Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Citróny nie sú len nabité zdravím: Dôkladne vyčistia domácnosť a zaberajú aj na krásu

(Zdroj: GettyImages)

Patria medzi najobľúbenejšie citrusové ovocie na svete. Sú nabité vitamínom C, posilňujú imunitný systém a chránia telo pred infekciami. Aké iné výhody majú citróny?

Zlepšujú koncentráciu, odbúravajú stres a zlepšujú náladu. Sú skvelým životabudičom, ak vám dochádza energia, uvádza sa na brighside.me. Detoxikujú telo, chránia srdce, mozog aj oči. Vďaka nim budete mať krajšie vlasy, nechty aj pokožku. A to nie je všetko. Citróny sú aj dokonalým domácim čistiacim prostriedkom. Ako ho dokážete ešte použiť?

1. Vynikajúci univerzálny čistič

Ošúpte citrón, zmiešajte s octom a nechajte cez noc postáť. Ráno pridajte 150 ml vody. Nalejte zmes do prázdnej fľaše s rozprašovačom a použite ju ako prírodný čistiaci roztok na celú domácnosť.

2. Čistenie dosky na krájanie

Udržujte svoju dosku na krájanie čistú a poskytnite jej dlhú životnosť použitím rozpoleného citróna a soli. Potrite ním dosku, posypte soľou a vyčistite hubkou. Nechajte pôsobiť 10 až 15 minút a postup zopakujte ešte raz.

3. Rozjasnia bielizeň

Aby bola vaša biela bielizeň čo najbelšia, namočte ju pred praním aspoň na pol hodiny do zmesi citrónovej šťavy a sódy bikarbóny.

4. Skvelá manikúra

Pripravte svojim nechtom omladzujúci kúpeľ, aby boli pevné a zdravé. Recept je veľmi jednoduchý: stačí pridať pár kvapiek citrónovej šťavy do teplej vody a ruky do zmesi namočiť na 5 až 10 minút.

5. Zbavenie sa pieh

Citrón pomáha zosvetliť nežiadúce pehy alebo starecké škvrny. Stačí ho nakrájať a jemne si ním potrieť postihnuté miesta.

6. Zlepšujú trávenie

Vypitie pohára teplej citrónovej vody s medom ráno nalačno. Tento nápoj zlepšuje trávenie a posilňuje imunitný systém.

7. Pri stolovaní

Keď je stôl prestretý jedlami, ktoré môžete jesť rukami, je dobré umiestniť na ňom misky naplnené citrónovou vodou, aby ste si v nich opláchli prsty.

8. Osvieženie chladničky

Pretrite vnútro chladničky špongiou namočenou v citrónovej šťave a zbavíte sa nepríjemných pachov. Pomocou citrónu si môžete vyrobiť aj vlastný domáci osviežovač vzduchu. Stačí pridať citrónovú šťavu do umývačky, keď je prázdna, a pustiť najkratší cyklus alebo pridať trochu citrónovej šťavy do zvlhčovača vzduchu.

9. Pestovanie klíčkov

Citróny možno použiť aj na pestovanie klíčkov. Vytlačte z neho šťavu a vložte semienka do polovice citróna. Potom takto sadeničku zasaďte do zeme.

10. Koniec zápachu z topánok

Nechajte čerstvú citrusovú kôru v topánkach cez noc, aby absorbovala pachy.

 

11. Výroba svietnikov

Polovice citróna, limetky alebo pomaranča sú pekne vyzerajúce materiály na výrobu svietnikov. Odstráňte dužinu a naplňte citrusy do polovice roztaveným voskom. Nezabudnite na knôt, prilepte ho na spodok svietnika.

12. Zlepšenie celkového zdravia

Kombinácia citrónovej šťavy a sódy bikarbóny má alkalizujúce, tráviace a diuretické vlastnosti. Citrón upravuje hladinu zlého cholesterolu, prečisťuje pečeň, dodáva poriadnu dávku vitamínu C.

13. Čistenie nehrdzavejúcej ocele

Citrónové šupky a sóda bikarbóna rozžiaria vašu nerezovú oceľ.

14. Odstránenie škvŕn po bobuliach

Keď pracujete s čerstvými bobuľami, pravdepodobne si zašpiníte ruky. Citrónová šťava vám pomôže odstrániť farbu z pokožky. Vďaka nemu sa zbavíte aj škvŕn na oblečení. Najprv vyperte látku v studenej vode a potom namočte oblečenie na niekoľko minút do citrónovej šťavy.

15. Odpudzovač hmyzu

Aby sa mravce nedostali do vášho domova, nalejte trochu citrónovej šťavy na okenné parapety a k dverám. A aby ste sa zbavili komárov, zapichnite klinčeky do citróna prekrojeného na polovicu.

16. Bielenie podpazušia

Nič nie je lepšie na bielenie tmavého podpazušia ako citrón. Jeho kyslosť vám zosvetlí pokožku a odstráni odumreté kožné bunky. Každý deň pred kúpeľom alebo sprchou si potierajte podpazušie hrubým plátkom citróna. Nezabudnite si po kúpeli natrieť hydratačným krémom, pretože môže kožu vysušiť. Výsledok uvidíte po 7 dňoch.

 

Viac o téme: Citrony
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9