FOTO Sken ukázal na NEBEZPEČENSTVO vianočných ozdôb: Pozor na TOTO, inak sviatky dopadnú ZLE

Zdroj: gettyimages.com
2022-12-18 14:00:00

Stačí chvíľka nepozornosti a vianočné sviatky sa môžu zmeniť na jednu katastrofu. Upozorňujú na to zdravotníci, ktorí zverejnili šokujúci sken. Je na ňom vianočná ozdoba, ktorú prehltlo batoľa!

Odborníci bijú na poplach a zdôrazňujú rodičov, aby počas vianočných sviatkov dávali väčší pozor na svoje ratolesti, píše sa na thesun.co.uk. Deti sa zvyknú hrávať blízko vianočného stromčeka, navyše, sklenené vianočné gule a iné ozdoby sú často ich nepreskúmaným lákadlom. Vianoce sa tak môže skončiť nebezpečným udusením!

Zdravotníci zverejnili príspevok na sociálnej sieti, kde ukázali sken, na ktorom je kúsok vianočnej ozdoby v tele dieťaťa. Bola to vrchná časť ozdoby, na ktorú sa zvyčajne pripevňuje šnúrka. Lekári prvej pomoci dodali, že v tomto prípade nebolo dieťa v ohrození. Našťastie, kým odstránili kúsok ozdoby, dieťa mohlo dýchať.

To však neznamená, že sa to isté stane aj iným ratolestiam. Môže to dopadnúť oveľa horšie! Preto je dôležité vedieť, ako dieťaťu pomôcť, ak niečo prehltne a zasekne sa to v ňom.

Čo robiť?

Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS) hovorí, že ak si všimnete predmet uviaznutý v ústach vášho dieťaťa, postarajte sa o to, aby ste ho odstránili, pretože slepé štuchnutie do neho by mohlo veci zhoršiť. Ak dieťa kašle, povzbuďte ho, aby pokračovalo, pretože môže byť schopné predmet vykašľať a buďte pri ňom. Ak kašeľ nepomáha, okamžite zavolajte pomoc. V prípade, že je dieťa pri vedomí, použite údery do chrbta.

Ďalšie problémy

Odborníci varujú na ozdoby a stromček, ktoré môžu poškodiť ľudské zdravie. Lekárnik Sultan Dajani povedal, že jedným z hlavných ochorení, ktoré hrozí, je „syndróm vianočného stromčeka“. Pozor aj na roztoče, ktoré sú jedným z najbežnejších respiračných alergénov a môžu byť na vianočných stromčekoch (pravých aj umelých), ako aj na ozdobách a svetlách. Pleseň na vašom vianočnom stromčeku by vám tiež mohla spôsobiť dýchacie problémy.

Čo sa týka dekorácií a malých ozdôb, je dôležité, aby mali rodičia svoje deti neustále pod dohľadom, aby ste sa vyhli možnému nebezpečenstvu udusenia alebo otravy, uviedli odborníci z National Capital Poison Center v USA. Ako dodali, sklenené vianočné ozdoby môžu byť atraktívne pre malé deti a môžu sa ľahko rozbiť.


Tagy:
vianočné ozdoby deti zdravie Vianoce

2022-12-18 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia