Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spoznajte zásady intímnej hygieny: Je lepšie sa dole neumývať?

Hlavne v lete je u žien dôležitá intímna hygiena.
Hlavne v lete je u žien dôležitá intímna hygiena.

Ženy sa často medzi sebou rozprávajú o tom, ako sa starať o pokožku a vlasy. Len zriedka je však témou rozhovoru intímna hygiena, ktorá je pre zdravie ženy veľmi dôležitá. Venovať by sa jej mali hlavne teraz, keď sú dni teplejšie. Baktérie totiž milujú vlhko a teplo, preto sa množia najviac v lete. Ak budete hygienu intímnych partií zanedbávať, premnožia sa baktérie a nepríjemné mykotické infekcie sú na svete.

Tu sú základné pravidlá intímnej hygieny, ktoré by ste mali dodržiavať hlavne počas horúcich dní:

1. Bežné mydlá a sprchové gély nie sú vhodné na umývanie intímnych partií.

Väčšina mydiel a sprchových gélov sú určené na udržanie prirodzenej pH pokožky, čo je 5,5. Avšak, normálna hodnota pH zdravej pošvy sa pohybuje medzi 3,8-4,5. Použitie bežného mydla môže narušiť prirodzenú vaginálnu flóru, čím umožní plynulý vývoj a množenie škodlivých baktérií. V dôsledku toho sa môže objaviť podráždenie, svrbenie, bolesť, abnormálny zápach, výtok alebo infekcia.

Buďte opatrní pri nákupe výrobkov pre intímnu hygienu. Mnohí gynekológovia radia používať iba vodu, ale ak si myslíte, že to nestačí, používajte len výrobky určené pre starostlivosť o intímne partie. Takéto produkty sú gynekologicky testované a teda úplne bezpečné. V každom prípade vám úplne stačí na umývanie intímnych partií obyčajná voda, bez akéhokoľvek mydla či sprchového gélu.

2. Umývajte si iba vonkajšiu časť.

Vagína má schopnosť vyčistiť sa sama, takže nie je nutné, aby ste ju umývali zvnútra. Navyše, je to škodlivé. Stačí, ak si umyjete vulvy, vaginálne pysky a oblasť okolo klitorisu.

3. Stačí raz denne.

Najmenej raz denne si umyte intímne partie teplou vodou. Odporúča sa to hlavne po každom vyprázdnení čreva (defekácie), aby sa zabránilo prenosu baktérií do pošvy. Keď ste v období periódy alebo vonku "zúri" horúce počasie, umyte si intímne partie dvakrát denne.

4. Nepoužívajte špongie alebo rukavice.

Špongie a rukavice môžu spôsobiť ľahké zranenia na mäkkej a jemnej pokožke na pošve. Pri umývaní stačí použiť len svoju ruku.

5. Nesmerujte tečúcu vodu priamo do pošvy.

Nechajte tiecť vodu zhora nadol, aby sa zabránilo vniknutiu baktérií zvnútra.

6. Vždy používajte mäkkú osušku.

Uterák, ktorý používate po umývaní, by mal byť mäkký a úplne suchý. Zmeňte ho každý druhý až tretí deň a používajte ho len vy.

7. Utierajte sa spredu dozadu, nie naopak.

Pri návšteve toalety sa vždy utrite toaletným papierom spredu dozadu, t.j. z pošvy smerom ku konečníku.

8. Noste bavlnenú spodnú bielizeň.

Bavlnené oblečenie umožňuje pokožke dýchať. Na rozdiel od bavlny, syntetické materiály zabraňujú prúdeniu vzduchu, zvyšujú vlhkosť v intímnej oblasti a vytvárajú tak ideálne prostredie pre rast baktérií. Noste bavlnenú spodnú bielizeň a čipkované nohavičky si radšej nechajte len na špeciálnu príležitosť. Tiež sa vyhnite noseniu príliš tesných nohavíc.

9.  Mokré plavky si vždy vyzlečte.

Nenechávajte si na sebe dlho mokré plavky. Nebezpečné kvasinky sa totiž množia vo vlhku. Preto si vždy, ako vyjdete z bazéna prezlečte plavky za suchú spodnú bielizeň.

10. Sex počas menštruácie radšej neskúšajte.

Vyhnite sa tomu, hrozí totiž zvýšené riziko infekcií. Počkajte, až vaše menštruačné krvácanie skončí.

11. Počas menštruačného obdobia si vymieňajte vložky každé 2-4 hodiny.

Nemajte jednu vložku po dobu viac ako 4 hodiny. V takom prípade sa nielenže nebudete cítiť sviežo, ale podporíte rast škodlivých baktérií.

12. Nepoužívajte stále tampóny a meňte si ich každé 2-3 hodiny.

Nikdy by ste nemali ísť spať s tampónom. Mali by ste si ich pravidelne meniť, pretože môžu spôsobiť infekciu alebo syndróm toxického šoku, ktorý je považovaný za potenciálne smrteľnú chorobu. A už vôbec nepoužívajte tampóny, ak máte už nejakú infekciu.

Intímna hygiena

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9