Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

TENTO olej môže byť pre vaše vlasy NEBEZPEČNÝ!

(Zdroj: GettyImages)

Pravdepodobne ste už počuli, že kokosový olej sa používa na pokožku, ale vedeli ste, že mnohí ľudia ho používajú aj na podporu rastu vlasov alebo ich rozčesávanie? Prečítajte si, ako najlepšie zaradiť kokosový olej do svojej starostlivosti o vlasy.

Kokosový olej sa ľahko vstrebáva, čo z neho robí jeden z najlepších olejov na obnovu suchých vlasov. Pomáha hydratovať vlasy a predchádzať tvorbe lupín a je šetrný k pokožke hlavy. Väčšina kokosového oleja je vyrobená z prírodných zložiek, čo znamená, že býva bezpečný pre citlivú pokožku hlavy a je menej pravdepodobné, že spôsobí podráždenie.

Aké sú vedľajšie účinky kokosového oleja?

Je však potrebný ďalší výskum širších a dlhodobých účinkov kokosového oleja na vlasy, pretože existujú určité dôkazy o negatívnych vedľajších účinkoch.

Doktorka Catherine Borysiewiczová, konzultantka dermatologička, vysvetľuje, že keď nerafinovaný olej necháte na korienkoch a pokožke hlavy príliš dlho a vstrebe sa do pokožky hlavy, môže spôsobiť spomalenie rastu vlasov.

Okrem toho kokosový olej môže spôsobiť, že vlasy budú mastné a matné, ak sa nahromadí na pokožke hlavy. Je to pravdepodobnejšie, ak máte mimoriadne jemné vlasy.

"V niektorých prípadoch môže mať kokosový olej dokonca vysušujúci účinok, ak sa používa nadmerne alebo na nesprávny typ vlasov, pretože môže preniknúť do vlasovej kutikuly, zaberať miesto vo vláknach a spôsobovať hromadenie proteínov," dodáva Borysiewicz.

Ako používať kokosový olej na vlasy

Borysiewicz hovorí, že kokosový olej môžete používať na ošetrenie rozštiepených končekov mimoriadne suchých vlasov. Najlepšou možnosťou je naniesť olej na vlhké vlasy po umytí.

Pred použitím kokosový olej mierne zohrejte - naneste malé množstvo na dlaň a pretrite si ruky. Vďaka tomu je olej poddajnejší a ľahšie sa nanáša na vlasy. Ak dávate prednosť tekutej konzistencii, môžete kokosový olej zohriať aj na miernom ohni na sporáku. Pred naliatím na vlasy nezabudnite olej nechať vychladnúť.

Kokosový olej nanášajte na vlasy šetrne - vyhnite sa pokožke hlavy, aby ste zabránili tvorbe nánosov a mastnoty, kokosový olej naneste do dĺžok vlasov, aby ste im dodali vlhkosť a rozčesali ich.

Po nanesení kokosového oleja vlasy vysušte a upravte ako zvyčajne, pričom sa uistite, že používate tepelnú ochranu, ak používate fén, žehličku na vlasy alebo kulmu.

Borysiewicz dodáva, že pred použitím masky na vlasy s kokosovým olejom musíte poznať svoj typ vlasov a pravidelne hodnotiť svoje vlasy, aby ste zistili, či je pre vás vhodná: "Používanie kokosového oleja raz týždenne je viac než dostatočné. Ak ho aplikujete príliš intenzívne alebo príliš často, môže dôjsť k upchatiu vlasových folikulov a k nahromadeniu prebytočných olejov."

Môžete si kokosový olej nechať vo vlasoch cez noc?

Hoci môže byť lákavé dať si kokosový olej do vlasov pred spaním a spať na ňom, mali by ste sa tomu vyhnúť. Masky na vlasy s kokosovým olejom môžu upchať vlasové folikuly, vlasy sa vám budú mastiť a zníži sa ich rast.

Kokosový olej môžete nechať vo vlasoch maximálne 30 minút. Ak máte tenké alebo veľmi porézne vlasy, 15 minút je pravdepodobne dostatočný čas.

Pomáha kokosový olej rastu vlasov?

Niektorí ľudia veria, že kokosový olej napomáha rastu ich vlasov. Kokosový olej môže zlepšiť zdravie vašich vlasov, vďaka čomu sa môže zdať, že rastú rýchlejšie, pretože môže znížiť lámavosť a štiepenie končekov. V súčasnosti však neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by to potvrdzovali.

Zahusťuje kokosový olej vlasy?

Neexistuje žiadny lekársky výskum, ktorý by naznačoval, že kokosový olej má na vlasy zahusťujúci účinok.

Ak dúfate, že si vlasy zahustíte, Borysiewicz odporúča zvážiť skôr nasledujúce možnosti:

  • Vyhnite sa obmedzujúcej diéte - jedzte veľa potravín bohatých na vitamíny, ako sú listová zelenina a ovocie.
  • Obmedzte nadmernú úpravu, farbenie a tepelnú úpravu vlasov.
  • Zvoľte prípravky na vlasy s obsahom kofeínu.
  • Doprajte si pravidelné masáže hlavy, aby ste zvýšili prietok krvi do pórov v pokožke hlavy.

Ak máte podozrenie, že rednutie vlasov môže mať nejakú príčinu, poraďte sa so svojím praktickým lekárom alebo dermatológom.

Je kokosový olej vhodný pre vašu pokožku? Výhody kokosového oleja

Kokosový olej sa okrem vlasov často používa aj na pokožku a má celý rad výhod. Kokosový olej môžete použiť na umývanie tváre ako akýkoľvek iný prípravok na umývanie tváre, rozotrite si ho po tvári a nechajte ho niekoľko minút pôsobiť, potom ho zmyte teplou vlhkou handričkou.

Kokosový olej môžete použiť aj na odstránenie make-upu nanesením na vatový tampón (alternatívou je micelárna voda).

Je kokosový olej dobrý hydratačný prostriedok?

V závislosti od typu vašej pleti môže byť kokosový olej všeobecným hydratačným prostriedkom. Ak však máte mastnú alebo zmiešanú pleť, kokosový olej nemusí byť pre vás tým najlepším hydratačným prostriedkom. Môže totiž upchať póry.

Borysiewicz dodáva: "Kokosový olej je bohatý na antioxidanty a živiny, ktoré pomáhajú chrániť pokožku. Bol zaznamenaný ako prírodný zdroj antibakteriálnych, protiplesňových a antivírusových vlastností."

Ďalšie výhody používania kokosového oleja na pokožku

  • Znižuje výskyt jemných vrások.
  • Ochrana pokožky pred stresovými vplyvmi prostredia.
  • Upokojenie podráždenej pokožky.
  • Exfoliácia suchej pokožky, ak sa zmieša so surovým cukrom alebo morskou soľou na vytvorenie peelingu.

Pred zaradením kokosového oleja do svojej starostlivosti o vlasy by ste mali posúdiť svoj typ vlasov, prípadné alergie a to, akú časť zdravia vlasov chcete ošetriť.

Viac o téme: LupinyVlasy Kokosovy olejHydrataciaMastne vlasy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9