Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Starostlivosť o vlasy, ktorú určite robíte zle!

(Zdroj: GettyImages)

Aj keď máte pravdepodobne rutinnú starostlivosť o vlasy, ktorá vyhovuje vám a vášmu životnému štýlu, môžete si byť istí, že si vlasy umývate v správnom čase a používate najlepšie produkty pre váš typ vlasov?

Mali by ste si umývať vlasy každý deň?

Na to, ako často si umývate vlasy, môže vplývať viacero faktorov, a to:

  • Typ vlasov
  • Používanie stylingových prípravkov
  • Množstvo potu, ktoré vyprodukujete

Ak máte sklon k intenzívnemu poteniu, môžete mať tendenciu ku každodennému umývaniu vlasov, píše sa na patient.info. Potenie totiž môže spôsobiť nadbytok kožného mazu, ktorý pokožka hlavy prirodzene produkuje. Vlasy tak môžu vyzerať a aj skutočne byť mastné. Vlasy si môžete umývať denne aj vtedy, ak používate gél, penu alebo sprej. Treba mať však na zreteli, že každodenné umývanie vlasov šampónom ich môže zbaviť prirodzených olejov a vysušiť ich.

"Vo všeobecnosti neodporúčam umývať vlasy každý deň, pretože to môže poškodiť mikrobióm pokožky hlavy (zmes mikroorganizmov, ktoré sa nachádzajú na pokožke hlavy). To umožňuje ľahší prístup zlým baktériám a hubám, ktoré môžu spôsobiť zápal a svrbenie," hovorí dermatológ Mehmet Göker.

Aký typ vlasov máte vy?

Göker navrhuje nasledujúcu metódu na zistenie typu vašich vlasov.

"Môžete to urobiť pomocou kúska nite umiestneného vedľa prameňov vlasov. Podržte jeden prameň svojich vlasov vedľa nite. Ak sú vaše vlasy hrubšie ako niť, potom sú vaše vlasy hrubé a môžu sa ťažšie udržiavať. Ak majú vaše vlasy rovnakú hrúbku ako niť, považujú sa za stredne hrubé vlasy. A napokon, ak sú vaše vlasy oveľa tenšie ako vlákno, vaše vlasy sú pravdepodobne jemné a mali by ste si dať pozor na akékoľvek lámanie," hovorí.

Ovplyvňuje typ vašich vlasov to, ako často by ste si ich mali umývať?

Odporúča sa, aby ste si vlasy umývali, keď začnú byť mastné alebo nečisté na dotyk: to sa však môže líšiť v závislosti od typu vašich vlasov.

Odporúčané harmonogramy umývania vlasov pre rôzne typy vlasov:

  • Ľudia so stredne silnými, rovnými vlasmi môžu zvyčajne vydržať bez umývania približne dva až tri dni.
  • Ľudia s hustými, kučeravými vlasmi by sa mali vyhýbať umývaniu vlasov častejšie ako raz alebo dvakrát týždenne, pretože nadmerné umývanie šampónom u tohto typu vlasov spôsobuje ich vysušenie a krepatenie.
  • Ľudia s hrubými a afro vlasmi by si mali umývať vlasy ideálne raz za dva týždne alebo maximálne raz za týždeň, pretože tento typ vlasov je najkrehkejší.
  • Ľudia s poškodenými alebo suchými vlasmi by mali zabezpečiť, aby súčasťou ich starostlivosti bola aj hĺbková úprava vlasov.

Môžete medzitým používať suchý šampón?

Suchý šampón je účinná a praktická možnosť, ak máte pocit, že vaše vlasy potrebujú osvieženie. Mali by ste sa však snažiť vyhnúť tomu, aby ste sa naň vo veľkej miere spoliehali ako na náhradu pravidelného umývania. Göker hovorí, že suchý šampón môže byť tiež možnosťou, ak chcete predísť každodennému umývaniu, ale môže upchať vlasové folikuly.

"Používanie suchého šampónu na jemné vlasy môže dodať objem a v porovnaní s umývaním šampónom je aj jednoduchšie pre pokožku hlavy."

Aký typ šampónu by ste mali používať?

