NAFÚKNUTÉ brucho ráno neveští nič dobré: ROZLÚŠTITE, čo tým telo OZNAMUJE!

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-02 06:00:00

Po noci plnej oddychu je zvláštne zobudiť sa zrazu ráno s nafúknutým bruchom a plynatosťou. Telo počas noci vytvára plyv, ktorý sa v ňom hromadí a ráno je pripravené ho uvoľniť. Môže však za tým byť oveľa viac.

Aj keď plynatosť patrí k životu, časté alebo nadmerné vetry v ranných hodinách môžu byť znakom toho, že sa niečo deje vo vašich črevách.

Čítajte tiež: Vysoký CHOLESTEROL doslova VYPLAVÍ z tela von: Bežné OVOCIE odstráni tukové látky!

Rajiv Sharma, MD, integračný gastroenterológ so sídlom v Indiane a autor knihy Pursuit of Gut Happiness, sa podelil na livestrong.com o sedem najčastejších príčin plynatosti ráno a o to, čo urobiť, aby ste sa toho zbavili:

1. Večer pred ste jedli jedlá, z ktorých nafukuje

Tá veľká misa šalátu, ktorú ste jedli včera večer, vám môže spôsobiť ranné nadúvanie a plynatosť.
Potraviny spôsobujúce plynatosť, ako sú fazuľa, strukoviny, karfiol a kapusta, obsahujú veľa vlákniny a FODMAP (sacharidy s krátkym reťazcom, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mnohých potravinách). Sú fermentované črevnými mikróbmi, aby sa vytvoril CO2, metán a iné plyny, ktoré spôsobujú nepohodlie v tráviacom trakte. 

Ostré jedlá to majú tiež na svedomí. Príliš veľa štipľavosti spúšťa črevnú motilitu, vďaka čomu vypúšťate viac plynu. 

Ako to napraviť: Aby ste predišli bolestivým ranným plynom, obmedzte potraviny spôsobujúce plynatosť a pite veľa vody, hovorí Dr. Sharma. Užitočné je aj užívanie probiotík (ktoré podporujú zdravú črevnú flóru), dodáva.

2. Máte aerofágiu

Plynatosť v dopoludňajších hodinách môže byť vedľajším efektom aerofágie, stavu, ku ktorému dochádza, keď človek nevedome prehltne príliš veľa vzduchu. Ten sa dostane do GI systému a spôsobí príznaky ako vetry, nadúvanie a grganie.

Aj keď sa malé množstvo vzduchu vo vašom GI trakte nezdá ako veľký problém, môže spôsobiť veľa nepohodlia. Vzduch sa šíri veľmi rýchlo v malom priestore, nachádza sa v črevách a chce sa dostať von. 

Ako to napraviť: Môžete sa vyhnúť aerofágii tým, že nebudete hovoriť pri jedle alebo pití. Okrem toho môže byť užitočné aj cvičenie jogy a relaxácia a uvedomenie si prúdenia vzduchu (vzduch by mal ísť dolu nosom a priedušnicou, nie pažerákom alebo potravinovým potrubím), hovorí odborník.

3. Nepijete dostatok vody

Keď neprijímate dostatok vody, môže sa objaviť plynatosť a zápcha. Je to preto, že bez dostatočného množstva H2O budú vaše výkaly suché a čas prechodu črevami sa oneskorí. Medzitým fermentácia potravín spôsobí, že sa v črevách nahromadí vodík, metán a oxid uhličitý. V podstate sa vaše brucho naplní ako balón.

​Ako to napraviť: Snažte sa vypiť 8 šálok vody denne. 

4. Máte menštruáciu

Vaše dni môžu byť dôvodom, prečo trpíte plynatosťou. Hormonálne zmeny, ku ktorým dochádza počas menštruácie, môžu skutočne ovplyvniť vaše črevá. Napríklad niektoré hormóny spomaľujú črevnú motilitu, čo vedie k stagnácii výkalov a sekrétov. A to spôsobuje reťazovú reakciu zvýšenej fermentácie a produkcie plynu.

Ako to napraviť: Našťastie, menštruácia – a s ňou spojená plynatosť – je len dočasná. Vaše črevo by sa malo vrátiť do normálu, keď vám skončia dni.

