Testovali obsah ľudskej stolice, výsledok zhrozil: Pozrite sa, čo pláva telom každého z nás!

2018-10-25 06:00:00 | Diskusia

Výskumníkom z Rakúska sa ako prvým podarilo dokázať, že plastové mikročastice môžu prenikať aj do nášho tráviaceho ústrojenstva. Cudzorodé častice našli vo vzorkách ľudskej stolice. Prelomový objav vedcov desí, pretože stále netušia, ako sa častice v ľudskom tele správajú a aký môže mať ich prítomnosť zdravotný efekt.

 

Na experimente sa podieľali odborníci z Lekárskej univerzity vo Viedni a Rakúskej federálnej agentúry pre životné prostredie. Zapojili doň osem dobrovoľníkom, v ktorých stolici našli mikroskopické častice plastu. Účastníci pochádzali z Poľska, Rakúska, Talianska, Holandska, Británie, Fínska, Ruska a Japonska. 

Čítajte viac: Po 20 rokoch ďalšie desivé varovanie: Spotrebitelia verili omylu, strach z plastov ožíva!

Dobrovoľníci vo veku od 33 do 65 rokov sa navzájom nepoznali a pochádzali z rozdielnych krajín. Ich úlohu bolo viesť si denník a odkladať stolicu po dobu jedného týždňa. Všetci účastníci pili nápoje z PET fliaš a konzumovali jedlá z plastových obalov. Väčšina z nich konzumovala aj ryby alebo morské plody a nikto z nich nebol vegetarián, informuje magazín Focus.de.

Vo vzorkách stolice vedci našli deväť rôznych typov plastov vo veľkosti od 50 do 500 mikrónov, najčastejšie išlo o polypropylén (PP) a polyetyléntereftalát (PET). V desiatich gramoch stolice sa v priemere nachádzalo 20 umelohmotných častíc. 

Môžu byť aj inde v tele

Experti apelujú, že vplyv mikročastíc v zažívacom trakte a nielen tam by mal byť bližšie preskúmaný. U zvierat tieto častice našli nielen v gastrointestinálnom trakte, ale aj v ich krvi, lymfe a pečeni. Výskumníci predpokladajú, že mikročastice by mohli vyvolávať zápalové reakcie alebo viazať na seba patogény. Domnievajú sa, že v útrobách by ich mohla mať až polovica svetovej populácie. 

Mikroplasty prenikajú do životného prostredia z pneumatík, stavebného materiálu, kozmetiky, ale aj odpadu. Dokonca môžu kontaminovať aj zdroje podzemných vôd, resp. dostať sa do pitnej vody. Nežiaduce častice odhalili aj v telách rýb zo severozápadného Atlantiku či v morskej soli.

Fotogaléria

2018-10-25 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík