Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Koniec plných fintescentier? Americkí vedci vyvíjajú tabletku, ktorá má nahradiť cvičenie

(Zdroj: GettyImages)

Vedci v Spojených štátoch vyvíjajú revolučný liek, ktorý by mohol napodobniť niektoré zdravotné benefity cvičenia. Pilulka má potenciál stimulovať metabolizmus tak, ako to robí fyzická aktivita. A to všetko bez nutnosti pohybu!

Objav na Washingtonskej univerzite môže zmeniť chápanie liečby mnohých zdravotných problémov. Vývoj pilulky, ktorá môže napodobniť účinky cvičenia, otvára nové možnosti pre pacientov trpiacich neurodegeneratívnymi ochoreniami a srdcovým zlyhaním. Tento inovatívny liek by mohol predstavovať prelom v medicíne, ponúkajúc alternatívu k tradičným terapeutickým metódam. Napriek tomu, že sa jedná o začiatočné štúdie, sľubné výsledky naznačujú obrovský potenciál pre budúci výskum a rozvoj nových liečebných prístupov, píše sa na sciencealert.com.

Doterajšie závery sú optimistické

Cieľom výskumu je vyvinúť liek, ktorý by napodobnil metabolické účinky cvičenia bez potreby fyzickej aktivity. Vedci sa domnievajú, že by mohla poskytnúť nové možnosti v liečbe srdcového zlyhania, neurodegeneratívnych ochorení a ďalších zdravotných stavov. Tento prístup by mohol revolučne zmeniť terapie chorôb, pre ktoré dnes neexistuje účinná liečba.

Obrovský potenciál

Tabletka by mohla úplne zmeniť prístup k liečbe niektorých zdravotných ochorení, keďže v experimentoch na myšiach bolo zistené, že podporuje svalovú funkciu a celkovú vytrvalosť. Výskum rovnako naznačuje, že pilulka zvyšuje účinnosť svalových vlákien, čo vedie k lepšej fyzickej kondícii bez nutnosti dodatočného cvičenia. To by mohlo mať veľký význam pre ľudí, ktorí  nemôžu vykonávať fyzické cvičenie z dôvodu zdravotného stavu alebo pokročilého veku.

Môže priniesť rôzne zdravotné benefity

Očakávania sú obrovské. Pilulka má potenciál pozitívne ovplyvniť srdce, mozog a obličky. Súčasné výsledky ukazujú, že môže zásadne ovplyvniť metabolizmus tukov a energie v tele, čo by mohlo byť užitočné pre liečbu metabolických a neurodegeneratívnych ochorení. Ak sa potvrdí jej schopnosť preniknúť cez krvno-mozgovú bariéru, mohla by priniesť účinné riešenia pre ochorenia mozgu, ktoré sú teraz ťažko liečiteľné.

Vedci sú optimistickí 

Konečný verdikt o tejto tablete príde až o nejaký čas. Medzitým vedci z Washingtonskej univerzity pracujú na jej výskume s veľkým optimizmom. Ich ďalšie štúdie by mohli poskytnúť podrobnejšie informácie o tom, ako táto pilulka pôsobí a ako by mohla byť využitá pri liečbe rôznych zdravotných problémov. Kým však čakáme na vedecký pokrok v tejto oblasti, nezostáva nám nič iné, než sa zamerať na zdravý a aktívny životný štýl.

Viac o téme: FitnescentrumCvicenieSrdcove zlyhanieNeurodegenerativne ochorenia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9