Po 20 rokoch ďalšie desivé varovanie: Spotrebitelia verili omylu, strach z plastov ožíva!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-18 12:09:00

O bezpečnosti používania plastových fliaš a iných bežných výrobkov z plastu sa stále živo diskutuje. Spotrebitelia aj experti im dlho vyčítali najmä obsah chemickej látky bisfenol A (BPA). Ako sa však ukazuje, aj jej „zdravšie“ náhrady v plastových materiáloch sú len zdanlivým úspechom.

Bisfenol A je považovaný za potenciálny endokrinný disruptor, teda látku, ktorá sa môže hromadiť v tele a spôsobovať hormonálnu nerovnováhu a problémy s plodnosťou. Práve preto sa mnohí výrobcovia rozhodli, že BPA v plastových produktoch nahradia bezpečnejšími látkami. Z najnovšieho výskumu amerických vedcov ale vyplýva, že by to mohla byť rovnaká chyba a krok do tej istej rieky.

Čítajte viac: Hrozivý objav v plastových fľašiach s pitnou vodou: Prísada, po ktorej vás prejde smäd!

Výskumný tím okolo bádateľky Patricie Huntovej z americkej Washington State University upozorňuje, že žiadny plast nie je celkom bezpečný. V roku 1999 sa výskumníčka postarala o to, aby sa do povedomia dostali zdravotné riziká plynúce z používania bisfenolu A a teraz, o dvadsať rokov neskôr, prichádza s ďalším varovaním, informujú zahraničné médiá.

Vzkriesenie hrozby

Nová štúdia zverejnená v odbornom magazíne Current Biology naznačuje, že ani „zdravšie“ chemické náhrady PBA v plastoch nemusia byť bezpečné. Dokonca z nich môžu vyplývať úplne rovnaké riziká. Takisto majú potenciál narúšať hormonálne procesy v organizme. Odhalila to nová štúdia uskutočnená na myšiach, u ktorých viedla expozícia chemickým alternatívam PBA k poškodeniu spermií a vajíčok.

Patricia Huntová spotrebiteľom nezakazuje používať plastové výrobky, ale radí im, aby sa stránili starých plastových výrobkov alebo takých, na ktorých už badať známky poškodenia, pretože sa z nich môžu chemikálie ľahšie uvoľňovať.

Mnohí výrobcovia v plastoch nahradili BPA zlúčeninou s názvom bisfenol S (BPS). Štúdie však zaraďujú aj túto látku na zoznam potenciálnych rizík. Podľa vedcov môžu mať podobné účinky na plodnosť aj ďalšie bežne používané látky, ako ftaláty, parabény či spomaľovače horenia. Preto je dôležité, aby firmy hľadali čo najekologickejšie cesty výroby a spotrebitelia uprednostňovali produkty bez chemikálií. 

Fotogaléria


Tagy:
plast plastová fľaša BPS BPA bisfenol A

2018-09-18 12:09:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia