Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

3 najčastejšie zdravotné HROZBY pre EÚ: Môžu sa ROZŠÍRIŤ medzi členské štáty!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Úrad Európskej únie pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie (HERA) predstavil v utorok prioritný zoznam troch najčastejších zdravotných hrozieb, ktoré si vyžadujú koordináciu opatrení na úrovni EÚ.

Európska komisia (EK) informovala, že správna rada HERA sa dohodla na zozname, ktorý obsahuje tri kategórie hrozieb, čiže život ohrozujúcich alebo inak vážne škodlivých ohrození pre ľudské zdravie, ktoré sa môžu rozšíriť medzi členské štáty.

Na prvom mieste sú patogény s vysokým pandemickým potenciálom, nasledujú hrozby v podobe chemických, biologických, rádiologických a jadrových látok (CBRN), a do tretice sú to hrozby vyplývajúce z antimikrobiálnej rezistencie.

Čítajte tiež: POVZBUDZOVAČE na tanieri: POTRAVINY, vďaka ktorým budete VLÁDAŤ, odmenou je vytrvalosť!

Únia by sa mala na ne pripraviť

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti uviedla, že EK po prvý raz predstavuje zoznam najväčších zdravotných hrozieb, na ktoré by sa mala Únia pripraviť a vedieť na ne reagovať.

"Toto je prvým krokom k zabezpečeniu, aby lekárske protiopatrenia boli v prípade potreby rýchlo dostupné pre všetky členské štáty," vysvetlila.

Podľa jej slov bol úrad HERA zriadený ako "strážna veža pre budúce zdravotné krízy" a teraz hmatateľne začína plniť svoju misiu.

HERA v spolupráci s útvarmi eurokomisie, agentúrami EÚ a medzinárodnými partnermi a odborníkmi stanovila uvedené priority s cieľom vybrať tri najväčšie kategórie ohrozenia zdravia, aby sa zabezpečilo globálne zosúladenie a úzka spolupráca v oblasti zdravotnej bezpečnosti. 

3 najčastejšie zdravotné HROZBY
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo nám hrozí? 

Patogény s vysokým pandemickým potenciálom zahŕňajú konkrétne taxonomické čeľade vírusov. Do úvahy sa berie aj zoonotická povaha najzávažnejších vznikajúcich infekčných chorôb. Táto kategória zahŕňa hlavne čeľade respiračných vírusov.

Chemické, biologické, rádiologické a jadrové hrozby môžu pochádzať z náhodného alebo úmyselného úniku, pričom treba brať do úvahy globálne geopolitické napätie, ako aj incidenty spôsobené "nečestnými aktérmi". Látky CBRN v zozname HERA boli identifikované na základe pravdepodobnosti ich výskytu a ich potenciálneho vplyvu na ľudské zdravie.

Zaujme vás: Kľúčové ŽIVINY, ktoré vám ZACHRÁNIA pamäť: Tieto POTRAVINY vás vzdialia na míle od DEMENCIE!

Hrozby vyplývajúce z antimikrobiálnej rezistencie predstavujú jedno z najväčších rizík pre ľudské zdravie. Podľa odhadov, ktoré má Európska komisia k dispozícii, spôsobuje antibakteriálna rezistencia ročne viac než 1,2 milióna úmrtí na celom svete.

Identifikácia základných hrozieb pre zdravotnú bezpečnosť spúšťa proces potrebný na zabezpečenie vývoja, výrobnej kapacity a zväčšenia výroby, obstarávania a potenciálneho skladovania liekov, ako aj diagnostiky, zaistenia dostatočného množstva zdravotníckych pomôcok a osobných ochranných prostriedkov, ako aj iných zdravotníckych protiopatrení.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaZdravotné hrozby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9