Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Alergici, pripravte sa na najhoršie: Takáto je prognóza na nasledujúce dni!

Peľová sezóna sa komplikuje. Prečo je to tak?
Peľová sezóna sa komplikuje. Prečo je to tak? (Zdroj: thinkstock.com)

Tak, ako je atypické tohtoročné počasie tak atypická a pomerne zložitá bude aj tohtoročná peľová sezóna. To so sebou prináša aj väčšie a zložitejšie problémy pre ľudí, alergických na peľ rozličných drevín, rastlín a spór (plesní).

„Polinózy patria v súčasnosti medzi najčastejšie prejavy alergie a podľa štatistických údajov nimi trpí viac ako tretina populácie. Pre 30 miliónov Európanov, ktorí trpia alergickou nádchou, je práve toto obdobie predzvesťou nástupu nepríjemných alergických príznakov. Tieto nielenže znepríjemňujú život pacienta, ale ovplyvňujú jeho výkon v práci, v škole, či zdravý spánok. Peľová alergia je ochorenie, ktorému sa nedá vyhnúť. Nie je to chrípka, ktorá človeka pri správnej životospráve obíde. Vdýchnutiu peľu v ovzduší sa totiž zabrániť nedá,“ uviedla RNDr. Janka Lafférsová z Oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

O neľahkých časoch pre polinotikov svedčia aj aktuálne informácie PIS na tieto a nasledujúce dni. V uplynulých dňoch už na celom Slovensku dominoval v ovzduší okrem silne alergizujúceho peľu brezy aj peľ brezy, hrabu , buka, duba, platanu a jaseňa .Denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovitých a tisovitých mali už len klesajúcu tendenciu. Peľ brezy v strede týždňa dosiahol veľmi vysoké denné koncentrácie vo väčšine monitorovaných miest, hlavne však v Banskej Bystrici- až 745 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu.

V Bratislave namerali 660  peľových zŕn v  metri kubickom vzduchu, v Nitre 485  a v Žiline 966 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Denné koncentrácie peľu v ovzduší boli lokálne ovplyvňované zrážkovou činnosťou. Počas  slnečných dní  vystúpili denné koncentrácie peľu do veľmi vysokých hladín. Spóry húb (plesní)  boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.


Aloe vera si rozotrela po tvári. Budete ohromení, čo sa stalo po 15 minútach!


Monitorovacie stanice v Bratislave a Banskej Bystrici zachytili už aj peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Priaznivá nie je predpoveď ani na nasledujúce dni. Dobrou správou je, že peľová sezóna liesky a jelše skončila, no na celom území SR naplno prebieha peľová sezóna brezy. Pokles denných hladín peľu bude výrazne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou. Pribudne peľ dubov, bukov a tráv z čeľade lipnicovitých. S oteplením budú narastať aj denné koncentrácie spór húb (plesní).

Význam peľovej informačnej služby

Vzhľadom na zvyšujúce sa počty polinotikov nadobúda podľa odborníkov monitorovanie hladiny peľu v ovzduší čím ďalej, tým väčší význam. Polinotici môžu byť precitlivení len na určitú rastlinu, častá je kombinácia precitlivelosti na určité druhy či čeľade rastlín, prípadne aj na iné alergény. Naviac u alergikov častá existencia skríženej reakcie napr. medzi peľovými a potravinovými alergénmi, stavia lekára mnohokrát do role detektíva. Tu mu podáva pomocnú ruku peľová informačná služba, ktorej monitorovacie stanice sledujú množstvo a druhové zloženie peľu v ovzduší.

Údaje o peľovej situácii v regióne predstavujú dôležitú informáciu pre lekára i pacienta. Lekárovi umožní presné diagnostikovanie ochorenia, vhodné dávkovanie a včasné začatie liečby. Alergickému pacientovi informácie o výskyte zvýšeného množstva jeho peľu v ovzduší umožnia vyhnúť sa expozícii a v spolupráci s lekárom účinnejšie zvládať toto ochorenie.

Čítajte tiež: Neubližujte svojim ušiam: Najčastejšie chyby, ktoré robíme pri ich čistení!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9