Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kauza Bartošová: Prečo začala piť a čo vedie ženy k závislosti?

Množstvo žien siaha po alkohole, kde hľadajú útechu.
Množstvo žien siaha po alkohole, kde hľadajú útechu.

Nedávne štúdie jednoznačne preukázali, že ženy sa stávajú závislými na alkohole rýchlejšie ako muži. Svoje o tom vie speváčka Iveta Bartošová, ktorá sa v posledných rokoch pozerala veľmi hlboko na dno fľašiek alkoholu. Pred niekoľkými dňami, čo utiekla so svojím ctiteľom Zdenkom Macurom do Talianska, sa objavila na verejnosti v katastrofálnom stave. Stala sa z nej doslova troska, na čom mal podiel aj alkohol. Prečo taká úspešná žena siaha po ohnivej vode? Čo vlastne vedie ženy k alkoholizmu?

Iveta Bartošová mala niekoľko možností, ako mohla znovuoživiť svoju spevácku kariéru. Neskrývala svoju obľubu v alkohole a dokonca liekoch, kvôli ktorým sa dostala až na samé dno. Pred kamerou nedokázala artikulovať a pri účinkovaní rôznych relácii sa vždy psychicky labilná speváčka rozplakala. Jej kariéra vyzerala sľubne, no aby ju opäť naštartovala, musí sa liečiť. Prečo hľadala útechu v alkohole? Prečo si vlastne ženy takto ničia život?

Hormóny

Jednými z faktorov, ktoré môžu prispieť k alkoholizmu žien, sú hormonálne zmeny. Počas perimenopauzy dochádza k mnohým zmenám v ženskom tele, čo spôsobuje napätie a emocionálnu traumu. Aby sa s týmito problémami ženy vyrovnali, začnú konzumovať alkohol, čo nakoniec vedie k závislosti. Dokonca aj u žien s rodinnou anamnézou alkoholizmu je pravdepodobné, že podľahnú tejto neresti.

Perimenopauza je obdobie, ktoré predchádza menopauze, kedy sa prejavujú výpadky funkcie vaječníkov (cca 1-2 roky) a obdobie jedného roku po menopauze. U väčšiny žien k nej dochádza vo veku medzi 45 až 55 rokov. Aj hormonálne zmeny mohli u Ivety Bartošovej prispieť k zvýšenej konzumácii alkoholu. Speváčka tento rok oslávila 47 rokov, takže je veľmi pravdepodobné, že sa môže nachádzať v období perimenopauzy.  

Emócie a rodinné problémy

Ženy pijú nadmerne hlavne preto, lebo nemajú kontrolu nad svojimi emóciami a celkovým stavom mysle. Mnohé ženy sa cítia byť bezbranné a neschopné zvládnuť deň za dňom. Trápi ich každodenný stres, nervozita, strach a ďalšie psychické traumy.

Niektoré z nich sú málo sebavedomé a siahajú po alkohole v nádeji, že sa budú cítiť lepšie. Osamelosť a izolácia sú ďalšie príčiny alkoholizmu. Často si naložia na svoje plecia viac povinností, než dokážu zvládnuť, a keď zlyhajú, uchýlia sa k tejto neresti na zmiernenie nadmerného zaťaženia. Depresiu je tiež ťažké zvládnuť. Ak je situácia neznesiteľná, vyprázdnia svoje peňaženky pre pár drinkov v nádeji, že získajú aspoň dočasnú úľavu.

Vydaté ženy sú často zaťažené domácimi úlohami. Ak im partner nepomáha či dokonca ich finančne nepodporuje, siahajú po alkohole s cieľom pretrpieť to a nájsť nejakú útechu. Niektoré pracujúce ženy ťažko zosúladia pracovný a rodinný život. So stresom a každodennými povinnosťami sa vyrovnajú prostredníctvom alkoholu. Sexuálne zneužívanie je tiež jedným zo spúšťačov.

Osamelosť a stres zaviedli Bartošovú až k alkoholu. Napríklad, keď pred rokmi odišla so svojím malým synom Arturom od Ladislava Štaidla, na všetko zrazu bola sama. Snažila sa postarať o svoju rodinu, a keď sa k tomu pridala ťažká práca a snaha o budovanie speváckej kariéry, sily jej došli a po predpísaní antidepresív siahla i po pohárikoch alkoholu. Spevácka diva sa zrútila i po tom, ako jej odobrali syna a tiež po rozvode s Jiřím Pomeje. Neustále hľadanie toho pravého a nesprávni muži, kvôli ktorým nakoniec vždy ostala sama, mohli tiež k tomu prispieť.

Prostredie

Alkohol si doprajú ľudia hlavne z vyšších vrstiev. Často sa zúčastňujú rôznych spoločenských akcií, obchodných stretnutí či večierkov, kde je vítaným spoločníkom. Často sa stáva, že ženy pijú príliš veľa napriek ich vlastnému želaniu. Ich nočný život je pestrý a často je následkom nadmernej konzumácie alkoholu. Spoločenské akcie boli súčasťou speváckej kariéry Ivety Bartošovej, preto sa niet čomu čudovať, ak si dopriala nejeden pohárik. Keď sa k tomu pridá sláva, tlak zo strany médií, vzostupy a pády, jej psychika značne trpela.

Česká speváčka sa musela viackrát postaviť na vlastné nohy. Počas života ju nestretli práve najšťastnejšie okamihy. Rozchody a návraty k svojim láskam, zákaz stretávania sa s vlastným synom, neúspešná liečba v psychiatrickej liečebni a najnovšie útek do Talianska s fanúšikom Zdenkom Macurom. To je len časť z jej života, ktorou si musela prejsť. Za každým skončila sama, ak sa neráta jej spoločník, ktorý pri nej vždy stál a zničil jej život. Alkohol.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9