Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zase ste sa NEVYSPALI? Vaše OČI budú TRPIEŤ, toto sa stane s ROHOVKOU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nedostatok spánku má na telo negatívny vplyv, pričom trpia jednotlivé telesné orgány! Málokto však rátal s tým, že by mohol ovplyvniť jeden z najdôležitejších telesných zmyslov - oči.

Spánková deprivácia môže postihnúť kmeňové bunky v rohovke a rovnako aj povrch slzného filmu rohovky. Taktiež dokáže obmedziť schopnosti reparácie rohovky, čo je následne príčinou suchých očí, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Tvrdia to výskumníci z Číny a USA, ktorí nedávno publikovali štúdiu v časopise Stem Cell Reports.

Čítajte tiež: Má 60 rokov a stále vyzerá MLADO: Nazrite do zákulisia KUCHYNE herca Toma CRUISA!

Zdravotné problémy ako výsledok

Dodržiavanie spánkového režimu je veľmi dôležité, podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb vy spánok mal byť dlhý aspoň 7 hodín. Z dát inštitúcie však vyplýva, že až tretina dospelých ľudí nemá dostatok spánku. Rovnako uvádza, že bez dobrého spánku môžu nastať zdravotné problémy ako obezita, vysoký krvný tlak či cukrovka. 

Fakt, že mnoho ľudí trpí nedostatkom spánku, súvisí s jeho poruchou. Medzi poruchy spánku patria napr: 

  • Spánkové apnoe 
  • Nespavosť 
  • Syndróm nepokojných nôh 
  • Narkolepsia 

Ak sa vás netúka žiadna z porúch spánku, no napriek tomu máte s dostatočným relaxom problém, je dobré dodržiavať spánkovú hygienu. Najlepším spôsobom ako to dosiahnuť, je chodiť spať pravidelne v rovnakom čase, vyhýbať sa displejom z telefónu alebo tabletu aspoň 2 hodiny pred spaním a hlavne nepiť alkohol.

Čo spravil nedostatok spánku s očami? 

Vedci v tejto štúdii použili myši, aby sa dozvedeli viac o tom, ako nedostatok spánku ovplyvňuje oči. Chceli zistiť, do akej miery môže nedostatok spánku ovplyvniť kmeňové bunky v rohovke. Rohovka je priehľadná časť vpredu v oku s prekrývajúcim sa slzným filmom, ktorý pôsobí ako bariéra, ktorá pomáha chrániť oko pred infekciou a udržuje oči v pohodlí.

Zase ste sa NEVYSPALI?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako Dr. Neil Neimark poznamenal v podcaste TEDx Talks, kmeňové bunky majú „liečivú silu“ a „všetka oprava tkaniva v tele je iniciovaná kmeňovými bunkami.“

Výskumníci hodnotili génovú expresiu u myší najprv po 2 dňoch nedostatku spánku a následne po 10 dňoch, kedy nemali dostatočný relax. Výskumníci zistili, že u hlodavcov po 2 dňoch bolo 287 génov výrazne upregulovaných a 88 downregulovaných v rohovkách. Po 10 dňoch videli 272 významne upregulovaných génov a 150 downregulovaných génov.

Zaujme vás: Z práčky môžete OCHORIEŤ: Hrozí hnačka či SALMONELA, robte TOTO a zabránite tomu!

Autori testovali myši po 1 a 2 mesiacoch ďalšej spánkovej deprivácie a zistili, že priehľadnosť rohovky bola znížená a povrch oka bol drsný. 

Krátkodobé následky nedostatočného spánku spôsobujú očné nepohodlie vrátane suchosti, bolesti, svrbenia a hyperémie oka,“ poznamenávajú autori.

Napriek týmto problémom autori zistili, že liečba očných kvapiek obsahujúcich antioxidanty u myší s poškodenými rohovkami pomohla obnoviť zdravie očí.

Viac o téme: ZdravieSpánokOči
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9