Hrozivý objav v plastových fľašiach s pitnou vodou: Prísada, po ktorej vás prejde smäd!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-20 12:00:00

Mnohí ľudia dôverujú kupovanej vode z plastových fliaš viac ako pitnej vode z vodovodu. WHO však upozorňuje, že jej výhody môžu byť len zdanlivé.

Podľa WHO sa až v 90 percentách vôd balených v plastových fľašiach nachádzajú mikroplasty. Ich obsah môže byť podľa odhadov dokonca dvakrát vyšší ako vo vode z vodovodu. V novom výskume iniciovanom WHO sa experti z Newyorskej štátnej univerzity zamerali na najznámejšie svetové značky balených vôd z obchodných sietí.

Čítajte viac: Hrozivé zistenie o používaní plastov: Skrytý dopad na telo s obludným účinkom

Analýza zahŕňala 259 fliaš s vodou z 19 miest v 9 krajinách od 11 značiek. V každej z nich našli v priemere 325 mikročastíc na liter vody. Najvyššiu koncentráciu častíc odhalili vo vode značky Nestlé Pure Life s obsahom až 10-tisíc plastových častíc na liter vody.

Najčastejšie sa vo vode nachádzali zvyšky polypropylénu, teda plastu, z ktorého sa vyrábajú uzávery plastových fliaš. Hoci podľa vyjadrenia WHO nebol dokázaný vplyv mikročastíc na ľudské zdravie, ide o problém, ktorý vyvoláva obavy a ktorý doteraz nebol dôkladne preskúmaný, informuje Theguardian.com. Minulý rok ale vedci upozornili aj na to, že sa zvyšky plastov tiež nachádzajú v pitnej vode z vodovodu v rámci Európy.

Len nedávno vedci upozornili na znepokojujúci nález v telách rýb žijúcich na dne oceánov. Väčšina z nich (73 percent) mala v žalúdku plastové mikročastice pochádzajúce z textílií. Na tieto častice sa môžu viazať toxické chemické látky, ktoré sú schopné intoxikovať morské živočíchy a zasiahnuť tak aj náš potravinový reťazec. Mikročastice plastu našli odborníci aj v gurmánskej morskej soli. V súvislosti s nálezom vyslovili obavu, že by mohli mikroplasty na seba viazať toxické organické látky ako dichlórdifenyltrichlóretán (DDT), dioxín alebo ťažké kovy.

 

Fotogaléria


Tagy:
plasty pitná voda plastová fľaša

2018-03-20 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia