Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Môže nás ohroziť: Pozrite sa, prečo je jar životu nebezpečná

Ľudia najčastejšie podliehajú depresiám práve teraz v jarnom období.
Ľudia najčastejšie podliehajú depresiám práve teraz v jarnom období.

Depresii nepodliehajú len ľudia v zimnom počasí, kedy panujú vonku daždivé a tmavé dni. Jar je síce na prvý pohľad príjemné obdobie, no práve teraz sa najviac ľudí rozhodne skoncovať so svojim životom. Ani psychiatri nevedia jednoznačne povedať, čo to konkrétne spôsobuje. Je však viacero teórií, ktoré by mohli vysvetliť príčinu skratu u mnohých ľudí.

Depresívni ľudia podliehajú pocitom zúfalstva a beznádeje približne od jesene až do začiatku leta. Svoj vrchol vždy dosiahnu práve na jar a dokonca aj začiatkom leta. Depresie sa zvyšujú práve pri kontraste s optimistickým jarným počasím, preto si vtedy najviac ľudí siahne na svoj život. Navyše, jar je obdobím pre nové začiatky a nový život, preto sa mnohí rozhodnú, že je čas skončiť so svojím trápením a opustiť tento svet.

Ako to vedci vysvetľujú?

Paradoxne niektorí výskumníci to vysvetľujú úplne inak. Tým, že sa slnečným svetlom menia hladiny serotonínu, u ľudí to môže spôsobiť, že budú viac agresívni, ak ľahko podliehajú depresii. Nasmerujú tak agresiu proti sebe a siahnu si na svoj život.

Iní vedci sa domnievajú, že na vine je vplyv slnečného žiarenia na hormón melatonín. Slnečné lúče blokujú produkciu tohto hormónu, ktorý je známy tým, že ovplyvňuje naše správanie.

Navyše, slnečný svit môže dať ľuďom, ktorí sa cítili byť unavení z nedostatku slnečného svetla v zimnom období, energiu na naplánovanie a vykonanie samovraždy.

Depresie zo svojej postavy

Nájdu sa aj takí, ktorí nenávidia jar paradoxne pre teplejšie počasie. Čím je teplejšie a krajšie, tým viac sa skracujú sukne, nohavice, tričká a odkladajú sa jarné bundy. Depresiou trpí aj tridsaťšesťročná Monika, ktorá pre Vysetrenie.sk prezradila, prečo takéto príjemné obdobie nemá rada.

"Nenávidím jar. Aj keď sa mi páči, že dni nie sú už také tmavé a upršané, ako to bolo počas zimy, je tu obdobie, kedy už človek nenosí hrubú bundu. Najviac depresii mám práve na jar, a to zo svojej postavy. Každý rok, akonáhle odložím vrstvy oblečenia a pozrem sa do zrkadla, si pripomeniem, ako strašne vyzerám a mala by som schudnúť. Vždy to ale skončí len pri rečiach, preto sa takto mizerne cítim rok-čo-rok," povedala smutná Monika.

Pohľad na mladé dievčatá mnohým na nálade nepridá. Avšak, dokonalá postava neexistuje, takže v tomto prípade je to prevažne o nízkom sebavedomí.

Príznaky depresie

Depresiou trpíte vtedy, ak máte tieto symptómy:

  • Pocity smútku a prázdnoty.
  • Úzkosť.
  • Nedostatok radosti z činnosti, z ktorej ste sa kedysi tešili.
  • Nespavosť a únava.
  • Výrazný úbytok alebo prírastok váhy.
  • Zvýšené užívanie drog a alkoholu z dôvodu, aby ste zabudli na všetko zlé.
  • Samovražedné myšlienky a neustále sebaobviňovanie.

Robte to, čo chcete

Nedovoľte, aby vás depresia úplne ovládla. Obklopte sa ľuďmi, ktorých máte radi a pri ktorých ste šťastní a robte len to, čo vás baví. Kašlite na ostatných, je to predsa vás život. A keď sa vám predsa len vymkne z rúk, nehanbite sa osloviť skúseného psychológa, ktorý vám pomôže.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9