Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Naordinujte si terapiu Facebookom: Z čoho vás dokáže vyliečiť?

Facebook údajne zlepšuje náladu, je teda výborný pre naše duševné zdravie.
Facebook údajne zlepšuje náladu, je teda výborný pre naše duševné zdravie.

Opäť sme o krok vpredu pri liečbe ľahších depresií a smutných nálad. Pri pohľade na svoj vlastný profil a staré fotky na sociálnej sieti, sa vám môže zlepšiť nálada. Navyše, to môže byť také upokojujúce ako prechádzka v parku. Výskumníci sa preto domnievajú, že by onedlho mohla vzniknúť nová forma terapie, ktorá lieči.

Väčšina užívateľov si zvyčajne dáva na Facebook pozitívne fotografie a príspevky, pričom pri pohľade na ne zabúdajú na zlú náladu. Ak teda trpíte depresiami, navštívte svoj profil na sociálnej sieti.  Takmer 90 percent užívateľov sociálnej siete potvrdili, že sa pozerajú s odstupom času na svoje staršie príspevky. Tri štvrtiny z nich prezradili dôvod, prečo si ich prezerajú - keď sa cítia „na dne“.

Vyvracia poznatky o škodlivosti Facebooku

Dr. Alice Good z University of Portsmouth's School of Computing zistila, že používanie Facebooku môže byť prínosom pre našu náladu. Paradoxom je, že výsledky tejto štúdie sú v rozpore s nedávnym tvrdením, že Facebook údajne poškodzuje duševné zdravie.

„Boli sme prekvapení týmito zisteniami, ktoré vyvracajú niektoré nedávne tvrdenia o tom, že Facebook je škodlivý. Výsledky však ukazujú, že by sa sociálna sieť mohla dať využiť aj ako efektívna forma liečby depresie s nízkymi nákladmi,“ povedala Dr. Good.

Pripomínajú si staré dobré časy

V štúdii sa doktorka pýtala 144 užívateľov Facebooku na to, či si prezerajú svoj profil. Väčšina z nich potvrdila, že si ich pozerajú, keď si chcú zaspomínať na príjemné časy. Skupina užívateľov mala pritom priemerný vek 34 rokov a išlo o viac mužov ako žien. Z nich približne 39 percent mala v anamnéze psychické problémy. Štúdia ďalej prišla na to, že až 86 percent užívateľov navštevuje Facebook každý deň a 75 percent si neustále prezerá svoje staré fotografie a príspevky. Pre mnohých z nich ide o najobľúbenejšiu činnosť, ktorá ich robí šťastnejšími.

„Tieto závery sú fascinujúce. Facebook bol uvedený na trh ako prostriedok komunikácie s ostatnými ľuďmi. Ukázalo sa, že je výborné, použiť ho na prepojenie s našou minulosťou, keď sa potrebujeme upokojiť. Fotografie sú pripomienkou na pozitívne udalosti v minulosti. Keď nás trápi negatívna nálada, naše pozitívne príspevky a fotografie na sociálnej sieti nám pripomenú, ako sme sa dobre cítili,“ povedal s nadšením psychológ Dr .Clare Wilson, z University of Portsmouth.

Vznikne nová terapia?

Aj keď ide o menšiu štúdiu, plánuje sa realizácia väčšieho výskumu, ktorý by tieto výsledky potvrdil. Výskumníci dospeli k záveru, že sociálnu sieť možno použiť ako terapiu – účinnú metódu liečenia na duševné zdravie.

Vedci už dávno vedia, že existuje terapia, ktorá pomáha starším ľuďom s problémami s pamäťou.  Ide o tzv. reminiscenčnú terapiu, ktorá využíva staré fotografie, filmy a predmety na aktivizáciu spomienok u ľudí s krátkodobou pamäťou. Vznikne nakoniec niečo podobné – terapia Facebookom? Uvidí sa, čím nás vedci prekvapia, no isté je, že je účinná pre ľudí trpiacich depresiou a úzkosťou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9