Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NAJHORŠIA miestnosť v domácnosti na SUŠENIE bielizne v zime: Kde rozhodne NEPATRÍ?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak nemáte k dispozícii sušičku alebo šetríte a príliš nekúrite, výborným pomocníkom je sušiak na bielizeň. Treba si však premyslieť, kde ho dáte. Nie je totiž jedno, v ktorej izbe budete sušiť svoje kúsky oblečenia!

Jednou z nevýhod zimných mesiacov je fakt, že kvôli nízkym teplotám vám bielizeň vonku jednoducho neuschne. Jediná možnosť prichádza do úvahy. Umiestniť sušiak do interiéru. Tu však prichádza problém v podobe plesní a vlhkosti, ktorá sa hromadí v miestnosti a s nimi aj choroby vrátane dýchacích problémov, píše sa na express.co.uk.

Prečo nie tam, kde trávite veľa času?

Z toho dôvodu nie je vhodné sušiť bielizeň v izbe, kde trávite veľa času a oddychujete, teda v spálni. Nemal by to byť veľký problém, ak máte často otvorené okno, resp. zabezpečený zdroj vetrania vzduchu. Kvôli zime a potreby udržania tepla v miestnosti je to však o čosi ťažšie. 

Odborníci na bielizeň zo spoločnosti In The Wash, ktorá distribuuje pracie prostriedky a pomôcky, upozorňujú: „Udržiavanie vlhkej bielizne v obytných priestoroch nielenže podporuje tvorbu plesní a vlhkosti, ale môže viesť aj k problémom s dýchaním. Navyše, mokrá bielizeň môže trochu páchnuť. Spálňa je jednou z miestností, v ktorých trávite najviac času. Vzhľadom na skutočnosť, že mokrá bielizeň podporuje rast plesní, vlhkosť a potenciálne zdravotné problémy, bolo by lepšie, keby ste ju nedávali do miestnosti, kde ste veľa času."

NAJHORŠIA miestnosť v domácnosti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako už bolo spomenuté, je tiež ťažké udržať spálňu vetranú.

Odborníci dodali: „Sušenie bielizne v takom nedostatočne vybavenom prostredí môže zvýšiť šance na napadnutie plesňou. Mohlo by to viesť k vážnejším zdravotným komplikáciám, vlhkosť by mohla spôsobiť niekoľko problémov v spálni a náprava uvedených problémov by mohla byť nákladná."

Zvýšené energetické náklady

Bed Kingdom odporúča investovať do odvlhčovača, ak sa rozhodnete sušiť oblečenie v spálni, pretože pomáha podporovať zdravý vzduch. Aj odborníci zo spoločnosti, ktorá vyrába postele, dodali, že sušenie oblečenia na radiátoroch nie je najväčšou výhrou. Hrozí hromadenie plesní v domácnosti, alergické podráždenie a dokonca tiež problémy s pľúcami. Aby toho nebolo málo, zachytávajú tiež teplo, takže vykurovanie domu je slabšie. Váš kotol pracuje viac, čo vás bude stáť i viac peňazí. Odvlhčovač spotrebuje oveľa menej energie.

Kde dať mokrú bielizeň?

Plesne sú často problémom počas zimných mesiacov. Najmä tento rok si domácnosti nemôžu dovoliť vykurovať svoje príbytky. Tento problém sa môže zvýšiť vtedy, ak sa rozhodnete sušiť bielizeň v spálni. Treba myslieť aj na to, že spálne majú tendenciu byť menšie než ostatné časti bytu alebo domu. Oblečenie pritom potrebuje dostatok priestoru, aby mohlo správne uschnúť. Vzduch tak nebude môcť v miestnosti správne cirkulovať. 

Najideálnejšie je umiestniť mokrú bielizeň do miestnosti, kde trávite menej času, ako je napr. garáž alebo vyhradená práčovňa. 

Viac o téme: PleseňZdravieBielizeňPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9