Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Smartfón môže ohroziť vaše zdravie: Takto zabránite jeho explózii

Smartfóny môžu ohroziť vaše zdravie.
Smartfóny môžu ohroziť vaše zdravie.

Len prednedávnom explodoval mladej Švajčiarke smartfón priamo v nohaviciach a už je tu nový prípad, kedy telefón dokonca zabíjal! Mladú ženu zasiahol prúd po tom, ako počas nabíjania telefónu odpovedala na hovor. Po týchto prípadoch sa vynára otázka, či sa to náhodou nemôže stať aj nám? Množstvo ľudí používa tento výdobytok techniky. Existujú nejaké opatrenia, ako sa vyhnúť prípadnej explózii?

Mobilné telefóny sú bežnou záležitosťou. Realita je taká, že sa málokto bez nich zaobíde. Veľa ľudí siaha po moderných smartfónoch, aby mohli nielen telefonovať a písať SMS-ky, ale i posielať e-maily, surfovať na internete, či byť neustále na sociálnych sieťach.

Bohužiaľ, známe sú prípady, kedy z ničoho nič smartfóny explodovali. Osemnásťročná Švajčiarka začula zvuk explózie, ako to býva pri petarde. Nasledoval divný zápach a plamene v jej nohaviciach, kde mala smartfón. Na tele jej vznikli popáleniny druhého a tretieho stupňa.

Ako predísť explózii telefónu?

Nedovoľte, aby sa podobný prípad stal aj vám. Tu sú tipy, ktorými môžete explózii predísť:

  • Nikdy nepoužívajte telefón počas nabíjania.
  • Používajte iba batérie, ktoré výrobca odporúča pre daný typ telefónu.
  • Používajte iba nabíjačku kúpenú a odporučenú telefónnou spoločnosťou.
  • Urobte si prieskum a zistite, či model vášho telefónu niekedy u niekoho vybuchol.
  • Ak sa na váš telefón dostala tekutina (napr.: ak ste s ním manipulovali v daždi), počkajte, až úplne vyschne a až potom si ho dajte nabiť.
  • Minimalizujte prehriatie telefónu. Nepoužívajte ho stále, dávajte si prestávky a manipulujte s ním príležitostne.
  • Uchovávajte telefón mimo horúcich oblastí, ako vykurovacie teleso, slnko, atď.
  • Nezabudnite si prečítať návod na používanie telefónu a ako správne manipulovať s batériou.
  • Držte telefón mimo dosahu magnetov alebo iných kovových predmetov.
  • Pravidelne kontrolujte batériu a pozerajte sa, či sa na nej niečo nezvyčajné neobjavilo, či už  nejaké škvrny alebo bubliny. Ak áno, okamžite ju vymeňte.
  • Pre preventívnu bezpečnosť si vymeňte batériu vždy jedenkrát za rok.
  • Odpojte telefón od nabíjačky čo najskôr. Zabránite tým prehriatiu.
  • Ak môžete, dajte svoj telefón vždy do tašky, nie do vrecka od nohavíc.

Dôležitý je výber mobilu

Mobily majú aj inú tienistú stránku. Vyžarujú radiáciu, ktorá môžu ohroziť vaše zdravie, spôsobiť napr. bolesti hlavy, stratu rovnováhy, či dokonca zníženie či zvýšenie krvného tlaku. Preto je veľmi dôležitý výber mobilného telefónu. Satish Nikam, odborník na technológie, upozorňuje, že každý spotrebiteľ by si mal pred kúpou mobilného telefónu všímať jeden kľúčový aspekt.

„Ide o hodnotu SAR (Specific Absorption Rate), ktorá charakterizuje množstvo energie, ktoré absorbuje telo vystavené rádiofrekvenčnému elektromagnetickému poľu. Telo je vystavené tomuto poľu i pri používaní mobilných telefónov, ktoré vyžarujú také vysoké množstvo, že by to mohlo mať vplyv na zdravie užívateľov,“ upozorňuje Satish Nikam.

Každý mobilný telefón vysiela rádiové vlny, ktoré absorbujú telesné tkanivá. Toto množstvo je znázornené práve hodnotou SAR. Preferovať by sa preto mali mobilné telefóny, ktoré majú nižšiu hodnotu SAR, čo je najlepšie pre vaše zdravie.

Väčšina telefónov však nemá informácie o rádiových vlnách, preto buďte opatrní pri nákupe smartfónu. Vyššia hodnota SAR môže znamenať potenciálne vyššie zdravotné riziko. Hodnota SAR sa udáva v jednotkách W/kg (watt na kilogram). Každý mobil môže mať  až tri rôzne hodnoty SAR, keďže sa meria na troch častiach ľudského tela – na trupe, na hlave a niekedy aj na končatinách. Ak má mobil menej ako 2,0 W/kg, je všetko v poriadku a môžete sa rozhodnúť pre jeho kúpu.

Bohužiaľ, práve obľúbené smartfóny majú vyššiu hodnotu SAR ako bežné telefóny, pričom najhoršie je na tom výrobca Apple.

Čo ešte môže spôsobiť?

1. Nesústredenosť.

Vedci vo Fínsku zistili, že väčšina ľudí je posadnutých kontrolou ich menu, správ, e-mailov a iných aplikácii. Zabúdajú pritom na reálny svet a sú nesústredený pri každodenných povinnostiach.

2. Choroba.

Podľa štúdie uverejnenej v časopise Journal of Applied Microbiology približne 20 až 30 percent vírusov na obrazovke smartfónov sa dostane na ruky. Keďže sa rukami často dotýkame očí alebo úst, choroba je na svete.

3. Bolesť očí.

Neustále používanie mobilu a pozeranie sa na malé písmo na obrazovke môže viesť k páleniu očí, bolestiam hlavy, suchosti oka či k rozmazanému videniu.

4. Stres.

Množstvo ľudí si kvôli telefónom ani len neoddýchne. Neustále čakanie či už na hovor alebo SMS-ku ich vie poriadne stresovať. Niekedy trpia tzv. syndrómom fantómových vibrácií, t.j. zacítia vibrovanie telefónu napriek tomu, že im neprišla žiadna správa či hovor.

Vypnite ho

Jediným účinným receptom, ako predísť spomínaným zdravotnými komplikáciám, je jednoducho vypnúť telefón. Spravte si vždy v týždni jeden deň, ktorý bude bez mobilu. Alebo ho aspoň na hodinu každý deň vypnite. Venujte sa radšej svojim priateľom a rodine, budete šťastnejší a bez stresu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9