Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kuchynské symboly, ktorý by mal poznať každý: Toto znamenajú značky na plastových obaloch

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Konzumujete jedlo z plastových nádob? Potom by ste mali poznať, čo znamenajú symboly uvedené na výrobkoch z plastových materiálov. Niektoré nádoby totiž nesmiete vystavovať vysokým teplotám alebo umývať v umývačke riadu.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade - Národné referenčné centrum (NRC) a Laboratórium pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami pripravili pre verejnosť informačný materiál, ktorý uľahčuje orientáciu vo svete značiek a symbolov uvádzaných na plastových obaloch (fólie,  PET fľaše, misky, tácky) a plastových výrobkoch (dózy na potraviny, poháre, misky, kuchynské pomôcky – naberačky, obracačky).

Čítajte viac: Testovali obsah ľudskej stolice, výsledok zhrozil: Pozrite sa, čo pláva telom každého z nás!

Poznať značky a symboly uvedené na takýchto druhoch výrobkov je pre spotrebiteľa dôležité. Informujú napríklad o tom, ktoré plastové obaly a výrobky sú určené na ohrev alebo umývanie v umývačke riadu, možno tiež cez ne vyčítať, pri akých teplotách mrazu sa môžu skladovať, určujú i stanovený rozsah teplôt, pri ktorých je použitie takýchto výrobkov bezpečné. Symboly a značky informujú spotrebiteľa aj o materiálovom zložení daného plastového obalu či výrobku.

Symboly a značky musia byť uvedené výrazne a v slovenskom jazyku, je dôležité, aby boli zreteľne čitateľné.

Kde symboly a značky hľadať

  • priamo na obalových materiáloch alebo na plastových výrobkoch
  • na etikete pripevnenej k obalovým materiálom alebo k plastovým výrobkom
  • na oznámení v bezprostrednej blízkosti obalových materiálov alebo plastových výrobkov, ktoré je pre kupujúceho zreteľne viditeľné.

Čo musia spĺňať plastové obaly a výrobky

Musia byť vyrábané v súlade s riadnymi výrobnými postupmi tak, aby za obvyklých a predvídateľných podmienok použitia neuvoľňovali do potravín látky v množstvách, ktoré by mohli:

  • ohroziť zdravie ľudí
  • spôsobiť neprijateľné zmeny v zložení potravín
  • spôsobiť zhoršenie ich organoleptických vlastností.

Výrobca alebo dovozca je povinný uvádzať konkrétne pokyny, ktoré sa majú dodržiavať pri bezpečnom a vhodnom používaní výrobkov určených na styk s potravinami. Pre správne použitie a minimalizovanie ohrozenia zdravia ľudí je potrebné, aby spotrebitelia dodržiavali pokyny uvedené formou značiek a symbolov. Pokyny k správnemu a bezpečnému použitiu môžu byť uvedené aj slovne (napr. nepoužívať v mikrovlnnej rúre, nepoužívať v umývačke riadu atď.).

Zdroj: ÚVZ SR
Zobraziť galériu (3)
Zdroj: ÚVZ SR  (Zdroj: ÚVZ SR)
Kuchynské symboly, ktorý by
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)

 

Viac o téme: ZnačkyPlastové symboly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9