5. Máte črevnú infekciu

Doktor Sharma hovorí, že časté vetry môžu byť tiež znakom črevnej infekcie spôsobenej baktériami alebo parazitmi. Jedna taká infekcia nastane, keď baktérie H. pylori infikujú váš žalúdok. Infekcie H. pylori, ktoré sa prenášajú priamym kontaktom so slinami, zvratkami alebo výkalmi (alebo prostredníctvom kontaminovaného jedla alebo vody), sú celkom bežné a podľa Mayo Clinic postihujú až polovicu svetovej populácie.

Okrem plynatosti a nadúvania sa u osoby infikovanej baktériou H. pylori môžu podľa Mayo Clinic vyskytnúť aj nasledujúce príznaky:

  • Bolesť alebo pálivá bolesť v bruchu
  • Bolesť brucha, ktorá je horšia, keď je váš žalúdok prázdny
  • Nevoľnosť
  • Strata chuti do jedla
  • Časté grganie
  • Neúmyselná strata hmotnosti

Giardiáza je ďalší typ črevnej infekcie, ktorá podľa Mayo Clinic spôsobuje plynatosť, ako aj žalúdočné kŕče, nadúvanie, nevoľnosť a vodnatú hnačku. Infekcia Giardia, spôsobená mikroskopickým parazitom nachádzajúcim sa v bazénoch, jazerách alebo potokoch, patrí medzi najbežnejšie zdroje chorôb prenášaných vodou v Spojených štátoch (a môže sa tiež nakaziť jedlom a medziľudským kontaktom).

​Ako to napraviť:​ Ak máte podozrenie, že máte čo do činenia s črevnou infekciou, navštívte svojho lekára, ktorý vás môže liečiť antibiotikami alebo antiparazitikami.

Mayo Clinic tiež odporúča dodržiavať niekoľko jednoduchých krokov na zníženie rizika vzniku infekcie Giardia, vrátane:

  • Často si umývajte ruky.
  • Používajte čističe vody alebo pite balenú vodu.
  • Produkty umyte bezpečnou, nekontaminovanou vodou.
  • Pri plávaní v bazénoch, jazerách alebo potokoch majte zatvorené ústa.
  • Praktizujte bezpečný sex.

6. Užívate lieky

Niektoré lieky môžu ovplyvniť váš žalúdok a spôsobiť, že budete ráno trpieť plynatosťou. Za normálnych okolností plyn zachytený v gastrointestinálnom systéme spôsobí bolesť a dilatáciu čreva. Následne sa ozve mozog a výsledkom je uvoľňovanie análnych zvieračov. Ale niektoré lieky - ako napríklad tie, ktoré sa používajú na liečbu depresie alebo mŕtvice - môžu narušiť schopnosť vášho tela tak urobiť, čo vedie k väčšiemu zadržiavaniu plynu a stolice.

Ako to napraviť: Porozprávajte sa so svojím lekárom, ktorý vám môže upraviť dávkovanie alebo vám predpíše iný liek. Minimalizácia príjmu potravín vyvolávajúcich plynatosť môže byť tiež užitočná.

7. Máte iný zdravotný problém

Niekedy môžu byť časté plyny v ranných hodinách príznakom vážnejšieho zdravotného problému. Napríklad rakovinová hmota v čreve môže spôsobiť upchatie stolice a plynu. Okrem toho, keď rakovinové bunky odumierajú, fermentujú a produkujú plyn, ktorý sa hromadí vo vašom čreve. Ďalším chronickým zdravotným stavom, ktorý vytvára nadmernú plynatosť a nadúvanie je Crohnova choroba, typ zápalového ochorenia čriev, ktorý je charakterizovaný zápalom v tráviacom trakte. Crohnova choroba spôsobuje krvácanie a menšiu absorpciu potravy spolu s blokádou toku plynov a tekutín.

Ako to napraviť:​ Ak máte pretrvávajúcu nadmernú plynatosť spolu s bolesťami brucha alebo krvavou stolicou, navštívte gastroenterológa, ktorý vás vyšetrí a stanoví správnu diagnózu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia plynatosť nafúknuté brucho

2021-12-02 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia