Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nedávate skontrolovať vodu v domácej studni jeden až dvakrát za rok? CHYBA

(Zdroj: GettyImages)

Vodu v studni, využívanú na domáce účely, treba pravidelne kontrolovať, aby sa predišlo prípadným zdravotným problémom.

Odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR odporúča nechať skontrolovať kvalitu vody jeden až dvakrát do roka.

Odborníci upozornili, že síce sa voda na prvý pohľad môže zdať číra a neškodná, stále existuje riziko, že obsahuje nebezpečné látky či mikroorganizmy, ktoré môžu poškodiť zdravie. "Kvalitu vody vo vlastných studniach je potrebné si dať skontrolovať v laboratóriu jeden až dvakrát ročne v rôznom ročnom období. V prípade, že sa za posledné tri roky kvalita vody v studni nezmenila, je možné tento interval predĺžiť," ozrejmili.

V prípade, že by majiteľ studne zaznamenal zmeny vo farbe, chuti či zápachu vody, je potrebné vykonať rozbor vody okamžite a vodu prestať používať do doby potvrdenia jej vyhovujúcej kvality laboratórnou analýzou. "Mimoriadne rozbory je vhodné vykonávať aj po záplavách, zemetraseniach, opravách a čistení studní," dodali odborníci. Vysvetlili, že analýza vody sa vykonáva výlučne v akreditovaných laboratóriách.

Najčastejšie prekračovanými limitmi chemických ukazovateľov kvality pitnej vody zo studní sú podľa ÚVZ limity pre dusičnany a dusitany. "Ide o látky, ktoré predstavujú zdravotné riziko najmä pre malé deti, ale ich dlhodobý príjem môže predstavovať riziko aj pre dospelú populáciu," priblížil odbor. Zdravie môžu ohrozovať aj patogénne mikroorganizmy, ktoré spôsobujú črevné a hnačkové ochorenia.

Odborníci zdôraznili, že ak sa vo vode zo studne potvrdí prítomnosť patogénnych mikroorganizmov, je potrebné prestať kontaminovanú vodu piť a zároveň obmedziť jej použitie aj na iné domáce účely. "Nákaza sa totiž môže prenášať prostredníctvom vodou kontaminovaných potravín, rúk, kuchynských nástrojov a pod. Prevarením vody sa mikroorganizmy síce môžu zničiť, ale vzhľadom k zdravotným rizikám je aj tak najvhodnejšie prečistenie a dezinfekcia studne a domových rozvodov," uviedli. Dôležité je tiež odstrániť možné zdroje kontaminácie z okolia studne.

V prípade studní, ktoré majú nestabilnú a v zdravotne významných ukazovateľoch nevyhovujúcu kvalitu vody, je podľa odborníkov potrebné zvážiť ich používanie ako zdroja pitnej vody v domácnosti.

Viac o téme: VodaStudnaCistota vody
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9