"Aby ste predĺžili čas medzi jednotlivými umývaniami, je dôležité zistiť potreby vášho typu vlasov a uistiť sa, že ste si vybrali šampón, ktorý vyhovuje vášmu špecifickému typu vlasov," hovorí Göker. "Ak sú napríklad vaše vlasy kučeravé, odporúčam používať šampón, ktorý pomáha udržať kučery, zatiaľ čo ľudia s vlasmi suchými alebo poškodenými, by mali používať hydratačný prípravok, ktorý predĺži čas medzi umývaním."

Tvrdí, že je dôležité zistiť potreby vašich vlasov a uistiť sa, že si vyberáte šampón, ktorý vyhovuje vášmu konkrétnemu typu vlasov, aby ste predĺžili čas medzi jednotlivými umytiami.

Umývate si ich správne?

Okrem výrobkov, ktoré používate pri umývaní vlasov, je rovnako dôležitá aj technika umývania.

Takto sa správne umývajú vlasy podľa dermatológa Mehmeta Gökera:

  • Začnite dôkladným navlhčením vlasov teplou vodou.
  • Keď sú vlasy úplne mokré, naneste šampón tak, že ho vmasírujete do pokožky hlavy.
  • Čisteniu pokožky hlavy venujte až tri minúty bez ohľadu na dĺžku alebo typ vlasov.
  • Prvé umývanie šampónom zamerajte na pokožku hlavy, aby ste pomohli odstrániť nečistoty.
  • Potom je dôležité vlasy dôkladne opláchnuť.
  • V prípade potreby umyte vlasy šampónom dvakrát (prvý šampón pomôže rozbiť nahromadený olej a produkty a druhý zmyje všetko, čo zostane).
  • Nakoniec použite kondicionér a opäť opláchnite.
  • Vlasy vysušte pomocou fénu s najnižším nastavením teploty alebo ich nechajte vyschnúť na vzduchu.

Rady pre hrubé a afro vlasy

Göker hovorí: "Keď prvýkrát vojdete do sprchy, nechajte si vlasy 3 - 5 minút prechádzať vlažnou vodou. Keďže vaše vlasy sú hustejšie, bude trvať dlhšie, kým sa všetky namočia. Teplá voda uvoľní nahromadené nečistoty, prípravky a mastnotu. Pri afro vlasoch odporúčam umývanie každých 7-10 dní. Je dôležité čistiť pokožku hlavy, aby sa zabezpečilo optimálne zdravie a rast vlasov. Afro vlasom prospieva aj používanie olejov, pretože prirodzene neprodukujú toľko oleja ako rovnejšie typy vlasov a ľahšie dochádza k strate vlhkosti."

Čo s citlivou pokožkou hlavy?

Ak máte citlivú pokožku hlavy, mali by ste dbať na zložky, ktoré používate, aby ste sa vyhli podráždeniu.

Počas celého procesu umývania vlasov by ste mali používať vlažnú vodu, aby ste chránili pokožku hlavy. Aby ste si pokožku hlavy a vlasy udržali hydratované a vyživené, oplatí sa investovať do kvalitného prírodného vyživujúceho oleja.

"Ak máte citlivú pokožku hlavy, vyhýbajte sa príliš častému umývaniu vlasov, aby si vlasy oddýchli. Odporúčam tiež používať jemný šampón s neutrálnym pH, ktorý je vhodný pre citlivú pokožku," navrhuje Göker.

Pokiaľ ide o sušenie, odporúča vlasy sušiť na vzduchu alebo používať najchladnejšie nastavenie na féne. Pokiaľ ide o následnú starostlivosť, v prípade potreby môžete použiť upokojujúce sérum na pokožku hlavy.

Líšia sa rady pre umývanie vlasov u mužov a žien?

Muži si vo všeobecnosti musia umývať vlasy častejšie ako ženy. Dôvodom je, že testosterón môže zvýšiť produkciu kožného mazu, čo spôsobuje pocit mastnejších vlasov. Vo všeobecnosti však nie je rozdiel medzi mužskými a ženskými vlasmi.

"Je však dôležité si uvedomiť, že každý typ vlasov má iné potreby. Je nevyhnutné zistiť, aký je váš typ vlasov, a podľa toho upraviť vlastnosti a zloženie šampónu," uzatvára Göker.

 

Viac o téme: Vlasy Umyvanie vlasovPokozka hlavySamponKondicionerAfro vlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9