Pitná voda nie je taká čistá, ako si ľudia myslia: Pozrite sa, čo v nej našli!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-22 10:00:00

O mikročasticiach plastov v oceánoch počúvame čoraz častejšie. Najnovšie dôkazy však naznačujú, že sa tieto nežiaduce kontaminanty nachádzajú aj v pitnej vode. Odborníci varujú, že by sme znepokojivé zistenia nemali ignorovať.

Českým výskumníkom z Ústavu pre hydrodynamiku Akadémie vied ČR sa podarilo potvrdiť prítomnosť plastových mikročastíc v pitnej vode. Svoje zistenie vedci publikovali v magazíne Science of the Total Environment.

Čítajte viac: Pozrite sa, čo našli v telách oceánskych rýb: Nové parazity, ktoré sú postrachom konzumentov

Skúmaná pitná voda pochádzala z troch rôznych úpravní vody v Česku, informuje portál Avcr.cz. Nežiaduce čiastočky menšie než päť mikrometrov sa nachádzali vo všetkých skúmaných vzorkách, bez ohľadu na to, či voda pochádzala zo surovej alebo upravenej pitnej vody.

Podľa odborníkov môžu mikroplasty kontaminovať životné prostredie buď priamo, z výrobkov, napríklad z kozmetiky alebo čistiacich prostriedkov, či v procese rozkladu, teda z určitých predmetov, napríklad umelé vlákna z látok pri praní.

Nachádzajú sa aj v upravenej pitnej vode

Čistiarne vôd nie sú schopné z vody odstrániť všetky častice mikroplastov, a tak sa voda s mikročasticami stáva súčasťou vodného kolobehu. Aj v upravenej pitnej vode sa naďalej nachádza 17 až 30 percent plastových mikročastíc, spresňujú vedci.

Až 95 percent z celkového počtu častíc v skúmaných vzorkách tvorili častice menšie ako 10 mikrometrov s prevahou častíc od jedného do päť mikrometrov. Najčastejším materiálom bol polyetyléntereftalát (PET) (27-68 percent), polypropylén (PP) (16-26 percent) a v jednom z vodných zdrojov sa nachádzal polyetylén (PE) (24 percent), uvádza Akadémia vied ČR a dodáva, že „časticami menšími ako päť mikrometrov sa zatiaľ väčšina predošlých prác, ktoré sa venovali analýze výskytu plastov vo vodnom prostredí, nezaoberala...“

Českí vedci upozornili, že úpravne vôd nemajú špeciálne technológie na úplnú elimináciu mikroplastov. Tieto častice sú nebezpečné najmä v tom, že na seba môžu viazať látky, ktoré predstavujú zdravotné riziko.

Fotogaléria


Tagy:
pitná voda plastové mikročastice

2018-08-22 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, Science of the Total Environment/sciencedirect.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia