Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Keď vám odíde nerv v zápästí: 7 PRÍRODNÝCH surovín, ktoré upokoja KARPÁLNY tunel bez lekára

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stačí pár klikov a práca je hotová. Výsledkom však môže byť, že nakoniec ani neudržíte pohár v ruke alebo nezapnete gombík na košeli. Čo pomáha na syndróm karpálneho tunela bez toho, aby ste utekali do lekárne?

Karpálny tunel vie byť poriadne nepríjemný a bolestivý. Ide o podráždený nerv v zápästí, ku ktorému dochádza po častom používaní počítačovej myši. Našťastie, ak to nie je v pokročilejšom štádiu, dá sa problém napraviť.

Na zmiernenie syndrómu karpálneho tunela je v prvom rade nevyhnutné, aby ste sa riadili lekárskymi radami. Hoci tu nájdete niekoľko lokálnych liekov, ktoré môžu upokojiť, žiadny z nich nie je prvotriednou liečbou, ako upozorňuje steptohealth.com.

Podľa Americkej akadémie ortopedických chirurgov syndróm karpálneho tunela je opakujúcim sa problémom, ktorý spôsobuje bolesť, necitlivosť a brnenie v ruke a paži. Vyvíja sa vtedy, keď dôjde k ohrozeniu stredného nervu. Vzhľadom na to, že tento stav má tendenciu sa časom zhoršovať, lekárska starostlivosť je nevyhnutná. Po fyzickom vyšetrení lekár určí najlepšiu liečbu pre vás, no je možné, že budete musieť nosiť dlahu, užívať nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) a kortikosteroidy. Závažnejšie prípady môžu vyžadovať chirurgický zákrok.

Prírodou na úľavu karpálneho tunela

Prírodné lokálne liečivá sú síce známe už stovky rokov, neexistuje však zatiaľ veľa dôkazov o ich bezpečnosti alebo účinnosti. Z tohto dôvodu ich môžete použiť ako doplnkovú liečbu na zmiernenie syndrómu karpálneho tunela, ale nikdy by nemali nahradiť lekársku liečbu. Okrem toho by ste mali po nich siahnuť iba vtedy, ak je váš stav v miernom prípade.

1. Arnikový gél na úľavu

Jedným z najpraktickejších prostriedkov, ktoré môžete použiť na lokálne uvoľnenie karpálneho tunela, je aplikovať arnikový gél na postihnuté miesto. Tento žltý kvet skutočne vyniká vďaka svojim silným protizápalovým vlastnostiam. Z tohto dôvodu sú gély a krémy vyrobené z tejto rastliny dobrým liekom na akýkoľvek druh zranenia.

Keď vám odíde nerv
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Liek z kurkumy, korenia a olivového oleja 

Neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by podporoval použitie tejto zmesi na zmiernenie karpálneho tunela. Mnoho ľudí však verí, že vďaka obsahu kurkumy a korenia má protibolestivé a protizápalové vlastnosti.

Štúdia publikovaná v Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics tvrdí, že kurkuma má potenciál poskytnúť úľavu od bolesti samostatne alebo v kombinácii s inými látkami. Ako je uvedené v Critical Reviews in Food Science and Nutrition, čierne korenie vyniká protizápalovými, bolesť tlmiacimi a neuroprotektívnymi vlastnosťami.

Ingrediencie:

  • 3 polievkové lyžice práškovej kurkumy
  • 3 čajové lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

Návod a použitie:

  • Najprv zmiešajte všetky ingrediencie
  • Ak chcete zmes užívať perorálne, vypite polievkovú lyžicu pol hodiny pred každým jedlom
  • Ak je pre vás lepšia aplikácia lokálne, naneste ho na celé zápästie ako protizápalový olej

3. Hlinený obklad

Ide o jeden z najstarších podporných prostriedkov na zmiernenie akéhokoľvek typu zápalu. Navyše sa veľmi ľahko aplikuje na oblasť postihnutú syndrómom karpálneho tunela. Len treba mať na pamäti, že pri jeho príprave nemôžete používať nádoby vyrobené z kovu alebo plastu. Podľa údajov publikovaných v International Journal of Pharmaceutics, terapeutické využitie ílu pochádza najmä z jeho zaujímavej koncentrácie minerálov.

4. Avokádový olej

Podľa článku v časopise Molecules má avokádový olej protizápalové, antioxidačné a hydratačné vlastnosti vďaka vysokému obsahu vitamínov a živín. Hoci neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by podporovali jeho schopnosť poskytnúť úľavu karpálnemu tunelu, veľa ľudí ho na tento účel používa ako prírodné terapeutikum. Pre zvýšenie účinnosti odporúčame masírovať postihnuté miesto teplým avokádovým olejom. Na masáž môžete dokonca použiť semienko avokáda.

Keď vám odíde nerv
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Aloe vera gél

Aloe vera je pomerne populárna pomoc nielen pri tomto probléme. Želatínová látka, ktorá sa získava z dlhých hrubých listov rastliny aloe, má priaznivé účinky na rôzne kožné ochorenia vrátane zápalov, popálenín, rán, infekcií a pod.

Podľa údajov publikovaných v Indian Journal of Dermatology môžete aplikovať čistý gél z aloe vera alebo ho zmiešať s niektorým z vyššie uvedených prostriedkov, ako je arnika alebo avokádový olej. Týmto spôsobom znásobíte výhody každej zložky.

Môžete extrahovať aloe z rastliny sami, alebo si kúpiť gél v obchode. Len sa uistite, že kupujete ten najprírodnejší produkt, bez akýchkoľvek vedľajších prísad a látok.

6. Kompresia z harmančeka

Publikácia v časopise Electronic Physician Journal uznáva, že harmanček má protizápalové vlastnosti. Z tohto dôvodu môže byť užitočný na poskytnutie úľavy pri syndróme karpálneho tunela a jeho symptómoch. Stačí si pripraviť koncentrovaný harmančekový čaj a aplikovať ho lokálne na postihnuté miesta pomocou obkladu alebo gázy. Prípadne môžete použiť harmančekový esenciálny olej zmiešaný s aloe vera alebo avokádovým olejom.

7. Kapustový obklad

Mnoho ľudí používa obklad z kapustových listov v prírodnej medicíne na upokojenie zápalu a bolesti, ako uvádza  štúdia publikovaná v Clinical Journal of Pain. Hoci je potrebných viac dôkazov, je to bezpečná pomoc, ktorú môžete použiť na zóny postihnuté syndrómom karpálneho tunela.

Ako na to:

  1. Ponorte list kapusty na niekoľko sekúnd do vriacej vody. Prípadne ho môžete trochu rozdrviť, aby sa uvoľnili živiny.
  2. Priložte list na postihnuté oblasti ruky a zápästia.
  3. Potom ho zabaľte do látky, aby úplne absorbovala prebytočnú vlhkosť.
  4. Nechajte pol hodinu pôsobiť.
  5. Opakujte dvakrát alebo trikrát denne, kým bolesť a zápal úplne nezmiznú.
Viac o téme: ZdraviePrevenciaKarpálny tunel
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9