Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

POVZBUDZOVAČE na tanieri: POTRAVINY, vďaka ktorým budete VLÁDAŤ, odmenou je vytrvalosť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci je fyzická odolnosť, resp. vytrvalosť, dôležitá hlavne pre športovcov, do hry vstupuje aj pri každodenných činnostiach. Ak ste sa niekedy po domácich prácach alebo ľahkej fyzickej aktivite zadýchali, môže to byť znakom nízkej úrovne vytrvalosti. Ako ju zvýšiť?

Podľa odborníkov sú na udržanie dostatočnej energie najlepšie jedlá s obsahom železa a ďalších živín, ako sa píše na livestrong.com. Železo prospieva energetickému metabolizmu, acidobázickej rovnováhe a transportu kyslíka.

„Počas pešej chôdze či hraní tenisu vám väčšia vytrvalosť dodá viac energie,“ uvádza odborníčka na športovú výživu Marie A. Spano MS., RD., CSSD. 

Čítajte tiež: Tiché PRÍZNAKY nefungujúceho ČREVA, ktoré si nemusíte všimnúť: Keď sa orgán prejaví NAVONOK!

Najlepšie jedlá pre dobú výdrž

1. Celozrnné potraviny 

Medzi základné zložky celých zŕn patrí ovos, ktorý je zdrojom komplexných sacharidov.

„Sacharidy sú jedným z najlepších zdrojov pre vytrvalosť a mojim hlavným odporúčaním,“ hovorí Spanoová. „Najmä komplexné sacharidy poskytujú dlhotrvajúcu energiu, keďže ich trávenie je pomalé. Najlepším príkladom je rezaný ovos,“ dodáva odborníčka. 

Ostatné príklady celých zŕn: amarant, jačmeň, hnedá ryža, proso, popcorn, quinoa, špaldová pšenica, celozrnný chlieb a celozrnné cestoviny.

POVZBUDZOVAČE na tanieri: POTRAVINY,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Repa 

Keďže cvikla a šťava z nej obsahujú bohatú zložku živín, na zlepšenie vytrvalosti ju užívajú i športovci. Sú za tým diétne dusičnany, ktoré červená repa obsahuje.

Tie prispievajú k vyššej hladine oxidu dusnatého v krvi, čo súvisí so zlepšenou kapacitou prenosu kyslíka a aj zlepšenou funkciou pľúc či zvýšením sily svalovej kontrakcie,“ uvádza silový a kondičný tréner Andy Page. 

3. Jedlá s vysokým podielom proteínov 

„I keď proteíny súvisia s tréningami skôr negatívne, ich konzumácia je po cvičení dôležitá,“ hovorí Lily Chapmanová, odborníčka na športovú výživu. 

Najlepšími zdrojmi príjmu proteínov sú kuracie prsia, fazuľa, tuniak, losos, vajcia, jogurt, šošovica, mletá morka, tempeh 

4. Strukoviny

Rovnako ako celé zrná aj strukoviny sú bohatým zdrojom komplexných sacharidov. Tiež sú vhodným zdrojom bielkovín i pre vegetariánov a vegánov. V porovnaní s proteínmi, ktoré budujú svalovú hmotu, karbohydráty poskytujú trvalú energiu. 

Mnoho z nich je bohatých na železo. Napríklad biele fazule pokrývajú 37% dennej dávky a 17,4 g bielkovín na veľkosť jedného pohára. 

POVZBUDZOVAČE na tanieri: POTRAVINY,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Sušené ovocie 

Do tejto skupiny vieme zaradiť figy, datle, hrozienka a marhule, ktoré tiež obsahujú veľa železa. Dôležité je byť opatrní pri ich konzumácii, keďže obsahujú vysoký obsah cukru. 

Potraviny, ktoré je dobré obmedziť

1. Alkohol 

Alkohol nepatrí do skupiny výživných zložiek, avšak k vyváženej strave je vhodný, no s mierou. Malé množstvo alkoholu nemá silný účinok na vytrvalosť, čo neplatí na väčšie množstvo. Rovnako má diuretický účinok. To prispieva k dehydratácii, ktorá znižuje výdrž najmä v horúcich dňoch, ako vysvetľuje odborníčka Marie Spanoová. 

Zaujme vás: NÁSLEDOK vášnivého SEXU, z ktorého sa môžu ženy dlho spamätávať: Tieto POLOHY sú najhoršie!

2. Jedlá s vysokým obsahom vlákniny 

Vláknina patrí medzi základné živiny, ktorá má mnoho výhod. Je dobré ju uprednostňovať, len nie pred vytrvalostným tréningom.

„Potraviny s vysokým obsahom vlákniny sa trávia pomaly. Ich požitie pred cvičením môže viesť k tráviacim ťažkostiam a aj k zníženiu výkonu,“ dodáva Lily Chapmanová. 

3. Veľké množstvo tuku 

Avokádo, orechy, semená, olivový olej majú vzhľadom k zdraviu veľké pozitívum. No napriek tomu, nie sú vhodnou zložkou v jedálničku, keďže nemajú dobrý prínos energie pre vytrvalostné cvičenie.

Viac o téme: ZdravieCvičenieVytrvalosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9