3 TOP vitamíny, ktoré sú OCHRANOU pre PĽÚCA: ZABRÁNIA infekciám a dýchacím ťažkostiam

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-18 15:00:00

Proti ochoreniam možno bojovať zdravou a vyváženou stravou a dostatočným oddychom. Hlavne v prevencii hrá jednu z najdôležitejších úloh príjem určitých vitamínov. Ktoré z nich zmierňujú respiračné ťažkosti a tým pozitívne pôsobia na pľúca?

Analýza údajov z dlhodobého prieskumu, publikovaná v časopise BMJ Nutrition Prevention & Health, naznačuje, že vysoký príjem vitamínu A, E a D môže súvisieť s menším počtom respiračných ťažkostí u dospelých. Zistenia si však vyžadujú ďalšie štúdie medzi rôznymi etnickými skupinami a geografickými oblasťami s ohľadom na súčasnú pandémiu koronavírusu, ako naznačujú vedci. 

Čítajte tiež: Počet sexuálnych partnerov ako PREDPOVEĎ choroby? Toto ČÍSLO vás môže dostať do PROBLÉMOV

Vplyv vitamínov na infekcie dýchacích ciest

Výživa zohráva kľúčovú úlohu pri znižovaní rizika niektorých infekcií, aj keď jej presný vplyv na posilnenie imunity nie je úplne známy, ako sa uvádza na eurekalert.com. O vitamínoch A, E, C a D sa však v súčasnosti predpokladá, že napomáhajú normálnemu fungovaniu imunitného systému. Americká asociácia pre výživu taktiež dodáva, že tieto vitamíny môžu pomôcť zabrániť infekciám dýchacích ciest. 

Vedci chceli preskúmať, či príjem týchto vitamínov v strave a doplnkoch môže súvisieť s prevalenciou respiračných ťažkostí u reprezentatívnej vzorky dospelých z Veľkej Británie. Vychádzali z informácií poskytnutých od 6 115 dospelých účastníkov z programu Národného prieskumu stravovania a výživy (NDNS RP) na roky 2008 - 2016, ktorí si prešli troma alebo viacerými stravovacími plánmi. 

Účastníci hlásili sťažnosti s dýchaním a neboli diagnostikovaní klinickým lekárom. Boli definované všeobecne a zahŕňali infekčné aj neinfekčné stavy, ako napríklad prechladnutie, chronická obštrukčná choroba pľúc a astma. Vedci sledovali príjem stravy (nepretržitá expozícia), a to z jedla a doplnkov výživy (binárna expozícia), vrátane potenciálne vplyvných faktorov, ako sú vek, pohlavie, hmotnosť (BMI), fajčenie, príjem domácnosti a celkový energetický príjem. 

Celkovo sa vyskytlo 33 prípadov respiračných ťažkostí. Títo respondenti boli zvyčajne starší a bolo menej pravdepodobné, že by pravidelne užívali doplnky výživy s vitamínmi A, E, C alebo D. Neexistovala zjavná súvislosť medzi BMI a príjmom vitamínov alebo medzi BMI a respiračnými problémami. 

Keď strava nestačí

Príjem vitamínu A a E z potravy aj z doplnkov bol spojený s nižšou prevalenciou respiračných ťažkostí u dospelých vo Veľkej Británii! Medzi hlavné potravinové zdroje vitamínu A patria pečeň, plnotučné mlieko a syr, ako aj mrkva, tmavozelená listová zelenina a ovocie oranžovej farby. Vitamín E sa zase nachádza v rastlinných olejoch, orechoch a semenách. Príjem vitamínu D z doplnkov, ale nie z potravy, bol spojený s menším počtom respiračných ťažkostí, čo vedie k domnienke, že tieto poznatky prispievajú k súčasnej vedeckej diskusii o hodnote doplnku vitamínu D.

„Odhaduje sa, že asi pätina bežnej populácie vo Veľkej Británii má nízky obsah vitamínu D a viac ako 30% starších dospelých vo veku 65 rokov a starších nedosahuje odporúčaný príjem živín,“ uviedli vedci a dodávajú: „Naše objavy sú v súlade s hypotézou, že suplementácia je rozhodujúca pre zaistenie udržania adekvátneho stavu vitamínu D a potenciálne naznačuje, že príjem vitamínu D iba zo stravy nemôže pomôcť pri udržiavaní adekvátneho stavu vitamínu D.“ 

Obmedzenia štúdie

Ide o pozorovaciu štúdiu, ktorá ako taká nedokáže určiť príčinu. Išlo o malý počet sťažností na dýchanie, čo znamená, že z pandémie koronavírusu nemožno vyvodiť nijaké závery, upozorňujú vedci. 

„Na posúdenie dôsledkov súčasnej štúdie v súvislosti so súčasnou pandémiou koronavírusovej infekcie je potrebný ďalší výskum s využitím údajov z pozdĺžnych kohort,“ naznačujú. „Naša štúdia tiež zdôrazňuje potrebu ďalšieho zberu údajov o výžive a poruchách dýchania s cieľom pokryť širšie geografické oblasti a vysoko rizikové skupiny vrátane zamerania na iné etnické skupiny,“ dodávajú. 

Shane McAuliffe, vedúci vedeckej komunikácie pre pracovnú skupinu NNEdPro Nutrition & COVID-19 síce uznáva obmedzenia tohto výskumu, no prispieva k rastúcemu záujmu a dôkazom o úlohe vitamínu D, čo sa týka zdravia dýchacích ciest. 

„Vzhľadom na naše znalosti o rozsahu nedostatku vitamínu D v populácii, vyvážené nízkymi nákladmi a nízkym rizikom nežiaducich udalostí, sa javí ako rozumné poskytnúť doplnok tohto kľúčového vitamínu, najmä tým, u ktorých je najpravdepodobnejší nedostatok,“ dodal odborník na záver. 

Fotogaléria


Tagy:
vitamíny pľúca dýchanie koronavírus respiračné ťažkosti

2021-01-18 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia