Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odborníčka upozorňuje na TREND: Títo ĽUDIA by nemali chodiť NABOSO

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jedni si ho nevedia vynachváliť, iní ho považujú za kontroverzné. Reč je o chodení naboso, ktoré je populárne najmä počas letných mesiacov. O jeho prínosoch pre zdravie, ale aj možných rizikách porozprávala vedúca fyzioterapeutka bánovskej nemocnice Libuša Klamárová.

Chodidlo má tisícky nervových zakončení, ktoré takpovediac komunikujú s orgánmi a systémami v ľudskom tele.

Čítajte tiež: Varovné SIGNÁLY, ktoré telo vysiela pred VÁŽNYM priebehom choroby: Kedy spozornieť!

„Keď chodíme naboso, aktivujeme mnohé nervové zakončenia na našich nohách, čím sa uvoľňuje neurologické napätie a znižuje hladina stresu. Kontakt chodidla s nerovným povrchom pomáha zlepšovať krvný obeh, znižuje zápal, tlmí bolesť, ale v neposlednom rade pomáha zvýšiť silu a flexibitu svalov a väzov chodidla. Tým sa zlepšujú prirodzené funkcie zdravého chodidla, keďže bez primeranej sily v chodidle dochádza k zlej mechanike chôdze, čo priamo vplýva na riziko rôznych zranení,“ vysvetľuje vedúca fyzioterapeutka Nemocnice AGEL Bánovce Libuša Klamárová.

Po betóne či dlažbe radšej v topánkach

Odborníci odporúčajú chodiť naboso po nerovných povrchoch, akými sú piesok či tráva. Na verejných priestranstvách si však treba dávať pozor, aby sa na zemi nenachádzali ostrejšie nečistoty, ktoré by mohli nohy poraniť.

Odborníčka upozorňuje na TREND:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Niektoré obce zriaďujú pocitové chodníky, na ktorých sa striedajú rôzne povrchy, napríklad drevo, kameň, piesok, tráva, či dokonca korkové štuple. Chôdzou po tomto chodníku sa vymasírujú plôšky nôh, čím sa zlepší nielen nervový systém, ale aj psychické zdravie. Obuť sa však určite treba pred chôdzou po betóne, asfalte, dlažbe či parketách,“ upozorňuje fyzioterapeutka.

Kto by nemal chodiť naboso? 

Začať s chôdzou naboso sa odporúča predovšetkým deťom a mladším ľuďom, ktorých chodidlo je ohybné a dokáže sa jednoducho prispôsobiť. Naopak, opatrní by mali byť starší ľudia, ktorí sú zvyknutí na pevnú obuv a sú náchylnejší na poškodenia kĺbov. Chôdza naboso z dôvodu rizika vzniku infekcie nie je vhodná ani v prípade, že máte na chodidlách rany, pľuzgiere či odreniny a úplne by sa jej mali vyvarovať diabetici.

Zaujme vás: V množstve VITAMÍNU C prekonali cherry paradajky: SUROVINA do koláčov prekvapuje!

„Ak by sa poranila diabetická noha, ťažko by sa hojila a u tejto skupiny ľudí je tiež vysoké riziko rôznych komplikácii,“ uzatvára skúsená fyzioterapeutka.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaNabosoChodenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9