Sladký OMYL, na ktorý môžete doplatiť: TEST zistil ODVRÁTENÚ stránku tmavej ČOKOLÁDY

Zdroj: gettyimages.com
2022-12-16 14:00:00

Zlá správa obzvlášť v tomto období, keď sa nám stôl plní rôznymi sladkosťami a zákuskami. Našťastie, netýka sa to tých, ktorí zjedia menšie množstvo. Čo našli vedci v tmavej čokoláde?

Často je deklarovaná ako zdravá alternatíva oproti mliečnej a bielej čokoláde. No aj táto má svoju temnú stránku. Podľa jednej správy obsahuje tmavá čokoláda toxické kovy spojené s množstvom zdravotných problémov, píše sa na dailymail.co.uk. Ide o výsledky testu na 28 čokoládových tyčinkách, medzi ktorými sú i populárne značky, vrátane tých, ktoré sa predávajú i na Slovensku. Ukázali, že všetky boli pozitívne na olovo a kadmiun. 

Vyššie hladiny kadmia

Testovanie pod taktovkou organizácie Consumer Reports Watchdog bolo vykonané na vzorkách 28 rôznych tyčiniek tmavej čokolády. Aby sa zistilo, či produkty obsahujú nebezpečné úrovne látok, nezisková organizácia ich zmerala podľa noriem stanovených Kalifornským úradom pre hodnotenie rizík životného prostredia (OEHHA). Normy – ktoré sú stanovené pre všeobecnú expozíciu a nie bezpečnosť potravín – hovoria, že ľudia by nemali byť vystavení viac ako 0,5 mikrogramu (mcg) olova a 4,1 mikrogramu kadmia denne.

Avšak 23 testovaných tyčiniek (82 percent) obsahovalo až dva- a polkrát vyššie hladiny olova a až trikrát vyššie hladiny kadmia. Päť tyčiniek obsahovalo viac olova a kadmia, ako sú odporúčané limity. Sú medzi nimi aj tie, ktoré mali až 85 percent kakaa, takže sa považujú za zdravé. Ďalších desať tyčiniek obsahovalo viac olova, ako sa odporúčalo, a osem tyčiniek obsahovalo veľa kadmia, ako povoľujú kalifornské hladiny. Iba päť čokolád malo úrovne pod prijateľnými štandardmi.

Čo môže spôsobiť u ľudí? 

Kadmium je prírodný prvok nachádzajúci sa v pôde, ktorý je niekedy absorbovaný koreňmi rastliny a končí v kakaových bôboch. Kakaovník ho môže absorbovať počas rastu, čím sa dostane do kakaa počas výrobného procesu. Priemyselný prach – často z emisií automobilov a elektrární – môže preniknúť do zásob kakaových bôbov počas procesu sušenia. Olovo sa potom pri výrobe primieša do produktov, ako sú tyčinky horkej čokolády.

Ťažké kovy sa spájajú s pľúcnymi problémami, problémami s pamäťou, rakovinou a dokonca aj predčasnou smrťou. Odborníci však tvrdia, že by ste museli zjesť viac ako jednu čokoládovú tyčinku za deň, aby ste si všimli nejaký účinok. 

Je známe, že olovo je pre ľudí nebezpečné, spôsobuje stratu pamäti, bolesti brucha a znižuje náladu u dospelých po dlhodobej expozícii. U detí môže ťažký kov vo vysokých koncentráciách poškodiť mozog a centrálny nervový systém, čo vedie k problémom s učením a správaním. Na druhej strane aj nízke hladiny kadmia sú spojené s rakovinou obličiek a krehkých kostí. Neexistuje žiadny limit na olovo a kadmium v čokoládových tyčinkách stanovený Úradom pre potraviny a liečivá (FDA).

Nebezpečenstvo pri väčšom množstve

Odborníci z Consumer Reports však uviedli, že menší kúsok ktorejkoľvek z čokolád, dokonca aj tých s vysokým obsahom kadmia a olova, pravdepodobne nespôsobí žiadne okamžité poškodenie. Človek by musel zjesť nadmerné množstvo alebo dokonca zjesť tyčinku každý jeden deň, aby v dôsledku toho utrpel vážne dlhodobé poškodenie. Varovali však, že opakované vystavenie týmto toxickým kovom predstavuje riziko pre zdravie ľudí.

Obavy z vyšších hladín olova a kadmia sa netýkajú len čokoládových tyčiniek. Tieto látky môže obsahovať aj horúce kakao, koláče a podobné dezerty. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie čokoláda prevencia olovo kadmium

2022-12-16 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia