Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Je nenápadná a zákerná: Čo môže za výtoky a problém s počatím dieťaťa?

Niektoré ženy trpia nepríjemnou alergiou na spermie.
Niektoré ženy trpia nepríjemnou alergiou na spermie.

Intímny život dokáže poriadne znepríjemniť hlavne vtedy, ak sa pár snaží o dieťatko. Reč je o alergii na spermie. Aj keď to znie bláznivo, skutočne existuje a trpí ňou veľa žien a dievčat, no mnohé o tom ani nevedia. Len v USA trpí alergickou reakciou na semenné tekutiny okolo 20- až 40-tisíc žien. Zistite, či sa to netýka aj vás.

Aké má príznaky?

Príznaky tejto alergie môže žena spozorovať približne pol hodinu po nechránenom pohlavnom styku. Medzi symptómy patrí žihľavka, opuchy očí, hnačka či dokonca aj dýchacie ťažkosti. Ak mávate výtoky, je pravdepodobné, že môžete trpieť touto alergiou. Hoci dôsledky alergie môžu byť hlavne pre ženy, čo sa snažia otehotnieť, doslova zničujúce, našťastie sú k dispozícii viaceré možnosti liečby.

Tento problém sa týka aj novomanželov Julie a Mikea Boyda, ktorí kvôli Julienej alergie na spermie mali problémy s počatím dieťaťa. Ihneď vyhľadali lekársku pomoc a dozvedeli sa nepríjemnú správu, že je Julia alergická na Mikeove spermie. Lekár jej povedal, že ide o stav známy ako precitlivenosť na semenné plazmy.

"Telo rozpozná spermie ako cudziu bielkovinu rovnako, ako by to bolo v prípade alergie na oriešky alebo peľ. Vzniknú preto príznaky ako opuch, svrbenie a zápal nervových zakončení," povedal Dr. Andrew Goldstein z University of Cincinnati Medical Center.

Mýlia si ju so sexuálne prenosnými chorobami

Niekedy býva alergia na spermie nesprávne diagnostikovaná ako sexuálne prenosná choroba, keďže majú rovnaké príznaky. Diagnóza je pritom pomerne jednoduchá.

"Ak cítite pálenie a opuchy pri nechránenom pohlavnom styku, ale bez kondómu, môžete byť alergickí na partnerove spermie," vysvetľuje Dr. David Resnick, ktorý sa venuje alergiám na New York-Presbyterian Hospital Columbia.

Aké sú možnosti liečby?

Dr Jonathan Bernstein, imunológ na University of Cincinnati Medical Center, vyvinul tzv. desenzibilizačnú liečbu, ktorá by mala tento problém vyriešiť. Po tom, čo zistil, že proteíny v semene Mikea Boydyho boli príčinou manželkinej alergickej reakcie, vytvoril sérum z jeho spermií a použil ich ako vakcínu na jej imunizáciu. Injekcie dostávala dvakrát týždenne po dobu dvoch týždňov a potom raz týždenne. Každá z nich bola vždy silnejšia ako predchádzajúca.

Aj keď sa táto liečba zdala byť účinnou, nebolo to tak. Julii moc nepomohla a tak bola nútená prestať s injekciami. Manželský pár preto dúfa, že sa im podarí aspoň adoptovať si dieťa.

Dr. Resnick však ponúka iný spôsob liečby. Mužove spermie zriedi a vpustí do pošvy ženy v postupne zvyšujúcich sa dávkach. Zlá správa? Liečba trvá iba 72 hodín počas absencie nechráneného pohlavného styku. Potom sa musí opakovať. Inou možnosťou je jednoducho používať kondómy, čo však zase nie je liekom pre páry, ktoré chcú otehotnieť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9