Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V množstve VITAMÍNU C prekonali cherry paradajky: SUROVINA do koláčov prekvapuje!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak ste niekedy navštívili Áziu, mohli ste vidieť červeno-žlté bobule obklopené papierovou šupinou, pripomínajúce visiace lampáše z rastliny. Ide o bobule lucerny čínskej, známej ako machovka čerešňová.

Ešte v roku 2019 sa machovka objavila na zozname superpotravín, o ktorých budeme ešte počuť. Napriek tomu nie stále až taká známa. Medzi prednosti rastliny a výhody patrí jej šťavnatá sladkokyslá chuť, ktorá môže obzvláštniť mnoho jedál, píše sa na livestrong.com. Michelle Jealineová, registrovaná dietetická sestra, hovorí, že zrelé plody majú červeno-žltý odtieň.

Čítajte tiež: LIFTING očných VIEČOK bez zásahu noža: 4 PRÍRODNÉ suroviny, ktoré ROZJASNIA váš pohľad

Čo sa v nej skrýva? 

Vitamín C

Rovnako ako cherry paradajky aj plod machovky obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Podľa Národného inštitútu zdravia je vitamín C vo vode rozpustná živina, ktorá je vhodným doplnkom na zlepšenie imunitného systému, hojení rán či vstrebávaní železa.

V množstve VITAMÍNU C
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Draslík

Bohatá je i na množstvo draslíka a withanolidov – steroidov, ktoré majú protizápalové účinky. Vysoký obsah draslíka pomáha udržiavať silné kosti, predchádzať vysokému krvnému tlaku a tiež obličkovým kameňom.

Vitamín A

Vďaka svojmu jasnému červeno-žltému odtieňu prispievajú bobule k vašej dennej potrebe vitamínu A. Táto živina rozpustná v tukoch je podľa NIH nevyhnutná pre zdravé oči, srdce a pľúca.

Ako machovku konzumovať?

V surovom stave

Bobule je vhodné zbierať až keď šupka získa krémovú alebo béžovú farbu. Pri skoršom zbere je kvet stále červený, čo je znamenie, že budú kyslé na konzumáciu. Stačí potiahnuť šupku, aby ste videli žlté sfarbenie.

Kvôli svojej kyslej chuti sú vhodné do rôznych receptov. Ľudia ich využívajú najmä ako náhradu za cherry paradajok. Jealineová ich odporúča pridávať do šalátov, jogurtov, koláčov a džemov.

Zaujme vás: ZABIJAK bez predpisu: 7 ZNAKOV, že to už preháňate s ružovou TABLETKOU

V množstve VITAMÍNU C
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Plnka do koláča

V tomto prípade je dobré používať nezrelé bobule v pomere 4 šálok a cukru podľa vlastnej chuti. I keď sú na konzumáciu príliš kyslé, dokážu koláče zmäkčiť a dodať im štipľavejšiu chuť.

Omáčka

Sú tiež výbornou náhradou brusníc do omáčok k morčaciemu, bravčovému mäsu alebo rybe. Stačí pridať 1 polievkovú lyžicu cukru na každú polku šálky bobúľ, trochu vody a variť v hrnci 15 minút na miernom ohni. Keď zmäknú, zmes je možné rozmixovať na pyré s rôznymi ingredienciami, ktoré máte radi.

Viac o téme: RastlinaMachovka čerešňová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9