaditeľ Oral Health Foundation.

Ako tomu predísť?

Odborník zároveň dodal, že poškodené zdravie ústnej dutiny bolo spojené s celým radom problémov ovplyvňujúcich náš celkový zdravotný stav. Srdcové choroby, mŕtvica, cukrovka a predčasný pôrod sú len niektoré z vecí, ktoré sa spájajú s nezdravým chrupom.

"Zdravie ústnej dutiny je relatívne jednoduché dodržiavať. Každodenná rutina zahŕňa čistenie zubov po dobu dvoch minút dvakrát denne za použitia fluoridnej zubnej pasty a obmedzenie sladkých potravín a nápojov. Ide o jednoduché veci, s ktorými môžeme začať ihneď," tvrdí Dr. Carter.

Podľa Fiony Osgunovej zo zdravotného strediska Cancer Research UK je dôležité vyhýbať sa cigaretám a udržať si zdravú hmotnosť. Ide o spoľahlivé spôsoby ako znížiť riziko rakoviny pankreasu.

Čítajte tiež: Ako by sa mali správne umývať ruky? Tento spôsob vás šokuje!

2016-04-21 11:15:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia