Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nepodceňuje ZÁPAL močového mechúra: Mnohí len mávnu rukou, pritom hrozí ZLYHANIE orgánov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jesenné urologické problémy by nemali ľudia podceňovať. Dospieť môžu i do zápalu obličiek. Zápaly močových ciest a močového mechúra postihujú všetky vekové kategórie, výnimkou nie sú ani deti. Upozornila na to urologička z nemocnice v Handlovej Viola Filipovičová. 

 

"Najčastejším pôvodcom infekcií močových ciest je baktéria E.coli, ktorá prirodzene osídľuje oblasť hrubého čreva a vplyvom nedostatočného pitného režimu, oslabenia imunity, prítomnosti močových kameňov a u mužov najmä zväčšenou prostatou sa následne usádza a množí v močových cestách a spôsobuje tak klinické ťažkosti v zmysle zápalových ochorení," uviedla Filipovičová. 

Čítajte tiež: Vysoký CHOLESTEROL doslova VYPLAVÍ z tela von: Bežné OVOCIE odstráni tukové látky!

Kedy sú zápaly častejšie u mužov? 

Do veku 50 rokov sa zápal podľa nej častejšie vyskytuje u žien v dôsledku anatomického usporiadania a tesného kontaktu močovej trubice, pošvy a konečníka. Po 50. roku života sa naopak infekcie vyskytujú častejšie u mužov, najmä v dôsledku zväčšenia prostaty.

"Po 60. roku života sa výskyt u mužov a žien vyrovnáva. U detí sa najčastejšie stretávame s infekciami u mladých chlapcov, a to najmä pri komplikujúcich faktoroch, ako sú synechie predkožky alebo fimóza," doplnila odborníčka. 

Zápal močových ciest odporúča urologička liečiť u svojho obvodného lekára alebo pediatra.

Nepodceňuje ZÁPAL močového mechúra:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Každý zápal je nutné verifikovať kultivačným nálezom vzorky moču. Následne podľa výsledkov prítomnosti komplikujúcich faktorov a frekvencie výskytu je potrebné zvážiť vyšetrenie v urologickej ambulancii," priblížila lekárka.

Voľnopredajné liečivá sú podľa nej cenné najmä pri výskyte recidivujúcich infekcií močových ciest ako doplnok liečby.        

Keď je z toho väčší problém

Zápaly močových ciest sa môžu aj skomplikovať.

"Najobávanejšou komplikáciou zápalu močového mechúra je jeho vzostupné šírenie a následný rozvoj zápalu obličiek, ktorý pri neadekvátnej liečbe vedie k septickému stavu s možným rozvojom multiorgánového zlyhania," upozornila Filipovičová. 

Prevencia už v skorom veku

Infekcie močových ciest sa objavujú u približne troch až piatich percent mladšej populácie a u desiatich až 30 percentách staršej populácie. 

U detí je potrebné dbať na prevenciu už v skorom veku.

"Pri dvoch infekciách močových ciest u chlapcov a jednej u mladých dievčat je nutné urologické vyšetrenie za účelom vylúčenia možných vrodených vád ovplyvňujúcich močový systém. Následne dôkladné vyšetrenie určí ďalší postup liečby a prevenciu infekcií," vysvetlila lekárka. 

Úloha rodiča je podľa nej najmä v dodržiavaní režimových opatrení, a to dostatočný pitný režim, pravidelné vyprázdňovanie, dôsledná hygiena a racionálne vyvážená strava. 

Viac o téme: ZdravieZápal močových ciestUrologické problémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9