Jarná únava alebo chronický únavový syndróm? Odhaľte rozdiel

Ak ste stále unavený, nemusíte trpieť jarnou únavou, ale chronickým únavovým syndrómom.
2013-05-12 09:00:00

Ste stále unavení a vyčerpaní, nič sa vám nechce a najradšej by ste prespali celé dni? Počas týchto týždňov to nie je nič neobvyklé, pocit únavy je normálny, najmä teraz na jar.

Pozor však na to, ako dlho ste unavení! Nie vždy môže ísť o obyčajnú jarnú únavu, môže vás postihnúť aj chronický únavový syndróm. Hlavne v jarnom období je ťažké rozlíšiť, či vás trápi obyčajná únava alebo, či to nie je nejaké ochorenie.

Syndróm vás doslova položí

Jarná únava sa objavuje jednoducho preto, lebo sú ľudia unavení zo zimného obdobia. Prejavuje sa hlavne u tých, ktorí sú chronicky chorí alebo majú nejaké iné problémy.

"Chronický únavový syndróm je pojem, pod ktorý spadá množstvo rôznych problémov, kedy človek nezvláda svoj život tak, ako by chcel a pociťuje únavu takmer počas celého roka. Títo ľudia sa často cítia unavení už pri vstávaní a celé doobedie, avšak tým, že majú rôzne činnosti počas dňa, únavu prekonajú. Tá sa znovu objaví k večeru," povedala pre Vysetrenie.sk MUDr. Mariana Kubovčáková zo spánkového laboratória Buona Notte.

Typickým príznakom chronického únavového syndrómu je vracajúca sa únava, ktorá trvá viac ako polroka. Pri jarnej únave sa síce človek môže prekonať a napokon je schopný vykonať každodenné aktivity, ale čo sa týka syndrómu, ten vás môže doslova položiť až do postele a nie ste schopní vykonať viac ako 50 percent aktivít. Pri ňom je akákoľvek fyzická a psychická činnosť takmer nemožná.

Má príznaky ako takmer každá iná choroba

Veľmi nepríjemné sú aj bolesti hlavy, nespavosť a depresie, ktoré vás môžu trápiť, ak trpíte chronickým únavovým syndrómom. Symptómami sú aj zvýšená teplota, bolesti v krku, bolesti svalov a hlavy, čo môže byť pre mnohých prekvapujúce zistenie. Netreba však zabúdať, že tento syndróm patrí medzi ochorenia, preto má i takéto príznaky.

Príznaky chronického únavového syndrómu:

  • Porucha pamäte a koncentrácie.
  • Malátnosť po nejakej námahe (extrémna dlhotrvajúci únava a nevoľnosť po fyzickej alebo psychickej činnosti).
  • Poruchy spánku.
  • Bolesť svalov.
  • Bolesti kĺbov, ale bez opuchu a začervenania.
  • Bolesti hlavy.
  • Bolesť v krku, ktorá sa často opakuje.
  • Zväčšené uzliny v krku.

Jarná únava sa ľahko lieči

Jeden z hlavných rozdielov medzi jarnou únavou a chronickým únavovým syndrómom je ten, že jarná únava má miernejší priebeh. Dá sa jednoduchšie liečiť, stačí len doplniť vitamíny a minerály a pridať pohyb, a jarná únava časom zmizne. Zdravá strava a pohyb však pri chronickom únavovom syndróme rozhodne nestačia.

"Jarnú únavu vieme prekonať dostatočným pohybom počas dňa. Ideálne je 1 hodina denne rýchlej chôdze alebo iný šport. Tým si človek dodá do svojho vlastného organizmu väčšie množstvo vzduchu a tým aj kyslíka, organizmus začne vyrábať hormón šťastia, spracováva sa kortizol (hormón stresu) a človek sa lepšie cíti. Podľa našich skúseností pomáha aj vitamínoterapia, najmä kalcium s magnéziom v pomere 2 ku 1, C vitamín a vitamín B1 (tiamín). Ak však ide o chronický únavový syndróm,  vtedy je potrebné riešiť príčinu problému. Ľudia, ktorí chrápu a majú spánkové apnoe majú byť vyšetrení v spánkovom laboratóriu  a ak sú to iné problémy, je doporučené riešiť  tie," povedala MUDr. Mariana Kubovčáková. 

Kto je ohrozený?

Zatiaľ čo sa jarná únava môže kohokoľvek týkať, syndróm chronickej únavy ja na tom opačne. Väčšina diagnostikovaných prípadov sú ženy, ktoré sú v strese, keďže zvládajú viac rolí naraz, starajú sa o celú domácnosť, o deti a chodia do práce.

Syndróm sa týka aj mužov, hlavne tých, ktorí nie sú schopní relaxovať a sú vo vysokom pracovnom nasadení. Ohrození bývajú aj ľudia s poruchami imunity, prevažnú časť tvoria alergici. Možno tak na záver povedať, že stres, vorkoholizmus a oslabená imunita sú najväčšími rizikovými faktormi.

2013-05-12 09:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: red, chronicfatigue.about.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia