Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nenápadný ZVYŠOVAČ cholesterolu: Po tomto ZISTENÍ prehodnotíte používanie plastov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V dnešnej dobe plastovej by sa mohla zmeniť veta - "Sme to, čo jeme" na "Sme to, z čoho jeme". Už viackrát vedci upozornili na opatrnosť pri používaní plastov. Tentokrát bijú na poplach a zdôrazňujú spojitosť s kardiovaskulárnym zdravím.

Plasty, ktoré sú súčasťou moderného života, sú užitočné, ale môžu predstavovať značnú výzvu pre životné prostredie i zdravotné problémy! Vystavenie sa chemikáliám spojeným s plastmi, ako je základný chemický bisfenol A a ftalátové zmäkčovadlá, môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych ochorení u ľudí, ako sa píše na news.ucr.edu. Aké základné mechanizmy to spôsobujú, však zostávajú zahalené rúškom tajomstva.

Čítajte tiež: ZOBUDILI ste sa nečakane uprostred noci? TRIKY, ako opäť zaspať čo NAJRÝCHLEJŠIE!

Vyvoláva vysoký cholesterol

Tím vedený Changchengom Zhouom, biomedicínskym vedcom z Kalifornskej univerzity v Riverside, teraz vzbudzuje nádeje na vyriešenie tejto záhady! V štúdii na myšiach vedci zistili, že ftalát - chemikália používaná na výrobu odolnejších plastov - vedie k zvýšeným hladinám cholesterolu v plazme.

"Zistili sme, že dicyklohexylftalát alebo DCHP sa silne viaže na receptor nazývaný pregnan X receptor alebo PXR," povedal Zhou, ktorý je profesorom na lekárskej fakulte UCR. "DCHP 'zapína' PXR v čreve, čím indukuje expresiu kľúčových proteínov potrebných na absorpciu a transport cholesterolu. Naše experimenty ukazujú, že DCHP vyvoláva vysoký cholesterol zacielením na črevnú PXR signalizáciu."

Nenápadný ZVYŠOVAČ cholesterolu: Po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

DCHP, široko používaný ftalátový plastifikátor, nedávno navrhla Agentúra na ochranu životného prostredia ako látku s vysokou prioritou na hodnotenie rizika. O nepriaznivých účinkoch DCHP na ľudí sa zatiaľ veľa nevie.

"Podľa našich vedomostí je naša štúdia prvou, ktorá ukazuje účinky vystavenia DCHP na vysoký cholesterol a riziko kardiovaskulárnych ochorení u myších modelov," povedal Zhou. "Naše výsledky poskytujú poznatky a nové chápanie vplyvu chemikálií spojených s plastom na vysoký cholesterol - alebo dyslipidémiu - a riziko kardiovaskulárnych ochorení."

Riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb

Zhouov tím tiež zistil, že myši vystavené DCHP mali vo svojich črevách vyššie cirkulujúce "ceramidy" - triedu voskových lipidových molekúl spojených so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení u ľudí - spôsobom, ktorý bol závislý od PXR.

"Aj toto poukazuje na potenciálne dôležitú úlohu PXR pri prispievaní k škodlivým účinkom chemikálií spojených s plastom na kardiovaskulárne zdravie u ľudí," povedal Zhou.

Viac o téme: PlastyZdraviePrevenciaVysoký cholesterol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9