Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Používate krémy na jazvy? Na TIETO ich zložky si dávajte pozor

(Zdroj: GettyImages)

Existuje mnoho možností liečby jaziev, ale často sú drahé. Krémy na jazvy sú zďaleka najvýhodnejšou možnosťou, ale na ktoré zložky krémov na jazvy by ste si mali dávať pozor?

Nezáleží na tom, či ide o jazvy po akné, strie, pooperačné stopy, popáleniny alebo niečo iné, naše nechcené jazvy nám často môžu spôsobiť rozpaky. Jazvy sú však nevyhnutnou súčasťou zotavovania sa z kožných zranení, píše sa na patient.info.

"Jazva je súčasťou prirodzeného procesu hojenia tela," vysvetľuje konzultant dermatológ Dr. Simon Zokaie. "Vzniká pri poškodení tkaniva, čo spôsobuje uvoľňovanie kolagénu - bielkoviny -, ktorá pomáha tkanivu pri hojení. Potom pokračuje v jeho tvorbe a zvyšuje sa prívod krvi, čím sa jazva vyvýši."

Časom naše jazvy zvyčajne vyblednú po tom, ako sa prebytočný kolagén odbúra a prívod krvi sa vráti do normálu. Stále však môžeme použiť rôzne metódy odstraňovania jaziev, aby sme pomohli znížiť viditeľnosť jaziev.

Medzi príklady patrí laserové ošetrenie a mikroihličkovanie, hoci tieto metódy bývajú spojené s vyššou cenou. Krém na jazvy je zďaleka najvýhodnejšou a najpohodlnejšou možnosťou.

Čo je krém na odstránenie jaziev?

"Krém na jazvy často obsahuje zložky, ktoré pomáhajú zmäkčovať pokožku a hydratovať ju, čo môže pomôcť znížiť vzhľad textúry jazvy a začervenanie," hovorí doktor Zokaie.

Niektoré krémy obsahujú aj zložky, ktoré znižujú tvorbu kolagénu, čo ďalej pomáha sploštiť a vyblednúť ich vzhľad.

Pokiaľ ide o natieranie jaziev pleťovými krémami, hlavná liečba zahŕňa tieto typy výrobkov:

  • Emolienciá a hydratačné prípravky - produkty, ktoré zjemňujú pokožku a dodávajú jej vlhkosť.
  • Silikónový gél na jazvy - môže pomôcť znížiť hyperpigmentáciu (tmavé škvrny) a vyvýšenie.

Keď ľudia hovoria o kréme na jazvy, môžu mať na mysli hydratačný krém alebo výrobok na báze gélu určený špeciálne na jazvy. Pozrime sa na najobľúbenejšie zložky krémov na jazvy a na to, ako dobre fungujú.

Funguje silikónový krém na jazvy?

Mnohí odborníci považujú silikón za najúčinnejší, pokiaľ ide o zložky krému na jazvy. Zatiaľ čo skutočne hlboké jazvy majú tendenciu lepšie reagovať na alternatívne terapie, ako je laser, dermabrázia a chemický peeling, silikónové gély sú najlepšou voľbou krému na jazvy, ktoré prenikli do niekoľkých vrstiev kože.

"Silikónové gély môžu pomôcť znížiť tvorbu jaziev zvýšením hydratácie vrchnej vrstvy dermis - vašej druhej vrstvy kože. Niektoré štúdie naznačujú, že môžu tiež pomôcť regulovať produkciu kolagénu fibroblastami, čo má za následok jemnejšiu a plochejšiu pokožku," vysvetľuje doktor Zokaie.

Účinkujú na jazvy výťažky z rastlín - alantoín a cibuľový extrakt?

Alantoín a cibuľový extrakt, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rastlinách, sú súčasťou mnohých gélov na jazvy. Ich hydratačné, zmäkčujúce a protizápalové vlastnosti podporujú hojenie jaziev a podobne ako silikón môžu stimulovať tvorbu kolagénu a vyhladiť štruktúru zjazvenej pokožky.

Dôkazy naznačujú, že silikón je účinnejšou zložkou na jazvy, ale nie je dôvod, prečo by ste tieto zložky nemohli používať spoločne. V skutočnosti sa táto kombinácia nachádza v mnohých účinných krémoch alebo géloch na jazvy a tiež náplasti a fólie.

Pôsobí kyselina salicylová na jazvy?

Kyselina salicylová je peelingový prostriedok, ktorý odstraňuje odumreté kožné bunky z najvrchnejšej vrstvy pokožky. Nielenže dokáže liečiť jazvy po akné4 tým, že znižuje opuch a začervenanie, ale môže byť aj účinným prostriedkom na liečbu akné5.

Môže vitamín A odstrániť jazvy?

Retinoidy sú odvodené od vitamínu A a sú obľúbeným prvkom v krémoch na jazvy. Podobne ako kyselina salicylová, aj retinoidy podporujú obnovu kožných buniek, a preto fungujú ako liečba akné aj ako liečba jaziev po akné. Adapalén je populárny retinoid tretej generácie, ktorý sa osvedčil pri znižovaní výskytu jaziev.

Môže krém s vitamínom E odstrániť jazvy?

Vitamín E sa často používa ako hydratačný krém na ošetrenie suchej pokožky a drobných podráždení, ako je svrbenie a vyrážky. Niektorí ľudia ho preto používajú aj na jazvy.

"Vitamín E sa často považuje za dobrú zložku na lokálne použitie," hovorí doktor Zokaie. "Štúdie však nie sú jednoznačné v tom, či skutočne pomáha redukovať alebo liečiť jazvy."

Jedna štúdia nielenže zistila, že táto zložka nie je účinná pri znižovaní viditeľnosti jaziev, ale tiež, že môže u niektorých ľudí zhoršiť vzhľad niektorých jaziev alebo byť spúšťačom ekzému. Z tohto dôvodu sa neodporúča používať krém na jazvy na báze vitamínu E na chirurgické jazvy.

Ktorý krém je najlepší na jazvy po akné?

Na trhu existuje mnoho druhov krémov na liečbu jaziev po akné vrátane rôznych krémov. Mnohé štúdie zistili, že krémy na jazvy na báze adapalénu dobre fungujú na ľudí so stredne ťažkými až ťažkými atrofickými jazvami po akné7.

Ktorý krém je najlepší na jazvy po operáciách?

Gély na báze silikónu sú najlepšou voľbou na hlboké jazvy, ako sú napríklad jazvy po operáciách.

Keďže ich odborníci často odporúčajú na ošetrenie všetkých typov jaziev, existujú rôzne ďalšie obľúbené silikónové výrobky, ktoré môžete používať, vrátane fólií, ktoré nanesiete na jazvy a necháte pôsobiť určitý čas.

Ako používať krém na jazvy

Krémy na jazvy nemôžete používať raz za čas a očakávať výrazné výsledky. Aby boli účinné, musíte sa venovať masáži jazvy každé ráno a večer alebo podľa pokynov na kréme na jazvy. Na dosiahnutie najlepších výsledkov musíte myslieť aj dlhodobo. Napríklad silikónové gély by sa mali používať nepretržite aspoň tri mesiace.

Ako skoro po operácii môžem používať krém na jazvy?

Ak máte chirurgickú jazvu, môže byť dôležité, aby ste pred použitím krémov dali rane čas, aby sa sama zahojila. Niekedy dermatológovia odporúčajú počkať štyri týždne, ale je dobré sa s nimi poradiť o správnom časovom rámci pre vašu konkrétnu ranu.

 

Viac o téme: JazvyPokozkaKrem na jazvy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9