Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Títo ľudia sú na tom HORŠIE ako tuhí fajčiari: Ako vyzerajú PĽÚCA napadnuté KORONAVÍRUSOM

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zničené pľúca a problémy s dýchaním. Aj takto môže dopadnúť životne dôležitý orgán ľudského tela, keď človek ochorie na Covid-19. Röntgen pľúc nemilo prekvapil aj samotných lekárov. Pacienti sú totiž na tom horšie ako tuhí fajčiari!

Röntgenové snímky pľúc pacientov po ťažkom priebehu choroby šokovali aj samotných odborníkov. Na záberoch vidno nepekné zjazvenia, dokonca u niektorých postihnutých hrozí, že vírus poškodil ich pľúca natrvalo. 

Čítajte tiež: BEŽNÝ liek v sebe SKRÝVA silu, o ktorej vie málokto: KONIEC s PODCEŇOVANÍM známej tabletky

Pandémia koronavírusu Covid-19 sa šíri už rok. Príznaky sú už všetkým známe. Bolesti hlavy, krížov, svalov, vysoká horúčka, dýchavičnosť, nekončiaci kašeľ a mozgová "hmla" sú tie najznámejšie. Často idú ruka v ruke so stratou čuchu a chuti. Keď vírus udrie v plnej sile, napadne pľúca. Ak sa pacienti zotavia, lekári i napriek tomu nemajú pre nich dobré správy. Pri ťažkom priebehu im choroba môže tento orgán zničiť už natrvalo, ako sa píše na thesun.co.uk.

Fajčiari sú na tom lepšie

Profesorka z texaskej univerzity Brittany Bankhead-Kendallová, ktorá sa od začiatku pandémie venovala liečbe pacientov s Covid-19, zverejnila na sociálnej sieti šokujúce röntgenové snímky poškodených pľúc. Ukázala, ako vyzerajú pľúca zdravého človeka, fajčiara a porovnala ich so záberom pacienta s vírusom. Výsledok prekvapil aj ju samotnú. 

Podľa nej sú zdravé pľúca na snímkach tmavé a priehľadné, fajčiari ich majú mierne zahmlené, zatiaľ čo zábery pacientov s vírusom sú biele a nepriehľadné. Sú zjazvené a vidno, že trpia nedostatkom vzduchu. 

Po-covidové pľúca sú oveľa viac zničené, ako rovnaký orgán u tuhých fajčiarov. Nikdy som také nič nevidela,“ uviedla na Twitteri.

Prvá snímka ukazuje poškodené pľúca novým koronavírusom a na druhej sú pľúca tuhého fajčiara. (FOTO: screenshot thesun.co.uk)
Zobraziť galériu (3)
Prvá snímka ukazuje poškodené pľúca novým koronavírusom a na druhej sú pľúca tuhého fajčiara. (FOTO: screenshot thesun.co.uk)  (Zdroj: screenshot these.co.uk)

Ako dodala, ak dýchavičnosť dlhodobo pretrváva, môže to mať smrteľné následky. Podľa nej sa doteraz všetci zameriavali len na príznaky a smrtnosť ochorenia, no rovnako dôležité je venovať pozornosť aj dlhodobým zdravotným problémom pacientov, ktorí si ochorením prešli.

Poškodenia aj bez príznakov

Ako aj ostatné respiračné ochorenia, aj Covid-19 môže spôsobiť len mierne príznaky, ako je nádcha, bolesť hrdla, či kašeľ. Vážnejšia forma spôsobuje problémy s dýchaním a zápal pľúc, pričom najviac ohrozenou skupinou sú starší ľudia nad 65 rokov. 

Mala som množstvo pacientov, ktorí tvrdili, že nemajú žiadne príznaky, cítia sa dobre, no röntgen odhalil opak. Aj ich pľúca boli značne poškodené,“ konštatovala Bankhead-Kendallová.

Doktorka preto varuje pacientov, aby i pri slabých príznakoch, alebo problémoch s dýchaním navštívili svojho lekára. 

Problémy sa totiž nemusia prejaviť hneď, objaviť sa môžu aj po týždňoch od nakazenia a vtedy už môže byť neskoro,“ dodala na záver.

Takto vyzerajú zdravé pľúca. (FOTO: screenshot thesun.co.uk)
Zobraziť galériu (3)
Takto vyzerajú zdravé pľúca. (FOTO: screenshot thesun.co.uk)  (Zdroj: screenshot thesun.co.uk)

Viac o téme: PľúcaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9